Προτάσεις για την ανάπτυξη του αστικού τουρισμού και του city break με σημείο αναφοράς την Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη, κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με τη συμμετοχή μελών της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.
Ο κ. Κόνσολας ανέφερε ότι ο αστικός τουρισμός αποτελεί μια δυναμικά αναπτυσσόμενη τάση, αφού τα ταξίδια σε πόλεις αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου του τουρισμού στην Ευρώπη ενώ το 60% από αυτό το ποσοστό, αφορά στον τομέα των city-breaks.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι γύρω από τον αστικό τουρισμό, αναπτύσσονται και άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός τουρισμός, ο τουρισμός αναψυχής, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός ο ιατρικός ή ιαματικός τουρισμός.
Χαρακτήρισε το ζήτημα της ασφάλειας κομβικό σε ό, τι αφορά στην προσπάθεια ανάπτυξης του city break, ειδικά στην Αθήνα και επισήμανε χαρακτηριστικά:
«Είμαστε μια ασφαλής πόλη, οι κρατικές δομές οφείλουν να μη δείχνουν ανοχή σε άβατα σε κανένα σημείο της πόλης, οφείλουν να βρίσκονται παντού για να εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας ανάμεσα στους επισκέπτες μας.
Αυτή είναι μία παράμετρος, την οποία η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, θα θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της».
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές και προγραμματικές προτάσεις για την ανάπτυξη του city break, όπως:
– Η ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού κεφαλαίου με διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και έξυπνες αλλά αυτονόητες κινήσεις, όπως είναι το ενιαίο εισιτήριο που θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και ταυτόχρονη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
– Η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού που αποτελεί μέρος του Αστικού Τουριστικού Προτύπου της Αττικής, με προτεραιότητα την κατασκευή ενός σύγχρονου, μεγάλου συνεδριακού κέντρου στην Αττική.
– Η ανάδειξη της ακτογραμμής, αλλά και των τουριστικών προορισμών της Αττικής με νησιωτικό χαρακτήρα, όπως είναι τα νησιά του Αργοσαρωνικού με την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους να συνδέεται με την προβολή και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, αλλά και ένα αξιόπιστο δίκτυο μεταφορών.
– Το άνοιγμα σε νέες και αναδυόμενες τουριστικές αγορές με διαφορετικές συνήθειες και επιλογές ως προς την επιλογή του χρόνου στον οποίο κάνουν ταξίδια ή διακοπές. Αναφέρομαι, συγκεκριμένα, στη μεγάλη αγορά της Κίνας.
– Η ανάπτυξη του δικτύου των αερομεταφορών που είναι κομβικής σημασίας. Η απευθείας σύνδεση της Αθήνας με μεγάλες πόλεις σε διηπειρωτικό επίπεδο, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών.
– Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παροχή υπηρεσιών και χρηστικών πληροφοριών στους επισκέπτες, αλλά και την αξιοποίηση του διαδικτύου και των social media στην προβολή και στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος, αφού η κυρίαρχη και διαρκώς αυξανόμενη τάση, είναι να γίνονται κρατήσεις μέσω διαδικτύου.
– Η βελτίωση της αισθητικής των μεγάλων αστικών κέντρων και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας για όλους.