Η μεγαλύτερη κλαδική σύμβαση
Από την πλευρά των εργαζομένων, η ΠΟΕΕΤ σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ικανοποίησή της για την έκβαση αυτή, καθώς, όπως επισημαίνει, πρόκειται για μια προσπάθεια διάρκειας πέντε ετών. Στην ίδια ανακοίνωση, η Ομοσπονδία τονίζει το εύρος της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, δεδομένου ότι αυτή αφορά «400.000 εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, φαστ-φούντ». Ακόμα, αναδεικνύει την αξία του έργου των διανομέων, οι οποίοι για πρώτη φορά αναφέρονται σε σχετικό άρθρο της σύμβασης. Η ανακοίνωση καταλήγει με τη σημείωση: «Όσα μισθολογικά κλιμάκια είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά την τελευταία αύξηση, αυτομάτως υπάγονται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, καθώς η νομοθεσία δεν επιτρέπει αμοιβές κατώτερες του θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού». Ως επόμενο βήμα, η Ομοσπονδία αναμένει την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.
“Εργοδότες και εργαζόμενοι αποκτούν πρόσβαση στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, με στόχο να γίνει κατανοητή η λειτουργία της.”
Με στόχο την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Από τις 27 Ιουνίου, εργοδότες και εργαζόμενοι αποκτούν πρόσβαση στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, με στόχο να γίνει κατανοητή η λειτουργία της, η οποία ξεκινά επίσημα, αν και πιλοτικά, από την 1η Ιουλίου. H ψηφιακή κάρτα εργασίας θα είναι διαθέσιμη ως εφαρμογή και στο κινητό (myErgani mobile app), και αφορά 121.000 εργαζομένους σε τράπεζες, σουπερμάρκετ, και 53 ΑΦΜ εταιρειών. Στη συνέχεια αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της χώρας.
Η εφαρμογή myErgani mobile app για τους εργαζόμενους υποστηρίζει τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, καθώς και την εφαρμογή Ergani Card Scanner για τις επιχειρήσεις που δε διαθέτουν ήδη σύστημα ωρομέτρησης. Η εν λόγω εφαρμογή «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τονίζει ότι ο μηχανισμός «ανάγνωσης» της Ψηφιακής Κάρτας είναι παρόμοιος με τη διαδικασία που ακολουθείται για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας αλλά και της μη αμειβόμενης υπερωριακής απασχόλησης, στόχος του Υπουργείου για το 2023 είναι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους εργαζόμενους του κλάδου του τουρισμού και της εστίασης. Όπως δήλωσε ο Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης: «Η ψηφιακή κάρτα είναι ένας σύγχρονος και πρακτικός μηχανισμός για το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων -ιδιαίτερα του ωραρίου τους- και την εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Η ψηφιακή κάρτα είναι ένα βασικό μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας, που θα δώσει αποτελεσματικό χτύπημα στην υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία».