υγιεινή διατροφή Ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών σε διεθνές επίπεδο δείχνει να αναζητά μετ’ επιτάσεως better-for-yοu επιλογές εστίασης.

του Παναγή Μενεγάτου

BETTER-FOR-YOU ΕΣΤΙΑΣΗ

Η τάση για την υγιεινή διατροφή δεν αποτελεί κάτι ξένο στη διεθνή εστιατορική σκηνή, καθώς η λογική του well-being έχει «εισβάλει» για τα καλά στην καθημερινή πρακτική ολοένα και μεγαλύτερου ποσοστού πελατών-καταναλωτών. Μια υγιεινή διατροφή που μπορεί να λάβει ποικίλες εκφάνσεις και πολλαπλές μορφές σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της, από vegetarian μέχρι μεσογειακή διατροφή κι από Ασιατική κουζίνα μέχρι ψάρια και θαλασσινά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, την τελευταία διετία διαρκώς αυξάνεται το πλήθος των πελατών που επιλέγει και κατ’ επέκταση επιβραβεύει τα εστιατόρια που έχουν μεριμνήσει να διαθέτουν στο μενού τους τον ανάλογο χώρο για υγιεινά πιάτα και γεύσεις. Δείγμα πως εκεί έξω υπάρχει κοινό το οποίο… διψά (πεινά, επί το ορθότερο) για healthy food επιλογές.

Πίστη στα προϊόντα υγιεινής διατροφής

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διενήργησε η εταιρεία Technomics στις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία το 35% των καταναλωτών επιλέγει τα προϊόντα διατροφής του με βάση το συγκεκριμένο υγιεινό προφίλ τους και τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωσή τους. Μέγεθος, σχεδόν διπλάσιο από ό,τι ίσχυε μόλις προ διετίας! Σε καθαρά business επίπεδο «ανάγνωσης» της healthy food τάσης, η ίδια μελέτη καταδεικνύει πως όσα εστιατόρια ή ακόμη κι αλυσίδες εστίασης υιοθέτησαν τη συγκεκριμένη λογική, δημιουργώντας τον απαιτούμενο χώρο στο μενού τους για αντίστοιχες γεύσεις, «επιβραβεύτηκαν» με αύξηση των πωλήσεων και κατ’ επέκταση του συνολικού τζίρου τους κατά 8-10%, εν συγκρίσει με το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα! Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί η δημιουργική σκέψη που επέδειξαν δύο επιχειρηματίες στις ΗΠΑ οι οποίοι κι εισήγαγαν την έννοια του healthy food και στον τομέα του catering, καταφέρνοντας να… τινάξουν την μπάνκα στον αέρα!

Όχι πια εναλλακτική προσέγγιση!

Ξεχωριστή αναφορά στην έρευνα της Technomics γίνεται και σε μια αναδυόμενη τάση, με σημείο εκκίνησης τις ΗΠΑ και επέκταση στην Αγγλία και τη Γαλλία, αναφορικά με αποκλειστικές αλυσίδες υγιεινού φαγητού. Αυτές οργανώνονται, ξεφεύγουν από τη… μίζερη λογική του «στησίματος» καταστημάτων ως εναλλακτική επιχείρηση, με παντελή έλλειψη αισθητικής και φαντασίας και πλήρη παραμέληση της έννοιας και της αξίας παροχής υπηρεσιών, και σχεδιάζονται με εντελώς νέα πνοή και σύγχρονο αέρα. Όπως επισημαίνεται, το εσωτερικό τους δεν διαφέρει σε τίποτε από το αντίστοιχο ενός εστιατορίου υψηλής έντασης, με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, επίπλωση αντίστοιχης αισθητικής, έμφαση σε open space γωνιές κ.ά. Όλα δοσμένα με μια πιο ελεύθερη και λιγότερο επίσημη δομή, που να ταιριάζει με το εν γένει σκεπτικό των πελατών που επιλέγουν την υγιεινή διατροφή, οι οποίοι με τη σειρά τους επιχειρούν να ελέγχουν το επίπεδο άγχους τους κι επιθυμούν να μην νιώθουν πίεση και παράλληλα να μπορούν να χαλαρώνουν σε ένα διόλου πνιγηρό αλλά cutting edge περιβάλλον. Συν τοις άλλοις, έχει ληφθεί μέριμνα για την ύπαρξη ξεχωριστών booth που απευθύνονται σε οικογένειες με παιδιά, ορισμένα κοινά τραπέζια για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ πελατών, ξεχωριστές γωνιές για την mobile εργασία κ.ο.κ.

Μια τάση, πολλά concept

υγιεινή διατροφήΜια ακόμη δυναμικά ανερχόμενη κατηγορία είναι αυτή του customizable bowl concept, που εκμεταλλεύεται τα στοιχεία του convenience, της ταχύτητας, της αμεσότητας, του σύντομου χρόνου που έχουν στην διάθεσή τους οι πελάτες, της ανταγωνιστικής τιμής, της φρεσκάδας, της ποικιλίας και του υγιεινού μενού. Σημαντική άνθηση στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Αγγλία δείχνουν να γνωρίζουν κι οι αλυσίδες που έχουν στην «καρδιά» της λειτουργίας τους τη μεσογειακή διατροφή, με την έννοια του παρθένου ελαιόλαδου, των λαχανικών, των φρούτων, των γαλακτοκομικών, των ξηρών καρπών, του μελιού και των μαγειρευτών φαγητών. Ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των διεθνών καταναλωτών φαίνεται πως κατέχουν και οι πάσης φύσεως υπερτροφές. Συμπερασματικά, η ευζωία δείχνει να αποτελεί ένα από τα δυναμικά ανερχόμενα topics της αγοράς εστίασης και διατροφής, φιλοδοξώντας να σηματοδοτήσει την επόμενη ημέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας