Κοινό έδαφος στην προσπάθεια επιπρόσθετης στήριξης των μικρών γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κατέληξαν οι αρμόδιοι φορείς Ελλάδας και Λιθουανίας.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2021-2027, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο Λιθουανός Υπουργός Γεωργίας, Giedrius Surplys κατά την διάρκεια μεταξύ τους συνάντηση συζήτησαν τα ζητήματα που τους απασχολούν και επικεντρώθηκαν κυρίως σε αυτά με τα οποία συμφωνούν:
- Δεν πρέπει να μειωθεί ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ
- Θα πρέπει να ενισχυθούν οι μικρές εκμεταλλεύσεις
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε:
«Σήμερα είχαμε τη μεγάλη τιμή να έχουμε το φίλο και συνάδελφο, τον Υπουργό της Λιθουανίας με τον οποίο έχουμε αναπτύξει μια καλή φιλία ήδη από τα Συμβούλια των Υπουργών και συζητήσαμε κυρίως για τα ζητήματα της ΚΑΠ. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην οπτική των χωρών μας σχετικά με την ΚΑΠ και την κατανομή των ενισχύσεων, καταλήξαμε, όμως, σε πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα συμπεράσματα που δείχνουν ότι ο διάλογος πάντα βρίσκει λύσεις. Συμφωνήσαμε ότι η μείωση του προϋπολογισμού δεν είναι αποδεκτή. Για να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα, τη συνοχή, την ανάπτυξη και τη διασφάλιση της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη θα πρέπει ο προϋπολογισμός για την ΚΑΠ, όχι μόνο να μην μειωθεί, αλλά να προσπαθήσουμε να αυξηθεί.
Το δεύτερο που συζητήσαμε εκτενώς ήταν η εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων ανά εκτάριο. Γνωρίζετε ότι η Λιθουανία είναι μία χώρα που έχει πολύ χαμηλότερο μέσο όρο ενίσχυσης ανά εκτάριο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και πολύ χαμηλότερο από τη χώρα μας. Συζητήσαμε τις συνθήκες καλλιέργειας και παραγωγής στις δύο χώρες και καταλήξαμε ότι για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αποδεκτή μία εξωτερική σύγκλιση, με μέτρο την ανά εκτάριο ενίσχυση, αλλά βρήκαμε ως κοινό σημείο ότι η ενίσχυση των μικρών εκμεταλλεύσεων και η κατεύθυνση της ΚΑΠ σε μία σύγκλιση ως προς την ανά εκμετάλλευση ενίσχυση μπορεί να είναι ένας δρόμος, που θα λύσει πολύ περισσότερα προβλήματα σύγκλισης μεταξύ των “νέων” χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και των “παλαιότερων” που είχαν ιστορικά δικαιώματα. Έτσι, αποφασίσαμε από κοινού να στηρίξουμε μία προσπάθεια για την ενίσχυση των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και να στρέψουμε τη συζήτηση πέρα από την εξωτερική σύγκλιση ανά εκτάριο. Αυτό είναι πιο δίκαιο και πιο αντιπροσωπευτικό των συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη και τουλάχιστον στις χώρες τις δικές μας. Η κατανομή των ενισχύσεων με βάση την ανά εκτάριο εξωτερική σύγκλιση ευνοεί τις πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις, πράγμα που είναι μακριά και από τη λογική και την πρακτική των δύο χωρών, αλλά και της λογικής της σύγκλισης που πραγματικά θέλουμε σε μια αλληλέγγυα Ευρώπη. Με αυτά τα λόγια, τον καλωσορίζω και πάλι στη χώρα μας και δέχομαι την πρόσκληση να επισκεφτώ τη Λιθουανία.»
Στη συνέχεια ο κ. Surplys δήλωσε την ικανοποίηση του από την εξέλιξη των συζητήσεων με τον Έλληνα Υπουργό.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ήρθα στην Αθήνα για να συναντήσω τον συνάδελφό μου και να ανακαλύψω ότι η Λιθουανία και η Ελλάδα δεν μοιράζονται μόνο το πάθος για το μπάσκετ, αλλά μοιράζονται και μία παρόμοια κατάσταση στη γεωργία, διότι τόσο η ελληνική όσο και η λιθουανική γεωργία χαρακτηρίζονται από μικρές εκμεταλλεύσεις. Βρήκαμε, λοιπόν, κοινό έδαφος στο ότι και οι δύο θα πρέπει να εργαστούμε στενά ώστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των μικρών εκμεταλλεύσεων και τις προκλήσεις της μελλοντικής ΚΑΠ. Γιατί γι’ αυτό δημιουργήθηκε η ΚΑΠ. Συμφωνήσαμε, επίσης, να εργαστούμε ώστε η χρηματοδότηση γενικά της ΚΑΠ το 2021-2027 να μη μειωθεί, διότι οι φιλοδοξίες της ευρωπαϊκής γεωργίας όσον αφορά το περιβάλλον, την ευζωία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων. Οπότε αν θέλουμε να ικανοποιήσουμε αυτές τις φιλοδοξίες, θα πρέπει να έχουμε επαρκή χρηματοδότηση. Συμφωνήσαμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, είτε με Brexit είτε χωρίς Brexit, να έχουμε επαρκή κονδύλια για την ΚΑΠ 2021-2027. Το δεύτερο που συμφωνήσαμε ήταν ότι οι αξιωματούχοι μας σε όλα τα επίπεδα θα εργαστούν μαζί ώστε να βρουν τους καλύτερους τρόπους για να προστατευτούν οι μικρές εκμεταλλεύσεις στη μελλοντική ΚΑΠ. Μετά από αυτή την πολύ χρήσιμη συνάντηση, η Λιθουανία και η Ελλάδα θα είναι καλύτεροι συνεργάτες. Θα συνεχίσουμε εργαζόμαστε, ώστε να εντατικοποιήσουμε το εμπόριο και τις επενδυτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.»