Tουριστική έκρηξη βιώνει φέτος η Κωνσταντινούπολη, με πάνω από 10 εκατομμύρια ξένους τουρίστες τους πρώτους οκτώ μήνες και τα ξενοδοχεία της να καταγράφουν ποσοστό πληρότητας 90%.
Μόνο τον Αύγουστο, 1,7 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Πόλη, όπου οι αφίξεις ξένων τουριστών έφτασαν τα 10,2 εκατομμύρια τον Ιανουάριο-Αύγουστο, δήλωσε ο κυβερνήτης Ali Yerlikaya, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία.
Οι Ρώσοι ήταν στην κορυφή της λίστας των ξένων επισκεπτών, ακολουθούμενοι από Γερμανούς, Ιρανούς, Σαουδάραβες και Αμερικανούς υπηκόους, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.
Ο Aydın Karacabay, επικεφαλής της επιτροπής ξενοδοχείων στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης (İTO), τόνισε ότι μετά από μια διετία τουριστικής ύφεσης λόγω της πανδημίας, η Κωνσταντινούπολη ανακάμπτει το 2022. Όπως είπε, τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης ανέβηκαν στο 90% τον Σεπτέμβριο.
«Αναμένουμε ότι η πληρότητα θα παραμείνει στο 90% τον Οκτώβριο. Το ποσοστό είναι ήδη 60% για τον Νοέμβριο και 45% για τον Δεκέμβριο», είπε ο κ.Karacabay, προσθέτοντας ότι τα ποσοστά πληρότητας για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες.
Καθώς δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, τόνισε, η τουριστική δραστηριότητα θα παραμείνει εύρωστη όλο το χρόνο στην Κωνσταντινούπολη.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ξενοδόχοι στην Πόλη είναι ευχαριστημένοι από τις ισχυρές κρατήσεις για το 2023. Ο αριθμός των ξένων τουριστών είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά το πρώτο τρίμηνο, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι οι τιμές των ξενοδοχείων στην Πόλη αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% το επόμενο έτος.
Η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης υποχώρησε στα 70 ευρώ κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας και φέτος ανέβηκε στα 120 ευρώ.
«Οι τιμές εξακολουθούν να μην είναι στα επιθυμητά επίπεδα, αλλά οι τρέχουσες τιμές είναι αποδεκτές για τους παραθεριστές από τις δυτικές χώρες», είπε ο κ.Karacabay, ο οποίος προβλέπει επιβράδυνση της τουριστικής δραστηριότητας το 2024.
Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να προσελκύσει έως και 30 εκατομμύρια τουρίστες.
Οι διαδικτυακές κρατήσεις αντιπροσωπεύουν το 90% των πωλήσεων των ξενοδοχείων της Κωνσταντινούπολης, αλλά οι υψηλές προμήθειες που χρεώνονται από αυτές τις πλατφόρμες, οι οποίες είναι μεταξύ 15% και 50%, είναι μεταξύ των μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι, δήλωσε ο κ.Karacabay, προσθέτοντας: «Εργαζόμαστε για να θέσουμε ένα ανώτατο όριο στις προμήθειες όπως έκαναν οι αρμόδιες Αρχές στην Ευρώπη».