Ο Mark Moriarty, Global Gastronomer της Diageo,
«ανοίγει» τα χαρτιά του αποκλειστικά στο FOOD SERVICE
Tα Reserve Brands, η συλλογή των Luxury Brands της Diageo, ανακοίνωσαν πρόσφατα τη δημιουργία ενός νέου καινοτόμου ρόλου που διαδραματίζουν πλέον στον κλάδο, αυτόν του Global Gastronomer. Ο βραβευμένος Ιρλανδός chef κι επιχειρηματίας, Mark Moriarty, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός το 2015, όταν κατέκτησε τον τίτλο «World Young Chef of the Year» του San Pellegrino, επελέγη ως ο πρώτος Diageo Reserve Global Gastronomer. Το FOOD SERVICE μίλησε αποκλειστικά με τον Mark Moriarty σχετικά με τον νέο του ρόλο, τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, τις τάσεις που διαβλέπει στους τομείς του fooding και του ποτού, αλλά και τους στόχους που θέτει με την Diageo.
Ο κ. Moriarty εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή του «World Young Chef of the Year» το 2015 με το κλασικό, απλό, ωστόσο γεμάτο αυτοπεποίθηση, μαγειρικό του στυλ. Μάλιστα, την τελευταία τετραετία έχει ενισχύσει έτι περαιτέρω τη διεθνή του φήμη, καθώς θεωρείται μοναδικός στο να διανθίζει την εμπειρία μέσω μιας καινοτόμου «pop–up» ιδέας μαγειρικής που συνδυάζει την τέχνη του fine dining με την τέχνη του θεάτρου, κάτι που έχει πραγματοποιηθεί σε μερικές από τις πιο προοδευτικές πόλεις του κόσμου, όπως η Σιγκαπούρη, η Μόσχα, το Κέιπ Τάουν και το Λονδίνο.
«Οι καταναλωτές επιθυμούν να πληροφορηθούν σχετικά με τα συστατικά και τις εν γένει πρώτες ύλες τόσο σε ό,τι τρώνε, όσο και σε ό,τι πίνουν, από πού προέρχονται, τι ακριβώς είναι, καθώς επίσης και ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος χρήσης τους».
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η εν λόγω συνεργασία σηματοδοτεί μία ακόμη δέσμευση της Diageo στη γαστρονομική σκηνή που ξεκίνησε νωρίτερα το 2018 με την ανακοίνωση της διεθνούς συνεργασίας της εταιρείας με τα Taste Festivals της IMG (International Management Group). Πρόκειται για μια δράση που προσφέρει ευφάνταστες γευστικές εμπειρίες στους λάτρεις του καλού φαγητού και ποτού σε ολόκληρο τον κόσμο. Όσο για τα ποτά της Diageo, αυτά θα βρίσκονται στο επίκεντρο.
Κύριε Moriarty, ποιο το περιεχόμενο του ρόλου σας ως Global Gastronomer;
Ουσιαστικά, λειτουργώ ως σύμβουλος σε θέματα φαγητού και γαστρονομίας εν γένει για λογαριασμό της Diageo, της κορυφαίας εταιρείας premium αλκοολούχων ποτών παγκοσμίως, βοηθώντας τις ξεχωριστές ομάδες brands της εταιρείας να καταφέρουν να μεγιστοποιήσουν τη δυνητική culinary δυναμική κι αξιοποίηση του portfolio των luxury ποτών της. Δίχως άλλο, οι ευθύνες μου θα είναι ευρείες όσο και ποικίλες, καθώς θα συμπεριλαμβάνουν –δίχως, ωστόσο να εξαντλούνται– τον καθορισμό των περιστάσεων για φαγητό για το συνολικό portfolio προϊόντων για το χαρτοφυλάκιο των Reserve Brands, την επεξεργασία κι ανάπτυξη ενός μενού που θα αντλεί την δημιουργική του έμπνευση από τα brand μας, την υλοποίηση ξεχωριστών events γευσιγνωσίας φαγητού και ποτού, καθώς επίσης και τη στενή συνεργασία με το δίκτυο πρεσβευτών του brand μας. Σε μια γενικότερη θεώρηση, ελπίζω να είμαι σε θέση να εμπνεύσω μια μεγαλύτερη πολιτισμική αλλαγή, η οποία θα εμπνεύσει τους ίδιους τους καταναλωτές να αποδειχτούν περισσότερο δημιουργικοί με το φαγητό και το ποτό τους.
«Η Diageo ανέκαθεν αποτελούσε ηγέτιδα εταιρεία σε ό,τι αφορά τη γέννηση νέων τάσεων και τη μετεξέλιξη της καινοτομίας. Ελπίζω, λοιπόν, να συμβάλλω καταλυτικά στην ενίσχυση του εταιρικού οράματος, που θα κάνει προσβάσιμο και διαθέσιμο προς όλους το luxury food και τα ποτά».
Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του νέου σας ρόλου;
Ευελπιστώ πως θα είμαι σε θέση να δημιουργήσω μια περισσότερο ουσιαστική σχέση μεταξύ των γεύσεων και των ποτών, χρησιμοποιώντας κι αξιοποιώντας κορυφαία αλκοολούχα ποτά, όπως το Johnnie Walker Scotch Whiskey, το ρούμι Zacapa, προτάσεις εκλεκτής ποιότητας βύνης κ.ο.κ. Εξάλλου, η Diageo ανέκαθεν αποτελούσε ηγέτιδα εταιρεία σε ό,τι αφορά τη γέννηση νέων τάσεων και τη μετεξέλιξη της καινοτομίας. Ελπίζω, λοιπόν, να συμβάλλω καταλυτικά στην ενίσχυση του εταιρικού οράματος, που θα κάνει προσβάσιμο και διαθέσιμο προς όλους το luxury food και τα ποτά.