Θερμή ήταν η ανταπόκριση των τοπικών φορέων και παραγωγικών δυνάμεων της Στερεάς Ελλάδας, στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για την πραγματοποίηση του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου στη Στερεά Ελλάδα, και του αποκεντρωμένου διαλόγου που έχει εγκαινιάσει η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021».
«Η απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να κινητοποιήσει μέσα από τα 13 Περιφερειακά Συνέδρια έναν ουσιαστικό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, καταδεικνύει την ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσουμε όλοι μαζί στο επόμενο βήμα και το μεγάλο στόχο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» τόνισε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο Συνέδριο.
Στην ομιλία της η Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία και τη συνένωση όλων των δυνάμεων προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος για την ανάπτυξη και την ευημερία, στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των Περιφερειών.
Ειδικότερα, όσον αφορά τον τουρισμό τόνισε ότι στόχος είναι κάθε ελληνική Περιφέρεια να κεφαλαιοποιήσει την μεγάλη άνοδο του ελληνικού τουρισμού με οφέλη που θα διαχυθούν και θα στηρίξουν όλες τις τοπικές κοινωνίες.
Παρουσίασε τους στρατηγικούς άξονες της τουριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται με επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά. Τόνισε ότι οι υψηλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τη διετία 2015-2016 και η θεαματική εξέλιξη του το 2017 είναι επιτυχία της κυβέρνησης που ανέδειξε τον τουρισμό σε προτεραιότητα, και είναι αποτέλεσμα του συνολικού κυβερνητικού έργου, και της στενής συνεργασίας με τις Περιφέρειες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους αναπτυξιακούς φορείς, τους φορείς του τουρισμού, τον ιδιωτικό τομέα.
Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού υλοποιείται συντονισμένα με τις 13 Περιφέρειες της χώρας η διασύνδεση της εθνικής τουριστικής πολιτικής με τις περιφερειακές πολιτικές.
O ειδικός αυτός σχεδιασμός στοχεύει στη βιώσιμη και γεωγραφικά ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη, μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε Περιφέρειαςκαι στην εξασφάλιση της συνοχής των ενεργειών για την ενιαία και δυναμική τουριστική προώθηση και προβολή σε εθνικό επίπεδο και διεθνώς.
«Είμαστε εδώ για να θέσουμε τις προτεραιότητες στον τουρισμό και τις αναπτυξιακές προοπτικές στην Στερεά Ελλάδα, μία περιφέρεια με μεγάλα περιθώρια στην τουριστική ανάπτυξή για την επίτευξη του στόχου του τουρισμού 365 ημέρες το χρόνο» τόνισε η κα Κουντουρά.
Επισήμανε την εξαιρετική συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, και μέσω του ΕΟΤ την προώθηση και προβολή. Ο υλοποιούμενος σχεδιασμός περιλαμβάνει:
- την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, αξιοποιώντας την διεθνή αναγνωρισιμότητα των Δελφών αλλά και με την προβολή ιστορικών πόλεων και μνημείων της Βοιωτίας, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Εύβοιας
- Την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού, με επίκεντρο το XK Παρνασσού, την προώθηση δημοφιλών προορισμών όπως η Αράχωβα και το Καρπενήσι αλλά και νέων προορισμών
- Την οργανωμένη προώθηση και προβολή στις αγορές- στοχους του θρησκευτικού-προσκηνυματικού πλούτου, των ιστορικών μονών και των ιερών προσκυνημάτων
- την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, της κρουαζιέρας, του γιώτινγκ και του καταδυτικού, στα νησιά, στην Ιτέα που αναπτύσσεται δυναμικά, και συνολικά στην παραθαλάσσια ζώνη της Στερεάς Ελλάδας
- την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και ευεξίας, μέσα από την αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και την προώθηση νέων προορισμών και επενδύσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στην διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα και την προώθηση- προβολή της γαστρονομίας.
Συζητήθηκε το σύνολο των ενταγμένων και προς ένταξη δράσεων στο πλαίσιο του ΠΕΠ του ΕΣΠΑ 2014-2020για έργα ειδικών τουριστικών υποδομών αναβάθμισης και ανάπλασης χώρων πολιτιστικού-θρησκευτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, μουσειακών εγκαταστάσεων, ανάδειξης τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ανάπτυξης του οικοτουρισμού και τουριστικής προβολής.
Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στην στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τόνισε τη δυνατότητα η Στερεά Ελλάδα να αξιοποιήσει και να επωφεληθεί του προγράμματος του ΕΠΑΝΕΚ για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων που θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο.
«Στηρίζουμε μεγάλες επενδύσεις και έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Στερεά Ελλάδα που δημιουργούν νέα απασχόληση και κινητοποιούν νέα τουριστική δραστηριότητα με επίκεντρο την ποιότητα» τόνισε η Υπουργός.
Ανέφερε χαρακτηριστικά την πρόσφατη υπογραφή από κοινού με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης στη Φθιώτιδα, τη δεύτερη στην Ελλάδα. Αποτελεί στρατηγική επένδυση για την παροχή υψηλού επιπέδου τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών, που προβλέπεται να δημιουργήσει περισσότερες από 5.500 θέσεις εργασίας.
«Με τη συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μέσα από τον τουρισμό σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη για τη Στερεά Ελλάδα και σε όλη τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Ο τουρισμός είναι τομέας αιχμής και κινητήριος δύναμη. Είναι εθνικό κεφάλαιο, ωθεί προς την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία και αποτελεί τη μεγάλη επένδυση στο μέλλον μας», κατέληξε η κα Κουντουρά.
Στην ειδική συνεδρία για τα θέματα Υποδομών, Τουριστικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Πόρων, η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά μαζί με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη και τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα ενημέρωσαν για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στους τομείς αρμοδιότητά τους.
Φορείς από όλη την Περιφέρεια, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, των Ενώσεων Ξενοδόχων, και όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού, έθεσαν τις ερωτήσεις τους και τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία και είχαν ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία για τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα για την αναπτυξιακή πορεία της Στερεάς Ελλάδας.