Μεγάλη ανησυχία διακατέχει τον κλάδο της αερομεταφοράς, αλλά και της τουριστικής βιομηχανίας μετά τον παγκόσμιο συναγερμό για τη μετάλλαξη Όμικρον, με τις συσκέψεις να διαδέχονται η μία την άλλη προκειμένου να καταρτιστούν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για όλα τα ενδεχόμενα.
Ο φόβος για παράταση της πανδημίας και επιστροφή των σκληρών lockdown μεταδίδεται ταχύτατα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τα αεροπορικά ταξίδια που είχαν αποκτήσει μια δυναμική να αναβάλλονται, καθώς τα νέα για τη νέα παραλλαγή έχουν αναστατώσει τους ταξιδιώτες.
Επίσης, στην Ελλάδα, φορείς και επιχειρηματίες εκδηλώνουν ανησυχία, ειδικά μετά το lockdown που αποφάσισε η Ολλανδία, αλλά και την απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε αλλοδαπούς για διάστημα 14 ημερών.
Σε μια στιγμή που αρκετοί ειδικοί άρχισαν να διαβλέπουν την αρχή του τέλους της κάπου στο καλοκαίρι του 2022, η αεροπορική αγορά απότομα αναθεωρεί τα όποια σχέδιά της, με τις διοικήσεις των αεροπορικών εταιρειών, η μια μετά την άλλη, να μην επιτρέπουν να επιβιβάζονται σε πτήσεις επιβάτες από τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη, εξαιτίας της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του κορονοϊού. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στελέχους αεροπορικής εταιρείας: «Θα συνεχίσουμε να επανεξετάζουμε την κατάσταση σε καθημερινή βάση». Σύσταση Κομισιόν Μετά την εισχώρηση του υιού στην Ευρώπη και πολύ πιθανόν και στην Ελλάδα, καθώς είναι σε καραντίνα επιβάτες προερχόμενοι από Ν. Αφρική, ελήφθησαν μέτρα, με την Κομισιόν να τρέχει να προλάβει τα χειρότερα.
Η Κομισιόν, με ανακοίνωση, την Παρασκευή, «συνιστά» σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναστείλουν όλα τα αεροπορικά ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Αυτό που επιθυμούν στελέχη της αεροπορικής αγοράς και διαμηνύουν προς την Ευρώπη είναι ότι πρέπει οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν με προσοχή, λέγοντας «ναι» στα μέτρα, αλλά όχι στις διακρίσεις.