Για το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο φόρος στο κρασί μίλησε η Υφυπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Η κ. Παπανάτσιου τόνισε μάλιστα ότι εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες τότε θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, προσθέτοντας ότι τα ποσά που έχουν εισπραχθεί δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να υπάρχει επιχειρηματολογία υπέρ της συνέχισης αυτού και ότι ενδεχομένως θα είναι δυνατό να βρεθούν ισοδύναμα.
Πιο αναλυτικά αναφέρει:
«Από την αρχή του μέτρου απαλλάχθηκαν οι μικροί παραγωγοί, δηλαδή οι παραγωγοί οι οποίοι παράγουν μέχρι 1.000 λίτρα εφ’ όσον δεν μεσολαβεί πώληση. Άρα, σε αυτήν την περίπτωση έχουμε την απαλλαγή για αυτούς που παράγουν και καταναλώνουν είτε για την οικογένειά τους, είτε για τους φίλους τους. Όμως, ακόμα και στις περιπτώσεις πώλησης επεσήμανε ότι για τους μικρούς παραγωγούς έχουμε κάποιες ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις. Κατ’ αρχήν εξαιρούνται από τη Φορολογική Αποθήκη. Βέβαια, στην περίπτωση που επιλέξουν να έχουν τη Φορολογική Αποθήκη προκειμένου να κάνουν κάποια πώληση στο εξωτερικό, σε αυτήν την περίπτωση δίνονται κάποιες ειδικές ρυθμίσεις. Αυτές οι ειδικές ρυθμίσεις έχουν να κάνουν με τις πέντε διμηνιαίες δόσεις. Πιο συγκεκριμένα, από τους μικρούς οινοπαραγωγούς υποβάλλεται στο αρμόδιο τελωνείο μια δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το ένα πέμπτο της παραγόμενης ποσότητας κάθε φορά έως την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Φεβρουαρίου, Απριλίου, Ιουνίου, Αυγούστου και Οκτωβρίου του εκάστοτε έτους. Με αυτόν τον τρόπο, οι μικροί οινοπαραγωγοί, ακόμη και αν έχουν επιλέξει να μην ενταχθούν στο καθεστώς αναστολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με την ίδρυση της Φορολογικής Αποθήκης απαλλάσσονται από την υποχρέωση να καταβάλλουν εφ’ άπαξ τον φόρο που αντιστοιχεί στο προϊόν και διευκολύνονται με την τμηματική καταβολή σε πέντε δόσεις».