HATTA: Απειλή το πράσινο τέλος
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία FedHATTA εξέφρασε ανησυχία που έχει προκαλέσει (τόσο στην ίδια την Ομοσπονδία όσο και σε διεθνείς εταίρους και συνεργάτες της) η εξαγγελθείσα επιβάρυνση της φιλοξενίας στα καταλύματα της χώρας με αυξημένο φόρο διαμονής, εξαιτίας της επιβολής τέλους αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Ειδικότερα, υπάρχουν φόβοι ότι το “πράσινο” τέλος θα επηρεάσει σαφώς τον ελληνικό εισερχόμενο τουρισμό, δεδομένου ότι ανεβάζει σημαντικά το συνολικό ποσό του φόρου διαμονής που θα καλείται να καταβάλει ανά διαμονή μία οικογένεια τουριστών. Η πρόταση της FedHATTA είναι να επανασχεδιαστεί ο τρόπος είσπραξης του συγκεκριμένου τέλους χωρίς να επιβαρύνονται οι επισκέπτες της χώρας μας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν κίνδυνοι από την εφαρμογή της συγκεκριμένης εξαγγελίας στο πολύ σημαντικό κεφάλαιο της οικονομίας μας που είναι ο τουρισμός.» Ο Πρόεδρος της FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Η συγκεκριμένη εξαγγελία, εάν προχωρήσει, μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μετατόπιση τουριστικών ροών προς άλλους προορισμούς από αυτόν και μόνο τον λόγο. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και στη λειτουργία της αγοράς του οργανωμένου τουρισμού, καθώς οι τιμές στα οργανωμένα ταξίδια έχουν ήδη ανακοινωθεί και οι συμβάσεις με τους ταξιδιώτες για το 2024 έχουν υπογραφεί, σύμφωνα δε με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/2302 σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς (Π.Δ. 7/2018), οι tour operators δεν έχουν δικαίωμα να προβούν σε αλλαγές, επιβαρύνοντάς τους με ad hoc νέες αυξήσεις. Θεωρούμε ότι είναι ορθότερο, κάθε φόρος ή τέλος που επιβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο στην Ελλάδα, να καταβάλλεται αποκλειστικά από ελληνικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο. Δεν είναι κομψό να απαιτούμε από τους ξένους επισκέπτες να επιδοτούν έργα που θα ωφελήσουν αποκλειστικά τη χώρα μας».
Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας: Χαράτσι με διάκριση, αποκλειστικά στα τουριστικά καταλύματα ο φόρος
Σε επιστολή της η ΕΞΜ αναφέρει μεταξύ άλλων για τον φόρο ότι: «…επιβάλλεται πρόσθετο χαράτσι με διάκριση και αποκλειστικά στα τουριστικά καταλύματα με αύξηση του φόρου διαμονής» συμπληρώνοντας «Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος ολόκληρη έχουν όλα τα εχέγγυα να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του τουρισμού της χώρας μας με ανταπόδοση και στους εθνικούς πόρους.» Ο Πρόεδρος της Εν. Ξεν. Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε αυτή την ασφυκτική, για το τουριστικό μέλλον της περιοχής, κατάσταση έρχεται ως χαριστική βολή και το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης που στην πλειονότητά της λειτουργεί παρασιτικά σε βάρος των νόμιμων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ιδιαίτερα αυτών που λειτουργούν στην περιφέρεια. Το πρόβλημα έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και, δυστυχώς, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ που προφανώς οφείλονται σε επιλεκτική του ενημέρωση, μας εξέπληξαν δυσάρεστα ευνοώντας πρωτίστως το λεκανοπέδιο της Αττικής και τις μεγάλες πόλεις γενικότερα, αφήνοντας τα περιφερειακά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας στον ανελέητο ανταγωνισμό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός δεν έλαβε υπόψη την πραγματική κατάσταση της παραξενοδοχίας που ευδοκιμεί σε ολόκληρη την Περιφέρεια, με καταλύματα που στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν υπερβαίνουν τα 2 καταχωρημένα στο ίδιο ΑΦΜ και ανταγωνίζονται αθέμιτα τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες. Επιπλέον, δεν ακολούθησε το παράδειγμα άλλων χωρών που αποφάσισαν να παρέμβουν ριζοσπαστικά και να ρυθμίσουν οριζόντια και με αποτελεσματικό τρόπο τη συγκεκριμένη αγορά. Βεβαίως δεν παρέλειψε να επιβάλει πρόσθετο χαράτσι με διάκριση και αποκλειστικά στα τουριστικά καταλύματα με αύξηση του φόρου διαμονής.»
Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας: Κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης.
Τα πολλά και σημαντικά προβλήματα των ξενοδοχείων της πληγωμένης από τις πρόσφατες καταστροφές περιοχής καταγράφει η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας προτείνοντας (σε ό,τι αφορά το τέλος) την κατάργησή του. Όπως επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες ακυρώσεις πολύ μεγάλων ποσών και από ότι φαίνεται θα υπάρξει και απώλεια εσόδων δυσθεώρητου ύψους.» Μεταξύ άλλων, η Ένωση ζητά την άμεση καταβολή χρημάτων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Μαγνησίας οριζόντια, την αναστολή εργασίας των εργαζομένων για όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, αναστολή υποχρεώσεων και άλλα.
Στην επιστολή η ΕΞΜ προτείνει σειρά μέτρων όπως:
1) Αναστολή εργασίας των εργαζομένων για όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν.
2) Άμεση καταβολή χρημάτων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Μαγνησίας -οριζόντια- χρησιμοποιώντας πιθανώς το μοντέλο του COVID.
3) Στήριξη των επιχειρήσεων.
Οι όποιες ενέργειες της κυβέρνησης πρέπει να γίνουν οριζόντια και όχι με προϋποθέσεις κ.τλ.
Επίσης στην επιστολή περιλαμβάνεται μια σειρά αιτημάτων:
• Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 6 μήνες τουλάχιστον, καθώς και υποχρεώσεις προς τους Δήμους.
• Άμεση παρέμβαση για αποκατάσταση των ζημιών σε όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί, χωρίς να υπάρχουν γραφειοκρατικές προϋποθέσεις.
• Εφάπαξ κι άμεση ενίσχυση, με τη μορφή επιχορήγησης στις επιχειρήσεις χωρίς περαιτέρω κριτήρια, όπως ήταν και το μοντέλο του COVID.
• Άμεση προβολή των περιοχών.
• Αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων χωρίς προϋποθέσεις και να προστεθεί και η αναστολή των συντηρητικών κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών για έναν χρόνο.
• Αναστολή, για ένα έτος, πλειστηριασμών και κατασχέσεων.
• Χρηματοδότηση των ενοικίων μέχρι την επαναφορά πλήρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
• Ειδική πρόβλεψη για τον Κοινωνικό Τουρισμό και τον Τουρισμό για όλους.
• Ειδική ρύθμιση για το ΕΣΠΑ – Απαλλαγή από την περαιτέρω καταβολή επιστρεπτέων.
• Άρση της κατάσχεσης των λογαριασμών των επιχειρήσεων.
• Παράταση για ένα έτος της αστεροποίησης των ξενοδοχείων.
• Άμεση εξόφληση από τους δήμους και τις Περιφέρειες των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις.
• Κατάργηση τέλους διανυκτέρευσης.
Ένωση Ξενοδόχων Δράμας – Ομάδα Ορεινών Ξενοδοχείων ΠΟΞ: Ταφόπλακα τα οριζόντια μέτρα
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, και επικεφαλής της Ομάδας Ορεινών Ξενοδοχείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Άγγελος Καλλίας, αναφέρει ως «Ταφόπλακα για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε ορεινούς προορισμούς» τα οριζόντια μέτρα του τέλους διαμονής.
«Η αύξηση του τέλος διαμονής είναι ακόμη ένας φόρος ο οποίος επιβαρύνει τις διακοπές του Έλληνα. Με δεδομένο ότι τα ξενοδοχεία στους ορεινούς προορισμούς της χώρας δέχονται σχεδόν αποκλειστικά ελληνική πελατεία, η οποία φτάνει ακόμα και το 95%, στην περίπτωσή μας ουσιαστικά ο εσωτερικός τουρισμός καλείται να πληρώσει αυτόν τον φόρο, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο. Οι τιμές των ξενοδοχείων μας αναγκαστικά είναι ιδιαίτερα χαμηλές και τα περισσότερα ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών. Το τέλος διαμονής αποτελεί πλέον σημαντικό ποσοστό επί της τιμής του δωματίου και θα λειτουργήσει αρνητικά».
Ο κ. Καλλίας τονίζει ότι είναι αδιανόητο ένας μόνο κλάδος, αυτός των ξενοδοχείων να «πάρει στις πλάτες» του το ταμείο για την κάλυψη των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές. Ο κ. Καλλίας τονίζει ότι και τα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα που βγήκαν για την Ενεργειακή Αναβάθμιση, αφορούσαν ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, αφήνοντας εκτός τα καταλύματα μικρότερων κατηγοριών, που είναι και η πλειονότητα στους ορεινούς προορισμούς. Ο φόρος διαμονής ήταν ένα μνημονιακό μέτρο για τη στήριξη της χώρας το οποίο με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια θεωρητικά θα έπρεπε να καταργηθεί, όπως καταργήθηκαν σειρά μέτρων που αφορούσαν άλλες κατηγορίες.