Τι περιμένουμε κι από πού!

Στη Μακεδονία φέτος αναμένονται φρέσκα, τραγανά κι αρωματικά λευκά και ροζέ κρασιά, ενώ τα ερυθρά θα διακρίνονται από έντονο φρουτώδη χαρακτήρα κι εξαιρετική φαινολική ωρίμανση. Συγκεκριμένα, στη Δράμα προβλέπεται μια εξαιρετική χρονιά, με πλούσιο τανικό και φαινολικό δυναμικό για τις ερυθρές ποικιλίες κι ωραίες οξύτητες και φρουτώδη αρώματα για τις λευκές. Οίνος

Στο Παγγαίο, οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης και του τρυγητού οδήγησαν σε λευκούς οίνους ιδιαίτερα αρωματικούς, με καλή οξύτητα και πολύ καλή δομή. Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα κι υψηλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση κι εξαιρετική δομή, που θα τους χαρίσουν μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Στη Χαλκιδική και δη στο Άγιο Όρος, ο τρύγος φαίνεται πως κυμάνθηκε σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα, με αποτέλεσμα τα αποζυμωμένα λευκά και ροζέ κρασιά να διακρίνονται από ποικιλιακή αρωματική ένταση κι υψηλή οξύτητα, ενώ τα ερυθρά από αρωματική συμπύκνωση και καλή δομή.

Στη Νάουσα, σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα αποζυμωμένα κρασιά των πρώιμων ερυθρών ποικιλιών είναι υψηλόβαθμα, με καλή οξύτητα, καλό χρώμα κι εξαιρετικά αρώματα. Το Ξινόμαυρο δεν έχει ακόμη αποζυμώσει, μοιάζει όμως εξαιρετικά καλό, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό, εξαιρετικά αρώματα και καλό χρώμα. Πρόκειται για χρονιά που εκτιμάται πως θα δώσει εξαιρετική ένταση χρώματος κι αλκοολικούς βαθμούς 12-12,5%.

Για το Αμύνταιο δε, οι περισσότερες ποικιλίες είχαν μειωμένη παραγωγή σε σχέση με την περυσινή χρονιά κατά 10-20%. Ποιοτικά, οι λευκές ποικιλίες είναι έντονα αρωματικές με πολύ καλή οξύτητα, όπως κι οι πρώιμες ερυθρές, ενώ τόσο ο Ροδίτης, όσο και το Ξινόμαυρο τρυγήθηκαν σε πολύ καλό επίπεδο ωριμότητας.

Κατεβαίνοντας νοτιότερα, στη Θεσσαλία, τα σταφύλια στη Ραψάνη ήταν υγιή, με φαινολικό δυναμικό, έντονο φρούτο, καλή χρωματική ένταση και υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο.

Στα Μετέωρα, οι λευκές ποικιλίες ωρίμασαν στην κανονική περίοδο, έχοντας έντονα αρώματα και καλή οξύτητα. Ερυθροί οίνοι με ιδανικό αλκοόλ, ισορροπημένες οξύτητες, υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανών και στρογγυλές τανίνες από υγιή σταφύλια με μέτριες προς χαμηλές αποδόσεις, ήταν το αποτέλεσμα του φετινού τρύγου στα Μετέωρα. Γενικότερα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια εξαιρετική σοδειά για την ωρίμανση των ελληνικών ποικιλιών: για φρέσκα και τραγανά λευκά κρασιά και φρουτώδη και στρογγυλά ερυθρά.

Στην Αττική και δη στην Κάντζα, τα σταφύλια ήταν απολύτως υγιή και με πολύ καλή τεχνολογική ωριμότητα, ενώ οι οίνοι που παρήχθησαν είναι αρωματικοί και τυπικοί της κάθε ποικιλίας.

Στην Πελοπόννησο, αρχικά στη Νεμέα, οι αποδόσεις κυμάνθηκαν στα συνηθισμένα για την περιοχή επίπεδα, με μέσο όρο τα 800 κιλά ανά στρέμμα. Τα δε σταφύλια κρίνονται ως υγιή και γευστικά, με χαρακτηριστικό της χρονιάς τις υψηλές οξύτητες. Αποτέλεσμα; Μέχρι στιγμής, να έχουν δώσει λευκούς νέους οίνους αρωματικούς, πλούσιους, με πολύ καλή έκφραση του ποικιλιακού χαρακτήρα. Ο τρυγητός του Μοσχοφίλερου στη Μαντίνεια, χάρις στις ιδανικές συνθήκες που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα, δείχνει εξαιρετική ωρίμανση των σταφυλιών και τη βεβαιότητα για την παραγωγή άριστων οίνων Μοσχοφίλερου.

Στη Σάμο, τα ξηρά παραγόμενα κρασιά έχουν ικανοποιητική οξύτητα και πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα, ενώ η οινική παραγωγή προδιαγράφεται ως πολύ καλή ποιοτικά κι ικανή να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες της αγοράς. Οίνος

Σε ό,τι αφορά τη Σαντορίνη, η σοδειά, παρά τα προβλήματα που παρουσίασε από άποψη πρωιμότητας και ποσότητας, κρίνεται ως εξόχως ποιοτική!

Όσο για την Πάρο, η ποιότητα των σταφυλιών ήταν εξαιρετική και έδωσε κρασιά με υψηλούς αλκοολικούς τίτλους σε λευκές κι ερυθρές ποικιλίες, υψηλές οξύτητες και πλούσιο άρωμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας