Nέoς φόρος και ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Οι πλατφόρμες θα διαβιβάζουν στοιχεία του πωλητή στη φορολογική αρχή όπου έχει την έδρα του.

Oι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έκρυβαν μια ευχάριστη είδηση και μια δυσάρεστη έκπληξη για τους ξενοδόχους: Τις ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση (έντονο αίτημα τα τελευταία χρόνια) και την επιβολή επιπρόσθετου «Τέλους Διαμονής» χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση. Μετά τις εντονότατες αντιδράσεις σύσσωμου του τουριστικού κόσμου για το τέλος, η Υπουργός Τουρισμού ανέφερε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ότι ένα μέρος του τέλους αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών θα είναι ανταποδοτικό και ίσως δεν εφαρμοστεί τον χειμώνα.

Για τις περί βραχυχρόνιων μισθώσεων ρυθμίσεις ανέφερε ότι θα τις ήθελε αυστηρότερες ακολουθώντας τη «φωνή» των επαγγελματιών του τουρισμού, των ξενοδόχων και των ακόμα πιο έντονα διαμαρτυρόμενων ιδιοκτητών / εργαζομένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που έχουν -δικαιολογημένα- ανταγωνισμό με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ωστόσο, βάσει των πρόσφατων ανακοινώσεων του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, η κυβέρνηση κινείται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, δεν θα υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός της δραστηριότητας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ο ισχύων νόμος και που ορίζει ως ανώτατο όριο τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. «Δεν θα επιβάλλουμε σκληρά όρια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Θα φέρουμε ισορροπία στην αγορά, αλλά δεν θα την ταρακουνήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Γενικότερα, πάντως, παρατηρεί κανείς ότι και στα δύο θέματα οι συζητήσεις και οι πιέσεις, από διαφορετικές πλευρές συμφερόντων και απόψεων, βρίσκονται σε εξέλιξη με την κυβέρνηση και τα αρμόδια στελέχη της να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στον αρχικό σχεδιασμό, τις πιέσεις και τις αντιδράσεις.

Το Τέλος Διαμονής

Όπως έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών: «Για να καλυφθεί σε μόνιμη βάση το ετήσιο κόστος των φυσικών καταστροφών, επιβάλλεται τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα τουριστικά καταλύματα, και πλέον στη βραχυχρόνια μίσθωση, το οποίο αντικαθιστά το φόρο διαμονής. Το όφελος από αυτό το τέλος υπολογίζεται σε 240 εκατ. ετησίως και χρησιμοποιείται για την ανωτέρω μόνιμη αύξηση του λογαριασμού που καλύπτει το κόστος αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές». Πρόσφατες αναφορές της Υπουργού Τουρισμού στον σχεδιασμό της κυβέρνηση, συνδέουν το τέλος διαμονής με την ανταποδοτικότητα.

Τα πρώτα χρόνια ένα μέρος του τέλους θα χρηματοδοτεί μελέτες ωρίμανσης διαφόρων έργων και τα επόμενα χρόνια συγκεκριμένα έργα σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς.
Ακόμη (όταν γράφονται αυτές οι γραμμές) δεν είναι σαφές το πώς θα εφαρμοστεί το τέλος, το ποσοστό ή απόλυτο ποσό που αυτό θα είναι ανταποδοτικό, καθώς και το αν θα περάσει αυτό που προσπαθεί η Υπουργός Τουρισμού – να μην ισχύει (σε όλη τη χώρα) για τη χειμερινή περίοδο.

Όσο για το θέμα των ρυθμίσεων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις η Υπουργός ανέφερε ότι θα τις ήθελε αυστηρότερες. Αλλά ας δούμε τι περιλαμβάνουν τα ανωτέρω, καθώς και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν. Οι αντιδράσεις για το τέλος ποικίλλουν -κυρίως σε ένταση και όχι επί της ουσίας- σε ό,τι αφορά τους λόγους που ο φόρος και το τέλος είναι «άδικα» και θα είναι επιζήμια για τις επιχειρήσεις, τον ελληνικό τουρισμό και εν τέλει την ελληνική οικονομία. Κοινή η θέση του «απαραδέκτου» της έλλειψης διαλόγου πριν την ανακοίνωσή των νέων μέτρων. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση -και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- η Υπουργός Τουρισμού έχει αναλάβει να καλύψει το θέμα της έλλειψης διαλόγου με μια σειρά συναντήσεων με διάφορους φορείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας