Σύμφωνα με την Αρχή Πληθυσμού και Μετανάστευσης το 2018, το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα 19.000 τουριστών να εισέλθουν στην χώρα λόγω υποψιών ότι θα μπορούσαν να διαπράξουν αξιόποινες πράξεις.
Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Globes, ο αριθμός των απαγορεύσεων ήταν 16.534 το 2016 και μόλις 1.870 το 2011, κάτι που συνιστά άλμα σε ποσοστό 900% μέσα σε επτά χρόνια. Σε αυτούς που απαγορεύτηκε η είσοδος, επέστρεψαν στη χώρα τους με σφραγίδα απαγόρευσης εισόδου στο διαβατήριό τους, κάτι που ίσως σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο Ισραήλ για αρκετά χρόνια.
Οι υποψίες που έφεραν την απαγόρευση
Τρεις λόγοι μπορούν να αιτιολογήσουν την άρνηση του Ισραήλ να δεχθεί έναν τουρίστα:
- η υποψία ότι ο επισκέπτης ήρθε στο Ισραήλ για λόγους μετανάστευσης,
- η υποψία ότι ένας τουρίστας μπορεί να διαπράξει αξιόποινες πράξεις ή
- -αν υπάρχει υποψία- ότι ο τουρίστας είναι πιθανόν να διαπράξει αδικήματα ασφαλείας.
Οι τουρίστες από τις περισσότερες χώρες, που επισκέπτονται το Ισραήλ, παίρνουν βίζα κατά τη διέλευση των συνόρων και το προσωπικό μετανάστευσης του Ισραήλ έχει εκπαιδευτεί να υποβάλλει ερωτήσεις, σύμφωνα με τις οποίες μπορούν αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν έναν τουρίστα.
Τα τελευταία χρόνια το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποδειχθεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για υποβοήθηση του προσωπικού μετανάστευσης του Ισραήλ να κρίνει τις προσθέσεις των τουριστών που εισέρχονται στην περιοχή.
Επίσης η χώρα προέλευσης είναι ενδεικτική, αφού οι τουρίστες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δέχονται συνήθως περισσότερες ερωτήσεις, εξαιτίας της ανησυχίας ότι φθάνουν στο Ισραήλ να εργαστούν παράνομα ή ακόμα και να μεταναστεύουν.