Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, για την αξιολόγηση των συνεπειών από την υπερφορολόγηση στον τομέα του τουρισμού.
Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, είναι υποχρεωμένη να αποδίδει τα 76% του εισοδήματος προ φόρων σε φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, τονίζοντας ότι με αυτές τις υπέρογκες, παράλογες και εξοντωτικές επιβαρύνσεις, δεν μπορεί να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα, ενώ δεν είναι ανταγωνιστικός ο τουρισμός μας.
H Αν. Υπουργός Οικονομικών, κα. Παπανάτσιου, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσίασε ως επιτυχία της κυβέρνησης το γεγονός ότι αυξήθηκε ο ΦΠΑ στη διαμονή στο 13% και όχι στο 24%.
Ο κ. Κόνσολας στην ομιλία του, τόνισε:
«Η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος έχει υποχωρήσει γιατί πολύ απλά οι φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλατε καθιστούν πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν, όση προσπάθεια και αν γίνεται από τις τουριστικές επιχειρήσεις να απορροφούν στην τελική τιμή, μέρος αυτών των επιβαρύνσεων.
Τα έσοδα από τον τουρισμό, μειώθηκαν το 2016 κατά 6,5%, κάτι που μεταφράζεται σε 878 εκ. ευρώ λιγότερα έσοδα.
Η μέση δαπάνη του τουρίστα που επισκέπτεται την Ελλάδα, το 2016 μειώθηκε στα 471 ευρώ από 541 ευρώ που ήταν το 2015.
Μειώθηκε κατά 9,1% η δαπάνη ανά διανυκτέρευση το 2016 και διαμορφώθηκε στα 68 ευρώ, από 75 ευρώ που ήταν το 2015, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε το 2016 στις 6,9 διανυκτερεύσεις, μειωμένη κατά 4,3% σε σύγκριση με το 2015 που ήταν 7,2 διανυκτερεύσεις.
Η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό είναι αποτέλεσμα της επιβολής των φορολογικών επιβαρύνσεων της τελευταίας διετίας, που κατέστησαν πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν».
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην επιβολή του νέου φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ζητώντας από την Αν. Υπουργό να παραδειγματιστεί από τις ανταγωνίστριες γειτονικές μας χώρες στον τουρισμό, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και την Κύπρο.
«Κυρία Υπουργέ, έχετε ως Κυβέρνηση αξιολογήσει ποιος είναι ο φόρος διαμονής στις ανταγωνίστριες χώρες, στην Ιταλία, στην Κροατία, στην Κύπρο;
Δεν είναι ένας οριζόντιος φόρος. Είναι ένας ειδικός φόρος, που έχει ανταποδοτικά οφέλη. Εσείς, όχι μόνο ανταποδοτικό όφελος δεν έχετε, αλλά επιβαρύνετε συνολικά τη χώρα, το τουριστικό προϊόν, τους ανθρώπους του τουρισμού. Είναι περισσότερη επιβάρυνση, που παρά την καλή τους θέληση να απορροφήσουν πολλούς από αυτούς τους φόρους.
Με αυτά τα δεδομένα πως μπορεί να είναι ανταγωνιστικός ο τουρισμός μας;», ανέφερε ο κ. Κόνσολας.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κατέληξε λέγοντας: «Η κυβέρνηση δεν βλέπει το πρόβλημα και για να παραμείνει στην εξουσία θα πάρει και άλλα μέτρα και θα επιβάλλει και άλλους φόρους.
Για τον τουρισμό μας, όμως, η πολιτική της υπερφορολόγησης είναι καταστροφική».