Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας αλλάζει τη διάθεση των καταναλωτών (;)
Από τις 12 Ιουνίου, η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, επεκτείνοντας κατά μία ώρα τη δυνατότητα κυκλοφορίας, με την απαγόρευση να ξεκινά πλέον στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα. Αξίζει να τονιστεί ότι από την 1η Ιουλίου καταργείται το εν λόγω μέτρο.Επίσης, επετράπη στα καταστήματα εστίασης να λειτουργούν με μουσική, ενώ παράλληλα διευρύνεται το ωράριο κυκλοφορίας, αλλά μόνο στους εξωτερικούς χώρους, όπου θα υπάρχουν μόνο καθήμενοι. Ένα ενθαρρυντικό νέο για τον ευρύτερο κλάδο –αλλά και τους επισκέπτες του– είναι ότι από την 1η Ιουλίου ανοίγουν τα νυχτερινά κέντρα. Στις δεξιώσεις θα μπορούν να παρίστανται έως 300 άτομα, με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν. Σημαντική εξέλιξη θεωρείται και το γεγονός ότι επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
Είναι αξιοσημείωτο το πώς διαγράφεται η καταναλωτική συμπεριφορά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), την περίοδο 1-6 Απριλίου 2021, πραγματοποίησε έρευνα σε δείγμα 950 ατόμων, με θέμα τις καταναλωτικές συνήθειες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 34% των ερωτηθέντων θα ξεκινήσει άμεσα –μέσα στους πρώτους δύο μήνες από την επανεκκίνηση της εστίασης– να πηγαίνει σε εστιατόρια, ενώ ένα ακόμη 30% θα το πράξει αργότερα μέσα στο έτος. Τέλος, το 33% του δείγματος αρνείται να επισκεφθεί κάποιο εστιατόριο μέσα στο 2021. Επιπρόσθετα, στην ίδια έρευνα περιλαμβάνονται οι προθέσεις δαπάνης των καταναλωτών για φαγητό, όπου ένας στους δύο δηλώνει πως επιθυμεί να αυξήσει τις δαπάνες του για φαγητό εκτός σπιτιού.
Οι κλειστοί χώροι είναι το επόμενο στοίχημα;
Καίριο ερώτημα για τις επιχειρήσεις εστίασης είναι το πότε θα τους επιτραπεί να ανοίξουν και τους εσωτερικούς τους χώρους. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του, ανέφερε ότι το κλειδί στην υπόθεση είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις το ποσοστό αγγίξει το 50% –και μάλιστα με την πρώτη δόση του εμβολίου– οι επιχειρήσεις εστίασης θα ανοίξουν τους εσωτερικούς χώρους τους. Παρατηρώντας τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαπιστώνουμε ότι μόλις στις αρχές Ιουνίου ξεκίνησε η εστίαση και στη Γαλλία, με την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες να ισχύει πλέον από τις 23:00, ενώ μέχρι πρόσφατα ξεκινούσε στις 21:00. Όμοια η κατάσταση και σε άλλες χώρες, όπως είναι, για παράδειγμα, το Βέλγιο όπου τα καφέ και τα εστιατόρια θα σερβίρουν πλέον τους πελάτες τους στους εσωτερικούς τους χώρους λόγω του περιορισμού των κρουσμάτων. Σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ξεκινούν από τις πέντε το πρωί και κλείνουν στις 23:30 το βράδυ.
Πτώση του τζίρου το πρώτο τρίμηνο και χρηματοδοτήσεις
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνάς της σχετικά με τον τζίρο του κλάδου για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Όπως διαπιστώνεται, η πτώση αγγίζει το 59,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2021, με τον τζίρο να εκτιμάται στα 460,5 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που ήταν στα 970,36 εκατ. ευρώ. Σε μια προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων, ετοιμάζεται πρόγραμμα αξίας 500.000.000 ευρώ το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Το εν λόγω πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και θα είναι ανοιχτό σε εταιρείες όλων των μεγεθών που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών πάνω από 30% το 2020, σε σύγκριση με το 2019. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, με κάθε επιχορήγηση να ανέρχεται έως και στο 7% του ετήσιου κύκλου εργασιών του δικαιούχου.