Στην αναστολή της λειτουργίας των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας μέχρι και το τέλος Απριλίου, με την υποχρέωση να λειτουργεί από 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, προχωρά το Υπουργείο Τουρισμού.
Η σχετική απόφαση θα αρχίσει να ισχύει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου, 2020. Όπως επισημαίνεται από πηγές του υπουργείου, η απόφαση λαμβάνεται έχοντας ως γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία από την πανδημία του κορονοϊού.
Να σημειώσουμε πως ήδη έχουν υπάρξει επιστολές από τις δύο ενώσεις των ξενοδόχων σε Αττική και Θεσσαλονίκη με τις οποίες ζητούσαν είτε ευθέως, είτε εμμέσως να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτό το μέτρο, καθώς η εικόνα που παρουσιάζει η τουριστική κίνηση τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη είναι αποκαρδιωτική. Οι πληρότητες κυμαίνονται από… 0% έως το πολύ 10% και η συνέχιση της λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων έχει γίνει μάταιη και ασύμφορη για όσο διάστημα συνεχίζεται και κλιμακώνεται δυστυχώς η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού.
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας χθες σε εκπομπή της ΕΡΤ αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, τονίζοντας ότι αποτελούν το δεύτερο βήμα σε μια πολύ συστηματική δουλειά και διαδικασία που πραγματοποιείται με προσεκτικό τρόπο, διότι, προφανώς, δεν πρέπει να χαθεί και ο δημοσιονομικός έλεγχος.
«Το πρώτο βήμα ήταν να στηρίξουμε όλες αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί από αναγκαστικές υποχρεώσεις και αποφάσεις που λαμβάνονται για λόγους υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο κύριος Θεοχάρης σημείωσε επίσης πως θα επέλθουν περαιτέρω εξειδικεύσεις και στο τραπεζικό θέμα και στο θέμα του ίδιου του τουριστικού προϊόντος. «Είμαστε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς για να μαζέψουμε τις προτάσεις τους αλλά και να προτείνουμε προς το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να στηρίξουμε τη συνδεσιμότητα της χώρας, τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας και συνολικά το τουριστικό μας προϊόν», ανέφερε ο υπουργός.
Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός Τουρισμός απέστειλε επιστολή στον Κρόατη ομόλογό του με την οποία του ζητεί να επισπευτεί η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Τουρισμού της Ευρώπης και να γίνει με τηλε-διάσκεψη, ώστε συντονισμένα να προταθεί στους υπουργούς Οικονομικών μια συνολική πολιτική στήριξης του τουρισμού.