Marriott

Δεν φαίνεται να έχουν τέλος οι δυσάρεστες ειδήσεις στον τουρισμό, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο, λόγω του συντριπτικού πλήγματος που έχει επιφέρει στον κλάδο η πανδημία του κορωνοϊού. Ο ξενοδοχειακός κολοσσός Marriott επιβεβαίωσε πως ετοιμάζεται να απολύσει το 17% του διοικητικού προσωπικού που εργάζεται στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα η Marriott σχεδιάζει να απολύσει 673 εργαζόμενους στα τέλη του ερχόμενου Οκτώβρη, όπου απασχολούνται συνολικά 4.000 άτομα.

Η ξενοδοχειακή αλυσίδα φέρεται να επιβεβαίωσε πως ετοιμάζεται να κάνει τις συγκεκριμένες απολύσεις, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα σε ποια τμήματα ή τομείς θα γίνουν οι περικοπές. Σε αντίθεση πάντως με τα παραπάνω η διοίκηση του ομίλου δήλωσε πως στα τέλη Σεπτεμβρίου θα υποδεχθεί πίσω χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι από τον Μάρτιο και μέχρι σήμερα βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης.

Τον Μάρτιο η Marriott έθεσε σε προσωρινή αργία δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, λόγω της παύσης στην ταξιδιωτική κίνηση. Ο CEO του ομίλου Arne Sorenson έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η κρίση που επέφερε στον τουρισμό η πανδημία, είναι πολύ χειρότερη από τις επιπτώσεις που είχαν, συνδυασμένα μάλιστα, οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης το 2001 και η οικονομική κρίση του 2008. Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά πως ο αντίκτυπος της κρίσης δεν θα αφήσει μόνιμη βλάβη στον κλάδο. Με βάση την εμπειρία από τις προηγούμενες κρίσεις, κάθε φορά υπήρχαν απόψεις που υποστήριζαν ότι κανείς δεν θα ξαναταξιδέψει με τον τρόπο που ταξίδευε πριν, όμως, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αυτές οι απόψεις έχουν διαψευστεί, όπως τόνισε πρόσφατα ο κύριος Sorenson σε webinar που συμμετείχε.

Πάντως, όπως τονίζουν κύκλοι στο εξωτερικό, τα κεφάλαια στον τουρισμό έχουν στερέψει και αυτό θα έχει σημαντική επίπτωση σε μία σειρά από οικονομικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων η δημιουργία νέων ξενοδοχείων και οι ανακαινίσεις. Παράλληλα η εκτίμηση είναι ότι η Marriott δεν θα περιοριστεί μόνο στις προαναφερθείσες απολύσεις. Γενικότερα ο κλάδος θα επιχειρήσει να μειώσει τα λειτουργικά κόστη και στην προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνονται και εκατομμύρια θέσεις εργασίας που θα χαθούν διεθνώς, αν δεν υπάρξει κάποια δραστική αντιστροφή της κατάστασης.

Ήδη εκτός από την Marriott, η Hyatt έχει απολύσει 1.300 εργαζόμενους, η Hilton αφαίρεσε από το οργανόγραμμά της 2.100 θέσεις επίσης στα κεντρικά της γραφεία, ενώ και η Accor φέρεται να ετοιμάζεται για 1.000 απολύσεις, αλλά και την πώληση των διοικητικών γραφείων της στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα αναλύσεις και εκτιμήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να επανέλθει η ταξιδιωτική κίνηση στα πρότερα επίπεδα και αυτό με την προϋπόθεση ότι δεν θα βρεθούμε προ άλλων δυσάρεστων εκπλήξεων, είτε σε τοπικό, είτε σε διεθνές επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας