Πυκνώνουν οι αρνητικές ειδήσεις για τις αερομεταφορές και κατ’ επέκταση για την τουριστική κίνηση διεθνώς, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Χθες ήταν η κατάρρευση της βρετανικής Flybe, όπου ο ιός φέρεται να της έδωσε την χαριστική βολή. Είχαν προηγηθεί τα διόλου ευχάριστα σενάρια της ΙΑΤΑ για τις εκτιμώμενες απώλειες στις διεθνείς αερομεταφορές εξαιτίας της επιδημίας, που ενδέχεται να φθάσουν και τα 113 δισεκατομμύρια δολάρια με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Η Lufthansa προχώρησε στην ακύρωση 7.100 ευρωπαϊκών πτήσεων εντός του Μαρτίου, που αποτελούν το 25% των συνολικών δρομολογίων της εταιρείας. Οι περισσότερες ακυρωθείσες πτήσεις είναι εντός της Γερμανίας και προς την Ιταλία.
Τα χρηματιστήρια έχουν αντιδράσει πολύ έντονα σε βάρος των αεροπορικών εταιρειών. Στις ΗΠΑ η μετοχή της United Airlines μετράει απώλειες 32% μέχρι στιγμής, ενώ η μετοχή της Lufthansa έχει σημειώσει πτώση 29%. Ο γερμανικός αερομεταφορέας δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως θα κρατήσει στο έδαφος τα 150 από 770 αεροσκάφη που διαθέτει. «Οι επιβάτες που έχουν δώσει στοιχεία επικοινωνίας θα ενημερωθούν έγκαιρα για τις ακυρώσεις πτήσεων και για τις επιλογές που θα έχουν», δήλωσε η εταιρεία. Επιπρόσθετα η Lufthansa ανακοίνωσε νέα διευρυμένη πολιτική επανέκδοσης εισιτηρίων η οποία προβλέπει:
- Τα νέα εισιτήρια που αγοράζονται έως και τις 31 Μαρτίου θα έχουν τη δυνατότητα να επανεκδοθούν χωρίς χρέωση.
- Εισιτήρια που έχουν ήδη εκδοθεί με ημερομηνία αναχώρησης έως και τις 30 Απριλίου μπορούν να επανεκδοθούν χωρίς χρέωση μια φορά έως και τις 31 Δεκεμβρίου.
Η νέα πολιτική για υπάρχουσες κρατήσεις θα εφαρμοστεί παγκόσμια για όλα τα εισιτήρια που έχουν αγοραστεί πριν τις 05 Μαρτίου και με ημερομηνία ταξιδιού έως και τις 30 Απριλίου 2020. Οι επιβάτες μπορούν να επανεκδίδουν τα εισιτήριά τους με νέα ημερομηνία έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 χωρίς καμία χρέωση, ανεξάρτητα από την κατάσταση της πτήσης που εκδόθηκε αρχικά.Προϋπόθεση είναι τα αεροδρόμια αναχώρησης και προορισμού να είναι ίδια. Αν ο αρχικός ναύλος δεν είναι πλέον διαθέσιμος, θα πρέπει να πληρωθεί η διαφορά και η επανέκδοση πρέπει να γίνει πριν από την αρχική ημερομηνία ταξιδιού. Για το ενδεχόμενο ο νέος ναύλος να είναι χαμηλότερος του αρχικού η εταιρεία δεν δίνει διευκρινήσεις.
Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, συγκεκριμένα στα Νοτιοδυτικά των ΗΠΑ η Southwest Airlines είδε δραματική πτώση των κρατήσεων την περασμένη εβδομάδα και η εταιρεία αναμένει πως ο πανικός που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός θα της κοστίσει 200 με 300 εκατομμύρια δολάρια σε απώλεια εσόδων μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αυτό που προβληματίζει όμως έντονα τους υπεύθυνους της Southwest είναι πως δεν μπορούν να προβλέψουν την επιβατική κίνηση και πότε αυτή θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα. Η Southwest μέχρι στιγμής δεν έχει περικόψει δρομολόγια, σε αντίθεση με την United Airlines JetBlue Airways, ωστόσο πλέον το ενδεχόμενο να καθηλώσει και αυτή αεροσκάφη στο έδαφος για να περικόψει το κόστος είναι παραπάνω από ορατό.
Το κυρίως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες είναι πως απέναντι στον φόβο για τον κορονοϊό είναι άχρηστο το βασικό όπλο τους για την πτώση της ζήτησης. Υπό κανονικές συνθήκες όταν μειώνονται οι κρατήσεις και οι πωλήσεις εισιτηρίων, οι εταιρείες ρίχνουν τις τιμές για να προσελκύσουν πελατεία. Το πρόβλημα όμως τώρα δεν είναι οικονομικό, αλλά το ότι οι άνθρωποι φοβούνται να ταξιδέψουν. Η μείωση των τιμών δεν αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στις διεθνείς αερομεταφορές, παρά το γεγονός ότι μάλλον θα τις δούμε να εμφανίζονται το ερχόμενο διάστημα.
Πηγαίνοντας εγγύτερα στο επίκεντρο της επιδημίας η Αυστραλιανή Qantas δήλωσε πως μειώσει τις διεθνείς αερομεταφορές αυτό τον μήνα λόγω της κλιμάκωσης που παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορονοϊού σε χώρες πέραν της Κίνας. Έτσι ανακοίνωσε πως, μεταξύ άλλων, θα μειωθούν τα δρομολόγια προς Τόκιο, Σαπόρο, Οσάκα, Χονγκ Κονγκ, αλλά και προς το Όκλαντ των ΗΠΑ, καθώς η Καλιφόρνια έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης. Η Qantas ανακοίνωσε πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τον κορονοϊό και θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω αλλαγές στις πτήσεις. Στην Αυστραλία έχουν επιβεβαιωθεί 60 κρούσματα του κορονοϊού, ενώ δύο ηλικιωμένοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο. Ο υπουργός Τουρισμού της Αυστραλίας Simon Birmingham ανέφερε ότι ο εισερχόμενος τουρισμός έχει μειωθεί κατά 56% τον τελευταίο μήνα. Σε παρόμοιο κλίμα και οι Air New Zealand και Singapore Airlines, ανακοίνωσαν ακυρώσεις δρομολογίων.
Ερχόμενοι στα καθ’ ημάς και στην εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη η ForwardKeys ανέφερε ότι από την στιγμή που ξέσπασε η επιδημία του κορονοϊού στην Κίνα στα τέλη Ιανουαρίου, μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου που εμφανίστηκαν τα πρώτα μαζικά κρούσματα στην Ιταλία οι κρατήσεις προς τους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης από τις διεθνείς αγορές σημείωσαν πτώση κατά 23,7%. Επιπλέον οι συνέπειες στην ταξιδιωτική κίνηση και τις αερομετααφορές δεν περιορίστηκαν στην Ιταλία. Αντιθέτως παρατηρήθηκε σχεδόν ταυτόχρονη πτώση στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ευρώπη σε ποσοστό 79%…