Περισσότερες επιλογές στο γάλα
Όσοι συνοδεύουν τον καφέ τους με γάλα έχουν στις μέρες μας περισσότερες αν όχι απαιτήσεις, σίγουρα προτιμήσεις που μπορεί να παίξουν ρόλο τις τελικές επιλογές τους. Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διατροφικές διαταραχές. Σήμερα, υπάρχουν στην αγορά γάλατα επαγγελματικά για την καφεστίαση, χωρίς λακτόζη. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια διατροφική διαταραχή που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού κι η δυνατότητα δημιουργίας καφέ με γάλα χωρίς λακτόζη μπορεί να προσφέρει μια επιπλέον δυνατότητα προσέλκυσης πελατείας. Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην τάση ανόδου των plant based τροφίμων. Μια άλλη επιλογή που μπορεί λοιπόν να προσφερθεί στους πελάτες είναι η δημιουργία καφέ με φυτικό γάλα. Οι μεγάλες αλυσίδες καφεστίασης έχουν εντάξει εδώ και καιρό στο μενού τους vegan εκδοχές καφέ.
“Οι προσφορές value for money αναμένεται να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος”
Value for Money
Πιάνοντας τη σκυτάλη από τα προαναφερθέντα, η οικονομική στενότητα που προκαλεί η πανδημία αναμένεται σε ένα ποσοστό να επηρεάσει και την αγορά του καφέ. Έτσι, οι προσφορές value for money αναμένεται να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος το επόμενο διάστημα. Το σημείο αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί. Το σώφρον είναι τόσο οι προμηθεύτριες εταιρείες, όσο κι οι επιχειρήσεις εστίασης που πωλούν καφέ να κάνουν κινήσεις που θα τις βοηθήσουν στον ανταγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να ενταθεί σημαντικά, λόγω της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού διεθνώς.
Η εμπειρία του καφέ κατ’ οίκον
Το lockdown της άνοιξης έφερε τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Σήμερα, το ενδεχόμενο επιβολής μιας ανάλογης καραντίνας θεωρείται από τις περισσότερες πλευρές μάλλον απίθανο, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Όλες οι κυβερνήσεις, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα επέλασης του κορωνοϊού με πιο ήπια μέτρα, που δεν θα «γονατίσουν» άλλο την οικονομία.
Ωστόσο, ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται. Τον χειμώνα που έρχεται και με την παράλληλη άνοδο και των εποχικών ιώσεων, εκτιμάται πως ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων θα περιορίσει τις μετακινήσεις του στο ελάχιστο, προκειμένου να προστατευτεί από την πανδημία. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση του καφέ εντός οικίας θα αυξηθεί, σε σύγκριση με τους καφέδες που θα έπινε ο μέσος καταναλωτής έξω, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Το delivery και το take away, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, αναμένεται πως θα συνεχίσει να έχει περαιτέρω άνοδο κι αυτό έχει ήδη γίνει αντιληπτό στην καφεστίαση. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να δούμε περισσότερα προϊόντα καφέ στα σούπερ μάρκετ ready to drink, ιδίως στις κρύες εκδοχές του.
Τα θετικά δεδομένα
Πάντως, οι παραπάνω αναφορές δεν θα πρέπει να προκαλούν υπέρμετρη ανησυχία. Ο λόγος γι’ αυτόν τον ισχυρισμό είναι πως σύμφωνα με όλες τις καταναλωτικές έρευνες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, ο φρέντο εσπρέσο είναι ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ δεύτερος έρχεται ο φρέντο καπουτσίνο και τρίτος στις προτιμήσεις ο καπουτσίνο. Στην κορυφή, δηλαδή, των προτιμήσεων βρίσκονται οι καφέδες που δύσκολα μπορούν να παρασκευαστούν στο σπίτι. Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν την πεποίθηση και τις εκτιμήσεις ότι δύσκολα μπορεί να κάνει μεγάλη «κοιλιά» η αγορά του καφέ το επόμενο διάστημα, παρά το δυσχερές οικονομικά περιβάλλον.
Τέλος εποχής για τα καλαμάκια & τα πλαστικά μίας χρήσης
Πέρα από τον καφέ και το γάλα ως αυτούσια προϊόντα, σημαντικές ανατροπές έρχονται την επόμενη χρονιά και για τα παρελκόμενα που συνοδεύουν τον καφέ. Τα πλαστικά καλαμάκια μίας χρήσης οδεύουν προς το τέλος τους, καθώς, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία πέρυσι τον Μάιο, τα πλαστικά πιάτα και ποτήρια, τα μαχαιροπίρουνα, τα καλαμάκια, οι μπατονέτες για τα αυτιά και γενικότερα τα πλαστικά μίας χρήσης θα απαγορευθούν από το 2021. Στόχος της οδηγίας της ΕΕ είναι η μείωση, και σε βάθος χρόνου η εξάλειψη, των πλαστικών απορριμμάτων. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως τα καλαμάκια ως προϊόν θα πάψουν να υπάρχουν, είτε είναι μίας είτε πολλαπλών χρήσεων. Ειδικά για τα καλαμάκια, από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε πως τα πλαστικά οδεύουν προς απαγόρευση, ξεκίνησαν κι οι προσπάθειες αντικατάστασής τους από νέα καλαμάκια, φτιαγμένα από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Το θετικό είναι πως έχουν προκύψει και «πράσινες» λύσεις για τα καλαμάκια μίας χρήσης, και μάλιστα διαφόρων μορφών. Το θέμα, πάντως, είναι ιδιαίτερα σοβαρό για την εστίαση, αφού σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα ακολουθηθεί το «μοντέλο της πλαστικής σακούλας» κι είναι πιθανό να μπει χαράτσι στην τιμή του καφέ για το καλαμάκι και το πλαστικό ποτήρι, όπου χρησιμοποιούνται.
Στην αγορά σήμερα υπάρχουν επιλογές για εναλλακτικά καλαμάκια, κατασκευασμένα από βιοδιασπώμενα υλικά, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Τα χάρτινα, γενικότερα, πρέπει πούμε πως δεν έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις και γιατί μουλιάζουν και γιατί φαίνεται πως επισκιάζουν τη γεύση του καφέ. Υπάρχουν, όμως, καλαμάκια από σιμιγδάλι, όπως τα Artesian Pasta Straw, που παρουσίασε πρόσφατα η Βιομηχανία Ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ, ή και από σιτάρι, που έχουν περισσότερη αντοχή στο υγρό και δεν επηρεάζουν τη γεύση. Τέλος, υπάρχουν καλαμάκια και από άλλα υλικά, όπως το PLA, ή από ζαχαροκάλαμο, ή από μπαμπού, που προσομοιάζουν στην όψη τα πλαστικά που έρχονται να αντικαταστήσουν, αλλά είναι βιοδιασπώμενα. Μία σειρά από τέτοια προϊόντα περιλαμβάνει και το brand TESSERA Bio Products, που παρουσίασε πρόσφατα στην ελληνική αγορά η ΙΝΤΕΡΤΑΝ Α.Ε. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει ότι τα πλαστικά μίας χρήσης θα πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούνται πλήρως μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Να υπενθυμίσουμε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία τίθεται σε εφαρμογή από την αρχή του έτους, ωστόσο, από το αρμόδιο υπουργείο θεωρήθηκε πως πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής στην αγορά. Είναι σίγουρο πως η άνοδος των τιμών θα λειτουργήσει σε βάρος των επιχειρήσεων, που δεν έχουν προνοήσει για την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης.