Τιμώμενος μεσογειακός προορισμός η Κροατία, Τιμώμενο τοπικό προϊόν το Μέλι. «Δοκιμάστε πιάτα από τις κάρτες των εστιατορίων μας» προτρέπει από τώρα το πρόγραμμα των 32 κύριων δραστηριοτήτων του KOUZINA 2020, το οποίο εμφατικά προωθεί φέτος την ντόπια κουζίνα, αναδεικνύοντας τις δημιουργίες τοπικών chef. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα των 180 παράλληλων δραστηριοτήτων «παίζει» με το περσινό επιτυχημένο σενάριο «τι μπορεί να κάνει κάποιος σε μια ελληνική παραδοσιακή αυλή», τονίζοντας την αυθεντικότητα της παρέμβασης. Το KOUZINA 2020 θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2020, ενώ η μεσογειακή εβδομαδιαία θεματική του ενότητα είναι αφιερωμένη στην «κροατική κουζίνα».
Τιμώμενο τοπικό προϊόν είναι το «μέλι», η παραγωγή του οποίου θα γιορτασθεί ιδιαίτερα στις 16 Μαΐου από Έλληνες και Σλοβένους εταίρους του προγράμματος BeePathNet, ενώ η μουντοβίνα (απόσταγμα από κερήθρα, προϊόν Π.Ο.Π. Αρναίας) συνοδεύει όλα σχεδόν τα δείπνα.
Οι πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες της διοργάνωσης αποτελούν την πηγή έμπνευσης των 20 διακεκριμένων chef που συμμετέχουν σε αυτή:
- Η αρχαιοελληνική κουζίνα
Πρόγραμμα δομημένο στην προώθηση του μελιού, όπως αυτό παράγεται στις πλαγιές των τριών ορεινών όγκων της Ανατολικής Χαλκιδικής: του Χολομώντα, του Αριστοτελικού Όρους και του Άθωνα. Παράλληλα, προωθεί τους οινότοπους της Μεγάλης Παναγίας αλλά και την παραγωγή κόκκινου φασολιού και λάχανου στο Παλαιοχώρι. Έλληνες chef εμπνέονται από τις τάσεις της αρχαιοελληνικής κουζίνας και δημιουργούν πιάτα με κυρίαρχο συστατικό το μέλι. Παραδοσιακές πλατείες, αμπελώνες και αυλές γεμίζουν με φωνές χορωδών, ενώ χορευτές υποδέχονται το ελληνικό γαστρονομικό καλοκαίρι με τον πιο πατροπαράδοτο τρόπο.
- Η θαλασσινή κουζίνα
Προωθεί όλη την παραγωγή των τριών θαλάσσιων κόλπων της Ανατολικής Χαλκιδικής: του Αθωνικού, του Ακάνθιου και του Στρυμωνικού. Μύδια Ολυμπιάδας προβάλλονται στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ ψαρικά από τις θάλασσες του Άθωνα και θαλασσινά από τον Ακάνθιο Κόλπο εμπνέουν τους chef και τους μάγειρες, οι οποίοι εξελίσσουν τις γεύσεις της μεγάλης τοπικής γαστρονομικής ιστορίας. Χαρούμενοι χορευτές κυκλώνουν τα στενά και τις πλατείες της Ουρανούπολης, καταλήγοντας στον Πύργο Προσφορίου, για να τιμήσουν τους Αγίους Κωνσταντίνο & Ελένη – προστάτες του οικισμού.
- Η μοναστηριακή κουζίνα
Αυθεντικά θρησκευτικά κουρμπάνια, γαστρονομικές περιπλανήσεις στα gift shops της Ουρανούπολης, θρησκευτικές συνευρέσεις σε αγιορείτικα μετόχια και λόφους με θέα την ιερή κορυφή, ψαρογεύματα στις θάλασσες του Αγίου Όρους, αλλά και μοναστηριακά δείπνα αποτελούν τις κύριες εκδηλώσεις της «διάσημης» μοναστηριακής εβδομάδας, η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Με βάση την ψαροφαγία, οι 8 «μοναστηριακές βραδιές» αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι μοναχοί τη συνδέουν με τη χρήση άγριων χόρτων, βοτάνων και ζαρζαβατικών, όπως αυτά συλλέγονται από τις πλαγιές και τους κήπους των πράσινων αθωνικών βουνών.
- Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων
Προωθεί τον τρόπο με τον οποίο τα τοπικά προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν από τους Πόντιους και Μικρασιάτες μετοίκους του τόπου. Περέκ με γέμιση παλαιοχωρινής πατάτας και αρνιώτικης φέτας, θαλασσινοί μεζέδες όπως προσφέρονταν στα αστικά δείπνα της Σμύρνης, ντολμάδες με αμπελόφυλλα από τα αγιορείτικα αμπέλια, παστό ορκύνι Ιερισσού, μυρωδάτοι κιμάδες αλλά και ψαρικά μαγειρεμένα με χορταρικά όπως στην Προικόνησσο και τη Γαλημή πλαισιώσουν τις Ποντιακές και Καππαδοκικές γιορτές, όπου ο χορός της λεβεντιάς και του πόνου κυριαρχούν.
- Η μεσογειακή κουζίνα
Είναι αφιερωμένη στην κροατική μεσογειακή κουζίνα και θα οργανωθεί από την επικεφαλής chef της διοργάνωσης Ντίνα Νικολάου και το Gault&Millau. Εστιασμένη στην προώθηση του ντόπιου κρέατος, όπως αυτό συνδυάζεται στη μαγειρική με το ελαιόλαδο των Πυργαδικίων και το εποχικό καλοκαιρινό ζαρζαβάτι των κάμπων των Νέων Ρόδων και της Ιερισσού, η μεσογειακή εβδομάδα κλείνει μέσα της – εκτός από την επιβεβλημένη θαλασσινή γαστρονομική κληρονομιά – το μεσογειακό μεγαλείο του χορού, του γλεντιού και της χαράς. Ισπανοί και Κροάτες χορεύουν στις παραλίες της Αμμουλιανής, προωθώντας το project με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης παρουσιάσουν ένα μεγάλο διακρατικό πολιτιστικό αντάμωμα της ενότητας και της δημιουργίας.
Το promo tour του KOUZINA 2020 ξεκινά από την Κύπρο, όπου την 1η του Οκτώβρη – κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας – που πραγματοποιείται από το Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της 10ετούς προσπάθειας του KOUZINA ως «μοχλού ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού» στην Ανατολική Χαλκιδική.
Στις 27 Νοεμβρίου εξάλλου στο περίφημο Centre Culinaire Contemporain της γαλλικής Rennes θα παρουσιασθεί αυτούσιο το «μελένιο» μενού της 16.5.20, προκειμένου αυτό να καταγραφεί από το δημοσιογραφικό κόσμο της Βρετάνης.
Στις αρχές Φεβρουαρίου το KOUZINA ταξιδεύει στη γαλλική Μιλούζη, για να λάβει μέρος στη γαστρονομική έκθεση Festivita, όπου θα αναδείξει «τα ψάρια Αγίου Όρους» μέσα από αμμουλιανιώτικες γαστριμαργικές δημιουργίες.
8 τοπικοί σύλλογοι αναλαμβάνουν μέρος των κύριων και παράλληλων δραστηριοτήτων μιας διοργάνωσης που κάθε χρόνο εξελίσσεται, αποτελώντας λόγο και τρόπο τουριστικής προώθησης ολόκληρης της Ανατολικής Χαλκιδικής.
Έλληνες, Σλοβένοι, Ιταλοί, Αυστριακοί, Γερμανοί, Κύπριοι, Γάλλοι και Κροάτες εκπρόσωποι Τύπου αναμένεται να καταγράψουν τις δραστηριότητες του KOUZINA 2020, προκειμένου να μεταφέρουν σε ολόκληρη την Ευρώπη την αύρα της Ελλάδας που αλλάζει, μέσα από την επιστροφή στην αυθεντική γαστρονομική παράδοση.
Ολόκληρο το πρόγραμμα του KOUZINA 2020 βρίσκεται αναρτημένο εδώ