εστίαση, ΣΔΞΑ, Έκθεση, Economist, ΣΕΤΕ, Marriott, COVID-19, ΠΝΠ, πανδημία, ΠΟΤ, κορονοϊός, τουρισμός, ΕΦΕΤ, UFI, απώλειες, μέτρα, ΞΕΕ, τουρισμό, ΦΕΚ, κορωνοϊός, brand, πρωτόκολλα, ΠΟΞ

Ένα σημαντικό στοιχείο φέρνει στην επιφάνεια μελέτη που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, η οποία εμμέσως καταδεικνύει σε πόσο μικρό χρονικό διάστημα, πόσο ραγδαία πραγματικά η επέλαση του κορονοϊού επέφερε σαρωτικό πλήγμα στον τουρισμό της Ευρώπης. Όπως προκύπτει λοιπόν από τα στοιχεία μελέτης που πραγματοποίησε η «Smith Travel Research» (STR) ο συνολικός δείκτης της πληρότητας των ξενοδοχείων στην Ευρωπαϊκή αγορά τον Φεβρουάριο μειώθηκε φέτος μόλις κατά 1,8% έναντι του Φεβρουαρίου 2019 και ενώ ήταν ήδη σε έξαρση η επιδημία στην Κίνα.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης για τον τουρισμό στην Ευρώπη, η πτωτική πορεία δεν συμβαδίζει με την αυξημένη μέση ημερήσια τιμής (Average Daily Rate – ADR) κατά 1,2%, η οποία διαμορφώθηκε σε €101,68. Το ίδιο χρονικό διάστημα, το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (Revenue per available room (RevPAR)) μειώθηκε κατά 0,6%, διαμορφούμενο στα €64,68. Οι ίδιοι οι αναλυτές της «Smith Travel Research», τονίζουν πως τα δεδομένα του Φεβρουαρίου δεν έχουν ακόμη επηρεαστεί σημαντικά από την επέλαση του COVID-19 κατά μήκος της Γηραιάς Ηπείρου. Υπενθυμίζεται πως η STR είναι μια εταιρεία που παρέχει υψηλής ποιότητας δείκτες αναφοράς, analytics και πληροφορίες για την αγορά σχετικά με τους παγκόσμιους τομείς φιλοξενίας.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν για την τουριστική αγορά της Ευρώπης και θα αφορούν το διάστημα από τον Μάρτιο και μετά, όπου και ξεκίνησε να εξαπλώνεται στην ήπειρο ο κορονοϊός, δεν θα έχουν καμία σχέση.

Σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα τα ξενοδοχεία είναι πλέον κλειστά. Τα αεροπλάνα ως επί το πλείστον είναι καθηλωμένα στο έδαφος παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο και η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη χειρότερη το επόμενο διάστημα.

Συνδυάζοντας την μελέτη της Smith, με την έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα το ΙΤΕΠ, βλέπουμε ότι μέσα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 15 ημερών τα ελληνικά ξενοδοχεία κατέγραψαν απώλειες που υπολογίζονται στα 522 εκατομμύρια ευρώ. Εκείνη τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η έρευνα του ΙΤΕΠ, είχε μόλις ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το κλείσιμο των εποχικών ξενοδοχείων, για να ακολουθήσει λίγες ημέρες αργότερα και το λουκέτο στα ετήσιας λειτουργίας ξενοδοχεία που θα μπει σε εφαρμογή το προσεχές Σαββατοκύριακο. Τα γεγονότα τρέχουν με τέτοιους ρυθμούς που ίσως είναι δύσκολο κάποιες στιγμές, να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η πανδημία μέσα σε μέρες κυριολεκτικά έχει γκρεμίσει βεβαιότητες και έχει ανατρέψει τις ζωές μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας