Τα «Κύματα» σε λευκό και μπλε χρώμα, μια τοιχογραφία της Ισραηλινής ζωγράφου Αντί Ιόσπε (Adi Ioshpe), κοσμούν από την Κυριακή την πρόσοψη κτηρίου στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Λέκκα 24.

Στα αποκαλυπτήρια παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι.

«Οι πολιτιστικοί μας δεσμοί, οι διαπολιτιστικές μας ανταλλαγές χτίζουν γέφυρες συνεργασίας, κατανόησης και φιλίας από κάτω προς τα πάνω. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά. Είμαστε δύο λαοί, δυο αρχαίοι πολιτισμοί που μοιραζόμαστε μια μακροχρόνια ιστορία, έχουμε κοινές ρίζες και κοινή παράδοση.

Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι ο πολιτισμός είναι το ιδανικό μέσο επικοινωνίας, σπάει τα τείχη, υπερβαίνει τους φραγμούς και είναι η καλύτερη απάντηση στον φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και το μίσος» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Μπακογιάννης, σε σύντομο χαιρετισμό, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «δράση στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά στενής, ουσιαστικής και παραγωγικής συνεργασίας της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα και του Δήμου Αθηναίων».

«Τα κύματα, αν το σκεφτείτε, είναι μια συνθήκη των καιρών, είναι η κίνηση, η ροή, αλλά είναι και τα κύματα των σημαιών μας» είπε ο κ. Μπακογιάννης, ευχαριστώντας την καλλιτέχνιδα Αντί Ιόσπε, την πρεσβεία του Ισραήλ, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν, όπως η Urban Act και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, Αλβέρτος Ταραμπουλούς.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, επεσήμανε ότι η τοιχογραφία «στην καρδιά της Αθήνας, είναι μια γέφυρα μεταξύ των δύο λαών, σε ένα μέρος όπου τόσοι Ισραηλινοί επισκέπτονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο και που τώρα, όταν περιηγούνται στην πόλη, θα συναντούν κάτι που θα τους θυμίζει τον δεσμό, την σύνδεση ανάμεσα στα δύο έθνη και την φιλία που χτίζεται μεταξύ μας τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Αμράνι, αναφερόμενος στην μόλις 23 χρονών καλλιτέχνιδα Αντί Ιόσπε, σημείωσε ότι σπουδάζει στην Μπετσαλέλ (Bezalel), την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ιερουσαλήμ, την πλέον αναγνωρισμένη και παλαιότερη σχολή καλών τεχνών του Ισραήλ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που μετά την περίοδο των περιορισμών λόγω κορoνοϊού, «δεν βλέπουμε μόνο τουρίστες αλλά και την έκφραση της ισραηλιτικής τέχνης στην Ελλάδα».

Σχετικά με το έργο, ο κ. Αμράνι είπε ότι τα χρώματά του είναι «τα χρώματα που μας ενώνουν. Η ελληνική και η ισραηλιτική σημαία, λευκό και μπλε. Για εμένα το λευκό αντιπροσωπεύει την ελπίδα.

Δυο αρχαίοι λαοί, που έχουν υποβληθεί σε πολλές προκλήσεις, μέσα από χιλιάδες χρόνια ιστορίας και κατέκτησαν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία την δημιουργικότητά τους. Το μπλε είναι οι ουρανοί, ο ορίζοντας, το μέλλον. Αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη για τη ζωή, για τη γη μας, την περιοχή μας, την κουλτούρα μας και αυτό είναι ακόμα μια γέφυρα ανάμεσα στους δυο λαούς».

Το έργο επιλέχθηκε από κοινή επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, της πρεσβείας του Ισραήλ και των ιδιοκτητών του κτηρίου, ανάμεσα σε δεκάδες διαφορετικές προτάσεις, μέσω ανοιχτού διαγωνισμού προς Ισραηλινούς καλλιτέχνες, για τοιχογραφία με θέμα «Ισραήλ -Ελλάδα, κοινές αξίες».

Η Αντί Ιόσπε, η οποία επισκέφτηκε την χώρα μας για τα αποκαλυπτήρια του έργου, σημείωσε ότι πράγματι εμπνεύστηκε από τα κοινά χρώματα της ελληνικής και ισραηλιτικής σημαίας, τα οποία αποδίδουν «τον ουρανό και τη γη, τα σύννεφα στον ουρανό, την διαρκή κίνηση του ωκεανού και των σύννεφων που δημιουργούν ένα νέο σύνορο. Το λευκό συμβολίζει τον νέο χώρο, που μπορεί να χωρέσει νέα νοήματα», ενώ ευχαρίστησε για την τιμή και την ευκαιρία να δημιουργήσει σε «ένα τόσο ξεχωριστό σημείο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας