Aυτήν τη στιγμή 5.505 κατασκευαστικά projects ξενοδοχείων, με συνολικό δυναμικό 1.296.424 δωματίων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που αναμένεται να μεταβάλει τα ισχύοντα δεδομένα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εάν αναρωτιέστε τι συμβαίνει στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), 1.225 projects και 214.743 δωμάτια κατασκευάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς! Η πλειοψηφία εντάσσεται στην κατηγορία των Luxury και Upper / Upscale εγκαταστάσεων, θέτοντας νέες παραμέτρους και αναβαθμίζοντας αισθητά τον ανταγωνισμό και τις επιμέρους προκλήσεις για τη χώρα μας…

Τα μεγέθη που αφορούν το πλήθος των projects για την ευρωπαϊκή αγορά είναι ενισχυμένα κατά 22% σε ετήσια βάση, γεγονός που αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την έντονη ανάπτυξη που βιώνει η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου την τελευταία τριετία.”

Μπορεί ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια να λαμβάνει στη χώρα μας χαρακτηριστικά «ατμομηχανής» ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου, εντούτοις και σε διεθνές επίπεδο κατέχει κεντρικό ρόλο στην οικονομική ζωή, διασφαλίζοντας παντός τύπου και μορφής έσοδα (τζίρος επιχειρήσεων, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικά έσοδα κ.ά.), δημιουργώντας θέσεις εργασίας, αναβαθμίζοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών εν γένει και βελτιώνοντας τη συνολικότερη εικόνα μιας χώρας στο εξωτερικό.

Κατασκευαστικό… boom στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά! Όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, τις συγκεκριμένες πτυχές –και άλλες πολλές– φαίνεται πως ζήλεψαν ουκ ολίγες, δυναμικά ανερχόμενες τουριστικά χώρες στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή ΕΜΕΑ (π.χ. Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Σαουδική Αραβία κ.ά.), εκτός από τις ώριμες και «παραδοσιακές» δυνάμεις του κλάδου, όπως Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία. Βέβαια, στην πρώτη περίπτωση σημαντικό ρόλο παίζει η ευρωστία και η διαθεσιμότητα ιδιαίτερα σημαντικών κεφαλαίων που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας.

Η Ασία / Ωκεανία έχει πάρει σημαντικό… κεφάλι στην κατασκευή νέων ξενοδοχειακών projects!

Σύμφωνα με στοιχεία που απορρέουν από πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Lodging Econometrics, 5.505 ξενοδοχειακά projects αναμένεται να… συνεισφέρουν τουλάχιστον 1.296.424 δωμάτια στο παγκόσμιο ξενοδοχειακό δυναμικό. Τη μερίδα του λέοντος στην υπό διαμόρφωση κατάσταση κατέχει η διευρυμένη περιοχή της Ασίας / Ωκεανίας, όπου επικρατεί πραγματικά κατασκευαστικός οργασμός που … μεταφράζεται σε 1.961 projects και 478.517 δωμάτια!

Κατασκευαστικό… boom στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά! Αυτά τα στοιχεία αρχικά φανερώνουν την προτίμηση σημαντικού μέρους του παγκόσμιου τουριστικού ρεύματος να εξερευνήσει την περισσότερο «μυστηριακή» έκφανση του travelling που διασφαλίζουν αυτές οι χώρες. Επίσης, δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια το διαθέσιμο εισόδημα των κατοίκων των εν λόγω χωρών σταδιακά αυξάνεται και άρα μπορούν να διαθέσουν μέρος του και για την πραγματοποίηση ταξιδιών. Η απόσταση της Ασίας / Ωκεανίας από την αμέσως επόμενη γεωγραφική περιοχή της σχετικής κατάταξης, τη Βόρεια Αμερική, είναι –χωρίς υπερβολή– χαώδης, καθώς εκεί υλοποιούνται 1.243 projects με 260.353 δωμάτια.

Αναφορικά με την τρίτη θέση, μπορεί να υπάρξει διττή «ανάγνωση». Εάν προσμετρηθεί το πλήθος των projects, τότε η απάντηση είναι ξεκάθαρη, με την Ευρώπη (1.225 projects) να προηγείται με σχεδόν διπλάσια διαφορά από τη Μέση Ανατολή (615 projects). Εάν, όμως, εξετάσουμε τα υπό κατασκευή δωμάτια, τα πράγματα είναι εντελώς αντίστροφα! Κι αυτό, καθώς στις χώρες της Μέσης Ανατολής κατασκευάζονται 238.963 δωμάτια, όταν στην Ευρώπη των υπερδιπλάσιων projects, ο αριθμός των αντίστοιχων δωματίων δεν ξεπερνά τα 214.743!

Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως τα μεγέθη που αφορούν το πλήθος των projects για την ευρωπαϊκή αγορά είναι ενισχυμένα κατά 22% σε ετήσια βάση, γεγονός που αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την έντονη ανάπτυξη που βιώνει η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου την τελευταία τριετία.  Ακολουθεί η Αφρική, με 313 projects και 76.048 δωμάτια και η Λατινική Αμερική με 148 κατασκευαστικά projects και 27.800 δωμάτια.

Το συμπέρασμα από αυτά τα μεγέθη αποδεικνύει πως αυτές οι περιοχές ακόμη βρίσκονται σε χαμηλό –σχετικά– επίπεδο αναφορικά με το βαθμό τουριστικής ωριμότητας, σε συνδυασμό με τον αυξημένο βαθμό ρίσκου που σχετίζεται με το πλαίσιο στο οποίο κινείται ο βαθμός της φυσικής ασφάλειας. Βέβαια, από αρκετούς αυτό μπορεί να εκληφθεί μελλοντικά ως μια μεγάλη ευκαιρία και λαμπρό πεδίο επενδυτικής δόξας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας