Υπόμνημα για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι κατατέθηκε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου και συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο του κο. Αλιφιεράκη στη Βουλή.
Ειδικότερα το επιμελητήριο ζητά να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο με χρήσεις γης για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα – Πεδιάδος, με κέντρο βάρους το αεροδρόμιο, που θα λάβει υπόψη την ανάπτυξη μελλοντικών λειτουργιών και πιθανών εμπορικών και επιχειρηματικών αναγκών.
Ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης κατέθεσε στη Βουλή τις θέσεις και τις προτάσεις του Επιμελητηρίου σχετικά με τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι, όπως περιγράφεται στο σχετικό νομοσχέδιο.
Ο κος. Αλιφιεράκης ανέδειξε την αναγκαιότητα δημιουργίας του αεροδρομίου στο Καστέλλι και επισήμανε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας του νομού, αλλά και της Κρήτης ολόκληρης, ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές αεροδρόμιο.
Το αεροδρόμιο που θα έχει πλέον έδρα το Καστέλλι και όχι το Ηράκλειο θα αποτελεί οργανικό τμήμα ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνδυασμένων μεταφορών, που θα διευκολύνει τις θαλάσσιες και τις επίγειες μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων, δημιουργώντας υψηλή προστιθέμενη αξία τόσο στο σύστημα καθ’εαυτό όσο και στις επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή που εξυπηρετεί.
Στη διάρκεια της συζήτησης ο προέδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό που πρέπει να προηγηθεί της κατασκευής του αεροδρομίου, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο με χρήσεις γης για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα – Πεδιάδος, με κέντρο βάρους το αεροδρόμιο, που θα λάβει υπόψη την ανάπτυξη μελλοντικών λειτουργιών και πιθανών εμπορικών και επιχειρηματικών αναγκών και, επίσης, να υπάρξει υποδομή για μόνιμη προβολή των κρητικών προϊόντων.
Στη συνέχεια, ζήτησε να εκπονηθεί ειδική μελέτη προκειμένου να καταγραφούν οι επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και στην πόλη του Ηρακλείου από την ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας εντός και εκτός του νέου αεροδρομίου.
Τέλος, ο κ. Αλιφιεράκης υπογράμμισε ότι το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο θα πρέπει να συσχετιστεί με τη λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου, που υλοποιεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου και ο Δήμος Μινώα – Πεδιάδος σε απόσταση 1,5 χλμ. από το νέο αεροδρόμιο.