Τουρισμός και εστίαση αποτελούν δύο σημαντικούς «πρωταγωνιστές» τους μήνες που ακολουθούν, καθώς η ικανοποιητική τους πορεία θα ενισχύσει με έσοδα τα κρατικά ταμεία. Καθοριστικός και ο ρόλος των μεταφορών, την ώρα που η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, κυρίως σε πλοία και αεροπλάνα, το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές έως το τέλος του έτους χωρίς να αποκλείεται το συγκεκριμένο μέτρο να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα από το 2023.
Όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στόχος της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022, ένα μέτρο το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα όσα ισχύουν, μειωμένο ΦΠΑ έχουμε σε:
Μεταφορές στο 13% από 24% και καλύπτει: εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και επιβατικών πλοίων και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
Τουρισμό όπου στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%, στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% και στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.
Εστίαση στο 13% από 24% στον καφέ, στα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και στα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Η παράταση των μειωμένων συντελεστών και μετά τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης πιέζουν συνεχώς για μείωση του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στο τζίρο τους λόγω των μέτρων το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο απέναντι στους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς. Άλλωστε, μία καλή πορεία της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, του τουρισμού, θα αυξήσει σημαντικά τα δημόσια έσοδα, ενισχύοντας τα «όπλα» της κυβέρνησης στη λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης απέναντι στην ακρίβεια.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr