Κόνσολας: Τουρισμός και πρωτογενής τομέας πάνε μαζί

Για την αναγκαιότητα της διασύνδεσης του τουρσιμού με τον πρωτογενή τομέα μίλησε ο κ. Μάνος Κόνσολας, Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος κατέθεσε τις προτάσεις του στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στο ΕΒΕΑ ο Τομέας Τουρισμού, ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και η Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό αποτελούσε ένα θεωρητικό σχήμα και πρότεινε, τη δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων τοπικής γαστρονομίας σε κάθε περιφέρεια με τη συνεργασία αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα. Μέσα από αυτά τα Κέντρα, θα προβάλλεται η τοπική γαστρονομία, θα δημιουργούνται τοπικά σύμφωνα ποιότητας και θα πιστοποιούνται οι πάροχοι.

Την ένταξη της γαστρονομίας στο χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει την ίδρυση Σχολής Γαστρονομίας υψηλού επιπέδου και την ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη και προβολή τουριστικών γαστρονομικών προϊόντων σε κάθε προορισμό ενώ ανέπτυξε και κίνητρα για τη δημιουργία επιχειρηματικών cluster και συνεργασιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχεία και εστιατόρια) και σε ομάδες παραγωγών.

Επίσης πρότεινε νέο θεσμικό πλαίσιο για να ενισχυθεί η δημιουργία αγροτουριστικών επιχειρήσεων από κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται ως start up επιχειρήσεις και προέβαλε τη δυνατότητα δημιουργίας τουριστικών καταλυμάτων σε οινοτουριστικές ή αγροτουριστικές επιχειρήσεις, χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η γαστρονομία, αλλά και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, πρέπει να αποτελούν εμπειρία για τον επισκέπτη. Είναι αναγκαία συνθήκη και απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν στο τουριστικό προϊόν. Αυτό προϋποθέτει την ένταξη του επισκέπτη σε αυτή την εμπειρία, που μπορεί να γίνει μέσα από εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και οινογνωσίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας