Καταλύματα – Εστίαση Εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 12,9% στον κύκλο εργασιών του τομέα παροχής υπηρεσιών καταλύματος κι εστίασης καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2ο τρίμηνο του 2019.
Σε άνοδο ο κύκλος εργασιών – «αγκάθι» η εποχικότητα
Κάτι παραπάνω από θετικό ήταν το κλίμα που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το Β’ τρίμηνο του 2019 στον τομέα της παροχής υπηρεσιών καταλύματος κι εστίασης. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που απορρέουν από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται αύξηση στον Γενικό Δείκτη Κύκλου Εργασιών 12,9%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, έναντι της αύξησης 10,9% που υπήρξε το 2018 σε σχέση με το 2017.
Όπως σημειώνεται, στον κλάδο των Υπηρεσιών Καταλύματος, ο ανοδικός ρυθμός ήταν ακόμη πιο έντονος, καθώς η αύξηση έφτασε στο 16,9%, σε σύγκριση με το 11,8% που ήταν το 2018. Αντίθετα, στον κλάδο της εστίασης, η αύξηση ήταν 6,2%, ενώ πέρυσι άγγιζε το 9,7%. Το κύριο ζήτημα που καταδεικνύεται ακόμη μια φορά από τα στατιστικά στοιχεία είναι αυτό της έντονης εποχικότητας του τομέα. Συγκεκριμένα, στο επίπεδο των καταλυμάτων και της εστίασης, η αύξηση που παρουσιάζεται στο Β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το Α΄ τρίμηνο, ανέρχεται στο 210,5%! Ενθαρρυντικό, πάντως, είναι ότι η αντίστοιχη αύξηση πέρσι ήταν 122,3%, που σημαίνει πως τη φετινή χρονιά υπήρξε μεγαλύτερη κινητικότητα κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα.
Στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος, η αύξηση του κύκλου εργασιών μεταξύ Α’ και Β΄ τριμήνου 2019 ήταν 649,9%!
«Εκρηκτική» τριμηνιαία αύξηση
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στον κλάδο της παροχής καταλύματος, η τριμηνιαία αύξηση (μεταξύ α’ και β΄ τριμήνου του 2019) ήταν 649,9%, έναντι 304,4% πέρυσι.
Όσο για την εστίαση, καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 52,3%, τη στιγμή κατά την οποία το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν ενισχυμένο κατά 28,9%.
Το «στοίχημα» επέκτασης της σαιζόν
Για πολλοστή φορά γίνεται ξεκάθαρο πως το «στοίχημα» της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου παραμένει και προβάλλει ως μέγιστο ζητούμενο για τη χώρα μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητιέται εδώ και μερικές δεκαετίες, ωστόσο ελάχιστα βήματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Τουλάχιστον, οργανωμένα κι όχι αποσπασματικά. Η κυβέρνηση οφείλει να ηγηθεί της προσπάθειας να χαραχτεί μια εμπνευσμένη όσο και με όραμα τουριστική πολιτική, ενώ την ίδια στιγμή ισχυρή βούληση και συνεργασία θα πρέπει να επιδειχτεί και από την πλευρά των κατά τόπους τουριστικών φορέων.
Εξυπακούεται πως με τις κατάλληλες συνέργειες μπορούν να υλοποιηθούν δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν το τουριστικό προϊόν που προσφέρει κάθε περιοχή. Με αυτό τον τρόπο, δύναται είτε να ωθηθεί η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας σε περιοχές που βρίσκονται πίσω στον τομέα αυτό, είτε να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η επισκεψιμότητα σε προορισμούς που εμφανίζουν υψηλή κίνηση μόνο κατά τους -γνωστούς- θερινούς μήνες.
Η ανάδειξη εθίμων και πολιτιστικών γεγονότων, η διοργάνωση συνεδρίων, η αξιοποίηση του πολιτισμικού πλούτου της χώρας, η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στους ορεινούς όγκους -που δεν έχει καταφέρει να προωθηθεί περαιτέρω όσο και δυναμικά-, είναι μερικές από τις κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, προκειμένου να έχουμε υψηλότερη τουριστική κινητικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Καταλύματα Εστίαση