Την καινοτόμα σειρά εναλλακτικών φυτικών προϊόντων κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και, κυρίως, σε πρωτεΐνη, παρουσίασε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου η εταιρεία Nikolopoulou σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και το tour-market.gr ήταν εκεί. Πρόκειται για τη σειρά Genius Meat-Analogue, Meat-Free, από το brand Veganact της εταιρείας. Η Nikolopoulou εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια δραστηριοποιείται με έμπνευση, γνώση και πάθος, στον κλάδο των υψηλής ποιότητας κατεψυγμένων τροφίμων.
Η νέα αυτή πρόταση που ακολουθεί και έρχεται να καλύψει τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Παρουσιάζοντάς την στην εκδήλωση, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κύριος Γεώργιος Μπόσκου, τόνισε ότι στόχος της συνεργασίας ήταν ο σχεδιασμός προϊόντων διατροφής, προς τη δράση ανασύνθεσης των τροφίμων, στα οποία μειώνονται τα αρνητικά θρεπτικά συστατικά (π.χ. σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά οξέα) και αυξάνονται τα θετικά θρεπτικά συστατικά (π.χ. φυτικές ίνες, πρωτεΐνες) για την παραγωγή φυτικών προϊόντων με αναβαθμισμένη διατροφική αξία και βέλτιστα οργανοληπτικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η κυρία Ελένη Νικολοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Nikolopoulou μίλησε και για τη δημιουργία του brand Veganact το 2016, με στόχο να ανταποκριθεί η εταιρεία στην ολοένα αυξανόμενη τάση της χορτοφαγίας, καθώς σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το μερίδιο του εναλλακτικού κρέατος στη συνολική αγορά του κρέατος αναμένεται να αυξηθεί από 1% σήμερα, σε 10% έως το 2029!
Εκ μέρους του κλάδου μίλησε ο κύριος Μίλτος Καρούμπας, Global Ambassador for Greek Gastronomy (Παγκόσμιος Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας). Ο κ. Καρούμπας μίλησε για τις επιστημονικές έρευνες που υποστηρίζουν τη χορτοφαγική διατροφή, καθώς και για την ανάγκη συμμετοχής τέτοιων επιλεγμένων, πιστοποιημένων προϊόντων στους καταλόγους των εστιατορίων, αλλά και της ενημέρωσης των πελατών για τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής με αυξημένη φυτοφαγία.
Η σειρά Genius από τη Veganact περιλαμβάνει γευστικές και υγιεινές χορτοφαγικές επιλογές, όπως μπέργκερ, φιλετίνια κοτόπουλου, κεφτεδάκια, nuggets και κεμπάπ – όλα πλούσια σε πρωτεΐνες και με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ιδιαίτερα κορεσμένα. Είναι κατάλληλα για άτομα που ακολουθούν vegan & χορτοφαγική διατροφή, νηστεία, διατροφή χαμηλών λιπαρών, δίαιτα υψηλών πρωτεϊνών κ.α., ενώ σε συνδυασμό με μία πηγή υδατανθράκων και λαχανικά αποτελούν ένα πλήρες, ισορροπημένο γεύμα.
Κλείνοντας, η κα Νικολοπούλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους επαγγελματίες της εστίασης για την πολύτιμη συμβολή τους στην αξιοποίηση και προώθηση των χορτοφαγικών προϊόντων και επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρείας να βρίσκεται στο πλευρό τους με προϊόντα γευστικά, ποιοτικά, σύμφωνα με τις νέες διατροφικές τάσεις και τις απαιτήσεις των πελατών.
Μετά το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε γεύμα, όπου οι παριστάμενοι είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε τα προϊόντα της σειράς Genius. Δοκιμάσαμε όλα τα προϊόντα σκέτα, χωρίς επιγεύσεις από άλλα υλικά και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το γευστικό αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Όλα ήταν πολύ νόστιμα και τα έτρωγες παραπάνω από ευχάριστα. Στο κόμματι της μίμησης του κρέατος, στην όψη το αποτέλεσμα σε αφήνει έκπληκτο. Στο θέμα της προσομοίωσης της γεύσης του κρέατος -και πάντα όταν τα τρως σκέτα, το τονίζουμε αυτό- τα σκευάσματα που μιμούνται το κοτόπουλο πετυχαίνουν πολύ καλά αποτελέσματα, όπως επίσης και τα κεφτεδάκια. Το gordon bleu είναι απλώς καταπληκτικό, αλλά επειδή έχει ήδη πρόσθετα υλικά δεν το συμπεριλαμβάνουμε σε αυτό το «άτυπο τεστ» μίμησης του κρέατος. Συνεχίζοντας, λοιπόν, το μπέργκερ και το κεμπάμπ μάλλον καταλαβαίνεις πως δεν τρως κρέας, γεγονός βεβαίως που το ξεπερνάει κανείς γρήγορα, δεδομένου ότι είναι εύγεστα. Βεβαίως αυτό δεν ισχύει αν συνδυαστούν με άλλα υλικά, διότι τότε είναι μάλλον δύσκολο να αντιληφθείς ότι αυτό που τρως δεν είναι κρέας.
Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα Genius είναι τα πρώτα προϊόντα φυτικού εναλλακτικού κρέατος που παράγονται στην Ελλάδα. H Nikolopoulou χρηματοδότησε την έρευνα στο Χαροκόπειο και πλέον διαθέτει πρωτοποριακή τεχνογνωσία για ένα κομμάτι στον κλάδο των τροφίμων που έχει δυναμική εξέλιξη διεθνώς. Η πιο ισχυρή τάση που υπάρχει σήμερα από πλευράς των καταναλωτών είναι η αναζήτηση υγιεινών τροφών με πολλά θρεπτικά συστατικά, χωρίς χημικά πρόσθετα και χαμηλή περιεκτικότητα σε βλαβερές για την υγεία ουσίες. Η σειρά Genius επιχειρεί να απαντήσει σε αυτή την ανάγκη και αν κρίνουμε από τα πιάτα που γευτήκαμε το κάνει, μάλλον, πετυχημένα.
Η χορτοφαγία εξαπλώνεται, αλλά ήταν πάντα εδώ
Mπορεί η χορτοφαγία να παρουσιάζει εντυπωσιακά ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί μια τάση πολλών αιώνων! Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι ο σπουδαίος μαθηματικός και φιλόσοφος Πυθαγόρας απείχε από το κρέας, ενώ η πρώτη χορτοφαγική κοινότητα ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1847. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο J. H. Kellogg έκανε τα πρώτα υποκατάστατα κρέατος για το χορτοφαγικό σανατόριο που διεύθυνε, με ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια. Σήμερα η χορτοφαγία για λόγους υγείας, ευζωίας, αλλά και για λόγους περιβαλλοντικής ευαισθησίας εξαπλώνεται συνεχώς είτε στην χαλαρή, είτε στην πιο αυστηρή μορφή της. Η αυστηρή χορτοφαγία, γνωστή και ως veganism, είναι η μορφή χορτοφαγικής διατροφής που αποκλείει εντελώς τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το μέλι και οποιοδήποτε τρόφιμο περιέχει ζωικά προϊόντα.