Ιταλία, Φλωρεντία

Το τελευταίο οκταήμερο του Φεβρουαρίου η τουριστική αγορά στην Ιταλία ήρθε αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο σοκ που όμοιό του, όπως λένε οι τοπικοί φορείς, δεν έχει ξαναυπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες.  Ο λογαριασμός από την εξάπλωση του κορονοϊού στον τουριστικό κλάδο της χώρας είναι ήδη βαρύς και η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται στο άμεσο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει ύφεση των κρουσμάτων του ιού.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ForwardKeys οι κρατήσεις για την Ιταλία, οι διηπειρωτικές πτήσεις είχαν ήδη παρουσιάσει κάμψη 40% προτού καν ξεσπάσει η επιδημία στη χώρα. Από τις 21 Φεβρουαρίου που υπήρξε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα οι κρατήσεις έπεσαν κατά 75% για να φτάσουν στο 100% τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.  Με το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού η Κίνα επέβαλλε περιορισμούς στα ταξίδια προς τρίτες χώρες ήδη από τον Ιανουάριο. Η μείωση των κρατήσεων για πτήσεις προς την Ευρώπη σημείωσε πτώση 23,7%, όπως τονίζει η ForwardKeys.

Εκείνο το τελευταίο οκταήμερο του Φλεβάρη δεν υπήρξε καμία νέα κράτηση εισιτηρίου για την Ιταλία και σχεδόν όλοι όσοι είχαν ήδη αγοράσει εισιτήρια για κάποια πτήση προς την  χώρα ακύρωσαν το ταξίδι.  

Η σημαντική πτώση

Στις 21 Φεβρουαρίου, εμφανίστηκε η πρώτη εστία κρουσμάτων στη Λομβαρδία. Και την επόμενη ημέρα ξεκίνησε η κατάρρευση. Η προειδοποιητική βολή είχε ήδη πέσει στις 31 Ιανουαρίου με τις πρώτες δύο περιπτώσεις κορονοϊού στην Ιταλία -ένα ζευγάρι Κινέζων τουριστών-  που οδήγησε αμέσως σε μείωση των κρατήσεων. Στη συνέχεια, υπήρξαν κρατήσεις για πτήσεις, αλλά πάντοτε κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης περιόδου μέχρι που ήρθε η 21η Φεβρουαρίου. Έκτοτε όσο περισσότερο αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία, τόσο περισσότερο καταρρέουν οι κρατήσεις και η τουριστική κίνηση στη χώρα..

Η εξέλιξη από τις αρχές Ιανουαρίου

Εδώ να πούμε πως το έτος για την Ευρώπη είχε αρχίσει καλά: «Από τις 1 έως τις 28 Ιανουαρίου οι κρατήσεις επισκεπτών από άλλες ηπείρους αυξήθηκαν κατά 1,3%», τονίζεται στην ανάλυση της ForwardKeys. Με το που ξεκίνησε η επιδημία στην Κίνα οι αφίξεις στην Ευρώπη από άλλες ηπείρους μειώθηκαν κατά 17,6% το διάστημα 29 Ιανουαρίου έως 23 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, η εμφάνιση των απανωτών κρουσμάτων κορονοϊού στην Βόρεια Ιταλία μηδένισε τις ροές τουριστών από άλλες ηπείρους, επηρεάζοντας παράλληλα σημαντικά και τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης. Βασικοί τουριστικοί προορισμοί της Ιταλίας, όπως η Βενετία και η Φλωρεντία περνούν την χειρότερη φάση της πρόσφατης ιστορίας τους όσον αφορά την τουριστική κίνηση. Οι κεντρικές πλατείες αυτών των πόλεων που συνήθως επικρατεί το αδιαχώρητο είναι σήμερα άδειες και σιωπηλές. Το δυσάρεστο είναι πως ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσο καιρό θα κρατήσει το φαινόμενο και τι εξέλιξη θα πάρει, πάντως ήδη τόσο οι αεροπορικές εταιρείες και σίγουρα η τουριστική αγορά της Ιταλίας μετρούν σημαντικές απώλειες, ενώ φαίνεται πως καμία αγορά της Ευρώπης δεν καταφέρνει να μείνει ανεπηρέαστη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας