Ντουμπάι: Πώς μέσα σε μία δεκαετία η ναυτιλία μεταβλήθηκε σε κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας
Η αναφορά αριθμητικών δεδομένων μπορεί να είναι μονότονη και κουραστική, καταδεικνύει ωστόσο το μέγεθος της επιτυχίας που γνωρίζει μια επιχείρηση, μια πόλη, ακόμη και μια χώρα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο τομέας ναυτιλίας του Ντουμπάι που συνεισφέρει κατά 6,3 δις ευρώ στο ΑΕΠ του εμιράτου με περισσότερες από 5.500 εταιρείες, τον αριθμό των ασκούμενων δραστηριοτήτων να ανέρχεται σε 13.000, ενώ εξασφαλίζει 76.000 θέσεις εργασίας σε συνολικό πληθυσμό 3,5 εκατομμυρίων!
H συνεισφορά του τομέα της ναυτιλίας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) του Εμιράτου του Ντουμπάι –διοικητικό κέντρο και ένα από τα επτά εμιράτα που απαρτίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– ενισχύθηκε σημαντικά, γεγονός που αντανακλά την αυξανόμενη συμβολή του τομέα στην τοπική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι το Ντουμπάι κατάφερε να πετύχει ανάπτυξη της τάξης του –άκρως εντυπωσιακού– 25% κατά το χρονικό διάστημα 2011-2015!
Πρόκειται για μεγέθη που, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνουν την επιτυχία του εμιράτου όσον αφορά τον στόχο του να εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά, διακεκριμένα και ολοκληρωμένα ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο. Στον «πυρήνα» της στρατηγικής που χάραξε και υλοποιεί η Dubai Maritime City Authority (DMCA) στον τομέα της ναυτιλίας βρίσκεται η προαγωγή της ανταγωνιστικότητας της τοπικής ναυτιλίας με την ταυτόχρονη παρακολούθηση των εξελίξεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Απώτερος σκοπός είναι η διατήρηση της ασφάλειας, η βιωσιμότητα και, φυσικά, η ακεραιότητα του κλάδου.
Το Ντουμπάι καταβάλλει διαρκή προσπάθεια να εξελιχθεί ο τομέας της ναυτιλίας σε ένα ανταγωνιστικό και ελκυστικό πεδίο για επενδύσεις χωρίς περιορισμούς, στο πλαίσιο των στρατηγικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη μετα-πετρελαϊκή εποχή
Η DMCA, που ιδρύθηκε το 2007, πέτυχε ριζική αλλαγή στον τοπικό ναυτιλιακό τομέα μέσω του σχεδιασμού και της ανάληψης πρωτοβουλιών και ρυθμίσεων ευρείας κλίμακας. Αυτές οι κινήσεις έχουν ως στόχο να μεταμορφώσουν ένα εξαιρετικά ασφαλές και αποδοτικό επενδυτικό περιβάλλον για τους ηγέτες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Πώς, βάσει σχεδιασμού, η ναυτιλία μεταβάλλεται σε «ατμομηχανή» οικονομικής ανάπτυξης
Η διοίκηση της DMCA έχει θέσει ως προτεραιότητά της να αναπτύσσει και να υλοποιεί πρωτοβουλίες στρατηγικής σημασίας που εστιάζουν στη διαμόρφωση ενός ναυτιλιακού περιβάλλοντος ικανού να προσελκύει ηγέτιδες δυνάμεις της ναυτιλίας από ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της DMCA παρέχει την αναγκαία νομοθεσία και τις απαιτούμενες υποδομές για την υποστήριξη του συνόλου των παραγόντων που συναποτελούν το cluster της ναυτιλίας και ιδίως των ναυτιλιακών μεταφορών, των λιμένων, των δραστηριοτήτων ναυτικής μηχανολογίας, της κατάρτισης, αλλά και των υπηρεσιών ναυτιλιακής υποστήριξης.
Αποτέλεσμα; Η ανάδειξη της ναυτιλίας ως κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας του Ντουμπάι! Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ευρύτερη «έξυπνη» μεταμόρφωση, ένα από τα πλέον σημαντικά επιτεύγματα της Dubai Maritime City Authority, που έθεσε σε λειτουργία το πρώτο παγκοσμίως ναυτιλιακό εικονικό cluster (Dubai Maritime Virtual Cluster). Το DMVC.ae, με τη σειρά του, λειτούργησε υποστηρικτικά ως προς το συνολικότερο πεδίο δραστηριοτήτων της DMCA, βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Επίσης το DMVC.ae αποτελεί μια πρωτοποριακή ιδέα που προάγει την ευκολία, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα σε ένα ευρύ και ολοκληρωμένο φάσμα ναυτιλιακών υπηρεσιών που παρέχει το εμιράτο.
Το Ντουμπάι αναγορεύτηκε ως 5ο πιο ανταγωνιστικό και ελκυστικό για επενδύσεις ναυτιλιακό cluster παγκοσμίως, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ετήσιας διεθνούς έρευνας που διεξάγει το Menon Business Economics Group
Παράλληλα, το DMVC.ae επιτρέπει την 24ωρη πρόσβαση επενδυτών από ολόκληρο τον κόσμο στον ναυτιλιακό τομέα του Ντουμπάι, ενώ θέτει ως προτεραιότητά του την παροχή «έξυπνων» και διαδραστικών πλατφορμών αναφορικά με τη διακίνηση τεχνογνωσίας και νέων ερευνητικών δεδομένων. Αυτά, με τη σειρά τους, θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ναυτιλιακού τομέα, με αποτέλεσμα να τίθενται τα θεμέλια για τη συνεργασία μεταξύ των κορυφαίων του εν λόγω κλάδου.