Ο 36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας συγκέντρωσε 55.000 συμμετοχές, ενώ οι 18.750 μαραθωνοδρόμοι των 42 χλμ. πέρασαν από τις περιοχές που επλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου.
Η διοργάνωση, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, υποδέχθηκε δρομείς από συνολικά 105 χώρες, οι οποίοι έτρεξαν στην αυθεντική διαδρομή με αφετηρία τον Μαραθώνα και τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο, στους αγώνες των 5 χλμ. και 10 χλμ., στους αγώνες για παιδιά και στους Special Olympics.
Θεατές κάθε ηλικίας είχαν κατακλύσει από νωρίς το πρωί της Κυριακής 11 Νοεμβρίου τις κερκίδες του Παναθηναϊκού Σταδίου περιμένοντας τους πρώτους δρομείς να τερματίσουν με τον ρυθμό να μην πέφτει ούτε και μετά την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του Ύμνου του Μαραθωνίου και τον τερματισμό του νικητή του 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού. Ο κόσμος συνέχιζε να φτάνει στο Στάδιο, να υποδέχεται και να χειροκροτεί όλους όσους κατάφεραν να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού.
Η αυλαία έπεσε λίγο μετά τις 17.30 όταν ολοκλήρωσε τον αγώνα και η τελευταία μαραθωνοδρόμος, την οποία υποδέχτηκε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Κώστας Παναγόπουλος και της απένειμε τιμητικά το μετάλλιο της. Πρόκειται για τη Νάνσι Πολάνκο με καταγωγή από τη Δομηνικανή Δημοκρατία, η οποία έχει τρέξει στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, αλλά ήταν η πρώτη φορά που έτρεξε στην Αθήνα. Φανερά έκπληκτη και συγκινημένη από την ένθερμη υποδοχή είπε ότι ήταν όνειρο της να τρέξει στην κλασική διαδρομή και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, κυρίως με τις ανηφόρες, είναι αποφασισμένη να επιτρέψει στην Αθήνα.
Μετά και την υποδοχή της τελευταίας Μαραθωνοδρόμου ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και τους συνεργάτες για την επιτυχία το 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας και ανανέωσε το ραντεβού με τους δρομείς για το 2019.
Για την ιστορία, ο αγώνας συνοδεύθηκε φέτος από καλές επιδόσεις τόσο από τους ξένους όσο και από τους Ελληνες πρωταθλητές. Ο Μπριμίν Μισόι (Κένυα) ήταν νικητής στον αγώνα με 2 ώρες 10.56, επίδοση που ήταν πολύ κοντά στο ρεκόρ διαδρομής (2:10:37). Ο αθλητής για αρκετή ώρα στη στον αγώνα κινήθηκε σε επιδόσεις κάτω από τα ρεκόρ, ωστόσο στο τέλος δεν κατάφερε να το βελτιώσει. Ο Τέσφα Τορουνέχ (Αιθιοπία) ήταν δεύτερος με 2:12:52 και ο Αζμεράβ Τσέρεμε (Αιθιοπία) τρίτος με 2:13:20.