“Η ΕΛΛAΔΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ”

Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμου κ. Τάλεμπ Ριφάι αναφερόμενος στο θετικό παράδειγμα της Ελλάδας στον τουρισμό, την ισχυροποίηση της διεθνούς της θέσης και τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές

Ακολουθεί η ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στην Ημερίδα του Υπουργείου και του ΕΟΤ

«Ελλάδα Προορισμός 365 Ημέρες- Ο ρόλος της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης»

Η Υπουργός ξεκίνησε την ομιλία της κωλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στη “συνάντηση” για τον ελληνικό τουρισμό, η οποία όπως είπε, αποτελεί και μία μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδιασμού για την αξιοποίηση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων της Ελλάδας να προσελκύει τουρισμό όλο το χρόνο.

Έχουμε την τιμή να βρίσκεται μαζί μας ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών κ. Τάλεμπ Ριφάι και τον ευχαριστώ θερμά που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η επίσημη επίσκεψή του στην χώρα μας , προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθειά μας να προωθήσουμε πλέον συστηματικά και οργανωμένα στο εξωτερικό την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο, με όρους και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης για τον τουρισμό μας και την οικονομία μας.

Υιοθετούμε το Έτος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και υλοποιούμε τη στρατηγική εκείνη η οποία αναδεικνύει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και που μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη που θα διαχυθούν σε όλη την Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι ο απόλυτος προορισμός στην Μεσόγειο και την Ευρώπη για τουρισμό όλο το χρόνο. Ξεχωρίζει και αναγνωρίζεται διεθνώς για την αυθεντικότητά της, τη φιλικότητα της, το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας και την πολύ ζεστή της φιλοξενία.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της σε συνδυασμό με τη μοναδική ιστορία, την πλούσια πολιτιστική κληρονομία και τον ανέγγιχτο φυσικό πλούτο της χώρας μας, προσδίδουν ιδιαίτερη αξία στο τουριστικό μας προϊόν.

Είμαστε το μεγαλύτερο και πιο πολύμορφο σύμπλεγμα νησιών στην Μεσόγειο, με 16 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, και περισσότερα από 100 κατοικημένα νησιά. Τα καταγάλανα νερά μας από τα ασφαλέστερα στον κόσμο και η κοντινή απόσταση μεταξύ των νησιών αλλά και στους προορισμούς της ενδοχώρας επιτρέπουν στον επισκέπτη να γνωρίσει διαφορετικούς προορισμούς και να βιώσει διαφορετικές εμπειρίες σε ένα μόνο ταξίδι.

Είμαστε ο τρίτος κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός στην κρουαζιέρα και σε συνέχεια της μεγάλης αύξησης το 2016, στηρίζουμε την ανάπτυξη της το 2017 παρά τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή , και προωθούμε στις επαφές μας με διεθνείς Ομίλους κρουαζιέρας νέους προορισμούς για την ένταξή τους στα προγράμματα θαλάσσιου τουρισμού στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έχει εδραιώσει τη θέση της ως πολύ αγαπημένος θερινός προορισμός για τον ήλιο και τη θάλασσά της. Όμως πλέον, η εθνική τουριστική πολιτική μας που προβάλλει την Ελλάδα 365 ημέρες το χρόνο έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα. Διότι η Ελλάδα προσφέρει άπειρες ταξιδιωτικές εμπειρίες, καλύπτοντας και τις πιο υψηλές απαιτήσεις των επισκεπτών μας κάθε ηλικίας και ειδικού ενδιαφέροντος.

Η Αθήνα, και πολλές ακόμη ελληνικές πόλεις, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς city-break που συνδυάζουν πολιτισμό και ιστορία με επισκέψεις σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και άπειρες δυνατότητες σε ψυχαγωγία, διασκέδαση, αγορές και γαστρονομία.Προωθούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για την προσέλκυση συνεδρίων και μεγάλων διοργανώσεων και την ενίσχυση των επαγγελματικών ταξιδίων στη χώρα μας.

Αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό μας πλούτο, με περίπου 700 ιαματικές φυσικές πηγές διάσπαρτες στην Ελλάδα, και ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη επενδύσεων υψηλού επιπέδου για υποδομές και υπηρεσίες υγείας και ευεξίας.

Δίνουμε έμφαση στις δραστηριότητες στη φύση, στον αθλητικό και προπονητικό τουρισμό, στο γιώτινγκ, στον καταδυτικό τουρισμό, και στα βιωματικά ταξίδια με επίκεντρο το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις θρησκευτικές περιηγήσεις και τα μοναδικά μας μνημεία, την γνωριμία με τον τόπο, την παράδοσή του, τις τοπικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, τις μοναδικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα.

Η Ελλάδα, με τον πολιτισμό της, τις αξίες και τα υψηλά ιδεώδη με επίκεντρο τον άνθρωπο προσελκύει επισκέπτες από όλον τον κόσμο που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τα ιστορικά μνημεία, τους τόπους που έχουν αποτελέσει για αιώνες πηγή έμπνευσης για τον παγκόσμιο πολιτισμό και εξακολουθούν και σήμερα να εμπνέουν τους σύγχρονους πολίτες τους κόσμου. Θέλουν μέσα από τον τουρισμό να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους, να γνωρίσουν την ελληνική κουλτούρα, τον τρόπο ζωής και την σκέψη, και να νιώσουν την αυθεντικότητα στην επικοινωνία που απλόχερα προσφέρουμε.

Ο τουρισμός ενώνει τους ανθρώπους, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, χτίζει γέφυρες και γκρεμίζει τείχη.

Αναξιοποίητες περιοχές, μικροί κρυμμένοι παράδεισοι σε όλη την Ελλάδα έχουν διατηρήσει την φυσική τους ομορφιά και ελκυστικότητα τους, που  πλέον προωθούμε με βιώσιμους όρους και ήπιες παρεμβάσεις, για την τουριστική ανάπτυξή τους με βάση τα πρότυπα και τις προδιαγραφές υψηλής ποιότητας.

Δίνουμε επίσης ιδιαίτερο βάρος στην προσέλκυση τουρισμού πολυτελείας, όπου διαθέτουμε πλέον εξαιρετικές υποδομές φιλοξενίας πλήρως εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον και την τοπική αρχιτεκτονική.

Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού και ραγδαίων αλλαγών στην οικονομία και με γεωπολιτικές αλλαγές που επηρεάζουν τον παγκόσμιο τομέα των ταξιδίων, η Ελλάδα πλέον αναδύεται ως μία πολύ δυνατή πρόταση για τουρισμό και για επενδύσεις.

Σε αυτήν την προσπάθεια συμβάλλει καθοριστικά η εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ισχυροποίηση της διεθνούς εικόνας της χώρας . Αλλάζουμε σελίδα. Η οικονομία σταθεροποιείται και έχουν μπει οι βάσεις για την ανάπτυξη.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση προωθεί εντατικά την τελευταία διετία στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες με παραδοσιακές μας αγορές, με γειτονικές μας χώρες και με τις αναδυόμενες οικονομίες. Στηρίζει το ρόλο της ως πόλο σταθερότητας, ισορροπίας και ασφάλειας στην περιοχή. Υποστηρίζει και ενθαρρύνει αναπτυξιακά έργα διασύνδεσης, με έμφαση στην ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, την πρωτογενή παραγωγή, τις μεταφορές και στον τουρισμό.

Ο τουρισμός αποτελεί θεμέλιο φιλίας και αλληλοκατανόησης των λαών και λειτουργεί ως γέφυρα για ανάπτυξη και προώθηση διμερών και πολυμερών επωφελών συνεργασιών. Ωθεί προς την πρόοδο και την ευημερία και η Ελλάδα έχει ουσιαστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το 2015 σχεδιάσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή τη εθνική τουριστική πολιτική μας με ορίζοντα τετραετίας και πετύχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα όλων των εποχών. Σε μια εποχή, που ο παγκόσμιος τουρισμός αυξάνεται με ρυθμό 4 τοις εκατό, ο ελληνικός τουρισμός αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς και παρά τις ισχυρές εξωγενείς πιέσεις και τους αστάθμητους παράγοντες που επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές τάσεις στην ευρύτερη περιοχή και διεθνώς.

Το 2015 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά στο ευρύτερο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, με δεσμεύσεις και περιορισμούς που αντιμετωπίσαμε διαδοχικά και κυρίως με μία συνεχή και έντονη αρνητική εικόνα στο εξωτερικό . Ωστόσο καταφέραμε με την εφαρμογή της πολιτικής μας, με πολύ στενή συνεργασία με το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και με πολύ άμεσες δράσεις σε πολιτικό, επιχειρησιακό και επικοινωνιακό επίπεδο, να υπερβούμε τις προκλήσεις επιτυχώς, να αντιστρέψουμε το κλίμα και να πετύχουμε τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού.

Το 2016, επίσης μία πολύ απαιτητική χρονιά με διαφορετικές συνθήκες, γεωπολιτικές εξελίξεις και δυσάρεστα γεγονότα, εργαστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις και με συγκεκριμένο σχέδιο και εξασφαλίσαμε ακόμη υψηλότερες επιδόσεις, που ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις και προσδοκίες και προσελκύσαμε περισσότερους από 27,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Και θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τη στήριξη του και την εμπιστοσύνη του στον ελληνικό τουρισμό. Σε πολλές δημόσιες αναφορές και τοποθετήσεις του, έχει αναφερθεί στην Ελλάδα ως επιτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης κρίσεως προορισμού και έχει επικροτήσει την επίτευξη αποτελεσμάτων ρεκόρ στον τουρισμό μας.

Το 2017 ξεκίνησε πολύ δυναμικά. Τα μηνύματα από το εξωτερικό δείχνουν διψήφια μέχρι στιγμής αύξηση στις προκρατήσεις από τις ξένες αγορές από 20 έως 40%. Οι μεγαλύτεροι ξένοι τουρ οπερέιτορς, που διακινούν βασικό μερίδιο του ευρωπαϊκού τουρισμού, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα την ισχυρή τάση της χρονιάς στην Μεσόγειο και στην Ευρώπη.Θεωρούμε ότι το 2017, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Η επιτυχία των τελευταίων ετών είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων στρατηγικών επιλογών και στοχευμένων δράσεων που υλοποιήσαμε μέσα από την εθνική μας τουριστική πολιτική. Στόχος μας ήταν να εμπλουτίσουμε την προσφορά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και να ενδυναμώσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας μέσα από την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την προώθηση των θεματικών τουριστικών προϊόντων, την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών το άνοιγμα νέων ξένων αγορών και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας, αλλά και την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων με έμφαση στην ποιότητα.

Το 2016 κάναμε πράξη ένα ζητούμενο ετών, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες με τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό – τουρ οπερέιτορς και αεροπορικές εταιρίες- διεκδικήσαμε την αύξηση των τουριστικών πακέτων και των πτητικών προγραμμάτων από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο, και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες εφαρμόσαμε πιλοτικά προγράμματα για την επέκταση της σεζόν. Σε συνέχεια της αύξησης τους μήνες υψηλής τουριστικής αιχμής, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών. Ενώ και το τρίμηνο Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου υπήρξε αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας και υψηλές πληρότητες στους αστικούς και χειμερινούς προορισμούς της χώρας.

Αποτέλεσε στρατηγική μας επιλογή το άνοιγμα νέων αγορών, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στον ελληνικό τουριστικό τομέα να διεισδύσει και να αναπτύξει συνεργασίες σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Με διαδοχικά βήματα, ανοίξαμε αγορές, όπως η Μέση Ανατολή η Κίνα και η Νότια Κορέα και υποστηρίξαμε δυναμικά την ρωσική και την αμερικανική αγορά. Μέσα από τις παράλληλες αυτές κινήσεις, πετύχαμε την ενίσχυση των τουριστικών ροών από τις αγορές αυτές αλλά και την  αύξηση κατά 10% στην προσέλκυση τουρισμού υψηλού επιπέδου. Το 2017, ανοίγουμε και την αγορά της Ινδίας και συνεχίζουμε με πολύ στοχευμένο πρόγραμμα την περαιτέρω ανάπτυξη των αγορών που φέρνουν επισκέπτες υψηλών ταξιδιωτικών δαπανών όλο το χρόνο.

Αναπτύσσουμε και εξειδικεύουμε το θεματικό τουρισμό, ώστε να προσφέρουμε πολύ περισσότερα θεματικά προϊόντα, που θα ενισχύσουν και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τις οικονομίες των τοπικών κοινωνιών.

Προβάλλουμε νέους ελληνικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, που επιθυμούμε να καταστούν ευρέως γνωστοί στο εξωτερικό για την μοναδική εμπειρία που προσφέρουν και μέσα από τον τουρισμό να δημιουργήσουμε νέες και σταθερές πηγές εσόδων και απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο .

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας από μεγαλύτερο αριθμό αγορών σε μεγαλύτερο αριθμό νέων προορισμών ως κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη.

Τη διετία 2015-2016 διεκδικήσαμε μέσα από διαπραγματεύσεις και εξασφαλίσαμε την ενίσχυση των απευθείας πτήσεων προς την Ελλάδα και την καθιέρωση νέων δρομολογίων όλο το χρόνο με σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές. Το 2017 προστίθεται ακόμη μεγαλύτερος αριθμός νέων πτήσεων. Επιδιώκουμε να εξυπηρετήσουμε την αυξημένη ζήτηση αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να υποδεχθούμε επιπλέον τουριστικό ρεύμα τα επόμενα χρόνια και πλέον διεκδικούμε νέες απευθείας πτήσεις όλο το χρόνο. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα, που συνιστά και μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας αποτελεί η έναρξη από την Emirates του απευθείας δρομολογίου Ντουμπάι- Αθήνας- Νέας Υόρκης που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αμερική καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους..

Θέσαμε προτεραιότητα την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη διαθεσιμότητα και να ανταποκριθούμε την αυξανόμενη ζήτηση για τα επόμενα χρόνια.

Η ανάπτυξη του τουρισμού την τελευταία διετία ήδη κινητοποίησε σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές που διερευνούν συγκεκριμένες δυνατότητες σε όλη τη χώρα στον τουρισμό και το real estate.

Η υπηρεσία one-stop-shop στο Υπουργείο μας διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες για την έναρξη και υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας. Το 2016, υποβλήθηκαν 142 νέες προτάσεις έργων για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων δυναμικότητας άνω των 300 κλινών.

Με νομοθετικές πρωτοβουλίες και υπουργικές αποφάσεις το προηγούμενο διάστημα δώσαμε λύση σε χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι επιμέρους κλάδοι της τουριστικής αγοράς, απλουστεύσαμε τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και λειτουργίας, και επιδιώξαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των επιχειρήσεων.

Στηρίζουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Σύντομα θα προκηρύξουμε και το νέο πρόγραμμα για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να κινητοποιήσουμε νέα τουριστική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα.

Προχωράμε ακόμη στον εκσυγχρονισμό του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων, στην κωδικοποίηση της Τουριστικής Νομοθεσίας και στην ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων του Υπουργείου και του ΕΟΤ για την ενδυνάμωση των επιτελικών δομών και των υπηρεσιών.

Ο τουρισμός είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά με όλα τα υπουργεία για την προώθηση όλων των θεμάτων και την υλοποίηση των πολιτικών που συνδέονται με τον τουρισμό, όπως παραδείγματος χάριν το θέμα της βίζας για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τις νέες αγορές, το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, η νησιωτική πολιτική για την ανάπτυξη των νησιών, η διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροτικό τομέα. Εργαζόμαστε από κοινού για τις προδιαγραφές ποιότητας και το πλαίσιο ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, όπως ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο αγροτουρισμός και οι προδιαγραφές των παραδοσιακών ξενώνων. Και θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου για το ενδιαφέρον, τη συνεργασία τους και το έργο τους προς όφελος του τουρισμού μας.

Καίριο κεφάλαιο για εμάς αποτελεί η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό. Για το λόγο αυτό, εργαζόμαστε ώστε να φέρουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις και απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Προχωράμε τις διαδικασίες μέσα στο 2017 για το σύστημα των Δορυφόρων Λογαριασμών στον τουρισμό, ως ενιαίο και σύγχρονο σύστημα καταγραφής και μέτρησης των τουριστικών της μεγεθών που να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές και απαιτήσεις, με την τεχνική βοήθεια και την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τονίζω ότι το σύστημα των δορυφόρων λογαριασμών όπως επίσης και το Παρατηρητήριο Τουρισμού, παρότι αποτελούσαν εξαγγελία 15ετίας τουλάχιστον, δεν είχαν ουδέποτε προχωρήσει. Εμείς, προχωράμε στην υλοποίησή τους και συζητώντας με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού μας ανέφερε ότι θα παρέχει στήριξη μέσα από τη διάθεση όλων των επίσημων στοιχείων για την Ελλάδα και την παροχή βοήθειας από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες.

Ενισχύσαμε επίσης το τμήμα Έρευνας και Αγοράς του ΕΟΤ, για την συγκέντρωση, καταγραφή και μελέτη ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων που αφορούν στο τουριστικό μας προϊόν, και την προώθηση και προβολή του. Έχουμε εξασφαλίσει συνεργασία με όλες τις παγκόσμιες πηγές και τις στατιστικές υπηρεσίες των ξένων χωρών που μπορούν να μας δίνουν αξιόπιστα στοιχεία μέχρι να ολοκληρώσουμε το δικό μας σύστημα.

Ο ΕΟΤ, ως εποπτευόμενος φορέας υλοποίησης της πολιτικής μας για την προώθηση και προβολή, έχει τα δύο τελευταία χρόνια ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Με συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις, με μεικτή διαφήμιση, με ενισχυμένη παρουσία στις διεθνείς ηλεκτρονικές ταξιδιωτικές πλατφόρμες, τα social media και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, με πολύ στοχευμένες και έξυπνες δράσεις, και με ελάχιστα κονδύλια, προβάλλει δυναμικά την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό και ο τουρισμός μας έχει λάβει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Μέσω του ΕΟΤ πραγματοποιήθηκε το 2016 ο μεγαλύτερος αριθμός ταξιδίων εξοικείωσης (252), για την συνολική προβολή και προώθηση της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό και για την στήριξη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ για το 2016 και το 2017 καταγράφεται η μεγαλύτερη ποτέ συμμετοχή σε Διεθνείς τουριστικές και εξειδικευμένες εκθέσεις σε όλον τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του τουριστικού μας ανοίγματος πραγματοποιούμε σειρά επαφών με πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες για την στρατηγική μας στην ανάπτυξη διμερών τουριστικών πρωτοβουλιών, με πολλές προσωπικές επαφές και διαπραγματεύσεις και με ενισχυμένη παρουσία και προβολή της Ελλάδας στις Διεθνείς συναντήσεις για τον τουρισμό.

Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα Επιμελητήρια, τους τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, διοργανώνουμε διμερή τουριστικά φόρουμ, ενισχύουμε την παρουσία μας στις μεγαλύτερες Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις και υποστηρίζουμε workshop σε μεγάλο αριθμό χωρών όπου κάνουμε άνοιγμα.Ενθαρρύνουμε τον ιδιωτικό τομέα, τις τουριστικές επιχειρήσεις, να προχωρήσουν σε άμεσες συνεργασίες και συμφωνίες μέσα από Β2Β συναντήσεις σε κάθε αγορά ξεχωριστά στο πλαίσιο των παραπάνω διοργανώσεων.

Ο ρόλος μας και η κεντρική μας ευθύνη ως Υπουργείο είναι να δημιουργούμε το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις, και να ανοίγουμε τους δρόμους για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να αναπτυχθεί και να προχωράει σε επωφελείς κινήσεις και συνεργασίες.

Σε αυτήν την εθνική προσπάθεια για την δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού μας θέλουμε και την στήριξη του τουριστικού κλάδου στις προσπάθειες για την καταπολέμηση παθογενειών του συστήματος στο μέτωπο της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και στην παροχή υψηλής ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών.

Απευθύνομαι σε όλους εσάς, τους φορείς και την ελληνική τουριστική επιχειρηματική κοινότητα, σε αυτήν την περίοδο της ισχυρής δυναμικής , να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία, και κάθε δυνατότητα για διαρκή και σταθερά οφέλη. Να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, που αναδεικνύει το καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδας και που δημιουργεί υπεραξία στο εθνικό μας τουριστικό προϊόν.

Η υπουργός έκλεισε την ομιλία της ευχαριστώντας τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την στήριξή του στην Ελλάδα και τον ελληνικό τουρισμό, και τον κέλεσε στο βήμα.

ΤΑΛΕΜΠ ΡΙΦΑΙ

Μήνυμα για την ισχυρή θέση και εικόνα που έχει χτίσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο τουρισμό καθώς και για τις σημαντικές δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει ως πρότυπο στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, έστειλε ο Γενικός Γραμματέας Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, UNWTO, κ. Τάλεμπ Ριφάι, ως κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα που διοργάνωσε στις 2 Μαρτίου το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ για την Ελλάδα ως προορισμό 365 ημέρες το χρόνο και το ρόλο της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα που πέτυχε η Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια είναι αξιοθαύμαστα, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO και ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας στον τουρισμό παγκοσμίως, με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους του μέσου παγκόσμιου όρου. Ακόμη μίλησε για υποδειγματική διαχείριση όλων των προκλήσεων και δυσκολιών.

Ο κ. Ριφάι χαρακτήρισε το αποτέλεσμα στον τουρισμό “ένα θαύμα”, και κάλεσε τον κλάδο να χαρεί την επιτυχία αυτή.

Στην ομιλία του είπε ότι αυτή τη στιγμή στον ελληνικό τουρισμό υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες. Αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές μέσα από τον τουρισμό να επιτευχθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης, στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον και κάλεσε το σύνολο των φορέων του δημόσιου και τουριστικού τομέα σε συνεργασία ώστε η Ελλάδα να προωθηθεί και να προβληθεί διεθνώς ως παγκόσμιος προορισμός όλο το χρόνο που υποστηρίζει και προωθεί τη βιωσιμότητα.

Ο κ. Ριφάι συνεχάρη το Υπουργείο και την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά για την επιτυχημένη τουριστική πολιτική, τη δυναμική εκπροσώπηση του ελληνικού τουρισμού σε διεθνές επίπεδο και για την ισχυρή πολιτική βούληση που δημιουργεί το περιβάλλον για τη συνέχιση των υψηλών επιδόσεων στον ελληνικό τουρισμό.

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά παρουσίασε την τουριστική πολιτική του Υπουργείου για την παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως προορισμού 365 ημέρες το χρόνο.

Αναφέρθηκε εκτενώς στους άξονες της τουριστικής πολιτικής που έχουν αποδώσει για τον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με έμφαση στην επιτυχημένη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα νέων αγορών, την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, την ανάπτυξη και προώθηση θεματικών τουριστικών προϊόντων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων με επίκεντρο την ποιότητα.

Επισήμανε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια έχει ως στόχο την διαφύλαξη και ανάδειξη της ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου, και την οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας μέσα από την ήπια τουριστική ανάπτυξη. «Ο ρόλος μας και κεντρική μας ευθύνη ως Υπουργείο είναι να δημιουργούμε το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις, και να ανοίγουμε τους δρόμους για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να αναπτυχθεί και να προχωράει σε επωφελείς κινήσεις και συνεργασίες» τόνισε η κα Κουντουρά και πρόσθεσε «η Ελλάδα πλέον αναδύεται ως μία πολύ δυνατή πρόταση για τουρισμό και για επενδύσεις».

Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας παρουσίασε την τουριστική πολιτική του Υπουργείου για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες και το πλαίσιο για την ενθάρρυνση νέων μεγάλων τουριστικών επενδύσεων για υψηλή ποιότητα, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τουριστική ανάπτυξη.

“Την τελευταία διετία έχει αυξηθεί το εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής ποιότητας και εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί με ακόμη υψηλότερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια» ανέφερε ο κ. Τζιάλλας.

Η Γενική Γραμματέας Τουρισμού του Υπουργείου κα Ευρυδίκη Κουρνέτα αναφέρθηκε εκτενώς στο νομοθετικό έργο του Υπουργείου που δημιουργεί το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και την εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής αγοράς. Η κα Κουρνέτα, επισήμανε ότι βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης το σχέδιο νόμου για την οριστική διευθέτηση όλων των τουριστικών ζητημάτων που περιλαμβάνουν την κάλυψη νομοθετικών κενών και τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και η νέα ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης.

«Αποτελεί χρέος και ευθύνη μας να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν σε ποιότητα, σε υποδομές, σε εκπαίδευση, σε παροχή υπηρεσιών» ανέφερε η κα Κουρνέτα.

O Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος αναφέρθηκε στις συνεχείς διεθνείς διακρίσεις του έργου προβολής του ΕΟΤ το 2016, τονίζοντας ότι με περιορισμένα- συγκριτικά με άλλες χώρες -κονδύλια, ο Οργανισμός σχεδίασε και υλοποίησε πρόγραμμα επικοινωνίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μόνο τα διαφημιστικά μηνύματα για την Ελλάδα στο εξωτερικό ξεπέρασαν τις 600 εκατ. εμφανίσεις και έφτασαν σε 97 εκατ. μοναδικούς χρήστες, ενώ με ενέργειες επικοινωνίας κόστους 2 εκατ. ευρώ διασφαλίστηκε τριπλάσιο όφελος δημοσιότητας ( περίπου 6 εκατ. ευρώ).

Με ορίζοντα το 2020 το πρόγραμμα περιλαμβάνει μείγμα παραδοσιακών και σύγχρονων διαδικτυακών μέσων διαφήμισης, συνεχή επικοινωνία με μεγάλους tour operators, στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, διοργάνωση ταξιδίων εξοικείωσης με έμφαση στα νησιά που δέχθηκαν μεταναστευτικές ροές, συμμετοχή στις μεγαλύτερες Διεθνείς Εκθέσεις.

«Έτσι οδεύουμε σε μία νέα χρονιά ρεκόρ για το 2017 – με αυξημένες κατά 950.000 (+6,1%), βεβαιωμένες αφίξεις-και ορατή την προοπτική μέχρι το 2020 να αγγίξουμε τα 35 εκατ. επισκεπτών».

Στην ημερίδα συμμετείχε μεγάλος αριθμός ομιλητών από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τοποθετήθηκαν στις δύο θεματικές ενότητες της ημερίδας οι κ.κ. Γ. Χατζημάρκος Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων, Α. Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, Γ. Τσακίρης, Πρόεδρος του ΞΕΕ, Ευτ. Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος της Aegean και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Λ.Τσιλίδης, Πρόεδρος της FEDΗΑΤΤΑ, Θ. Κόντες Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας Δρ. Αν. Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η κα Κ. Κοσκινά (Διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης). Επίσης, στο στρατηγικό σχεδιασμό αναφέρθηκε η κα Ε.Προύντζου, Προϊσταμένη Τμήματος Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού.

Στην ημερίδα παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ν. Σαντορινιός, ο πρέσβης της Ιορδανίας στην Ελλάδα, κ. Fawwaz Al Eitan, η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κα Χαρά Καφαντάρη, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Μ.Βαμιεδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιονίων Νήσων κ. Σπ. Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, ο κ. Αλ. Βασιλικός, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής και Αργοσαρωνικού, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος, εκπρόσωποι του συνόλου των τουριστικών φορέων των ενώσεων ξενοδόχων, του τομέα της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού του ιδιωτικού τομέα και μεταξύ άλλων οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Ηγουμενίδης, της ΝΔ κ. Μ. Κόνσολας (τομεάρχης τουρισμού) και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δ. Καμμένος (τομεάρχης τουρισμού) καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Κεντρώων.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΟΥΡΝΕΤΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «Destination Greece 365 daysThe role of sustainable tourism development» μίλησε για τον Εκσυγχρονισμό της κείμενης τουριστικής νομοθεσίας στο πνεύμα των διεθνών τουριστικών εξελίξεων

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ. Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να χαιρετίσω την παρουσία, στη σημερινή εκδήλωση, του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Τάλεμπ Ριφάϊ, ο οποίος σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην Ελλάδα ως παράδειγμα άξιο μελέτης, κυρίως στο κομμάτι της διαχείρισης κρίσεων τουριστικού προορισμού.

Η παρουσία του αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για τον τουριστικό κόσμο της Χώρας μας και υποδηλώνει την έμπρακτη στήριξη και κυρίως την εμπιστοσύνη του στον Ελληνικό Τουρισμό, ο οποίος άντεξε σε πρωτόγνωρες πολιτικοοικονομικές συνθήκες και ισχυρό ανταγωνισμό και έφερε κατά την τελευταία διετία τις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα τόσο σε αφίξεις, όσο και σε έσοδα.

Για πρώτη φορά το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο λειτουργεί πλέον ως αυτοδύναμος φορέας με επιτελικό ρόλο και αρμοδιότητες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και στενή συνεργασία με τον τουριστικό κλάδο, σχεδίασε και υλοποίησε από το 2015 ολοκληρωμένη Εθνική Τουριστική Πολιτική, για Τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο με ορίζοντα 4ετίας, η οποία αποδίδει καρπούς.

Και αυτό είναι αποτέλεσμα συλλογικό, όλων όσων εργάσθηκαν και συνεργάζονται με την Πολιτεία, με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, τα συναρμόδια Υπουργεία, τους εποπτευόμενους φορείς, τις αρχές της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους τουριστικούς φορείς, τα επιμελητήρια και ευρύτερα την Κοινωνία των Πολιτών.

Η Ελλάδα είναι σήμερα ένας από τους πιο δημοφιλείς, ελκυστικούς, ασφαλείς και φιλόξενους προορισμούς με υψηλής ποιότητας τουριστικό προϊόν, το οποίο συνεχώς ενδυναμώνουμε και εμπλουτίζουμε, εναρμονιζόμενοι με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και οδηγίες, και με σταθερή προσήλωση στις αρχές του Αειφόρου και Βιώσιμου Τουρισμού, δεδομένου ότι η ποιότητα των τουριστικών προορισμών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες.

Υπάρχουν χρονίζοντα προβλήματα. Τα έχουμε επισημάνει. Τα επεξεργαζόμαστε και μέσα από συνέργειες δρομολογούμε συγκεκριμένες και πρακτικές λύσεις με στόχο τη στήριξη της Ανάπτυξης, της Τουριστικής Επιχειρηματικότητας και των Επενδύσεων.

Ένα σύγχρονο, ξεκάθαρο, ολοκληρωμένο και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο αποτελεί προαπαιτούμενο κάθε αναπτυξιακής και επενδυτικής προσπάθειας, αποτελεσματικής διοικητικής οργάνωσης και παρακολούθησης της Τουριστικής Πολιτικής.

Και στη βασική αυτή παραδοχή εργασθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την περίοδο 2017 – 2020.

Η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας αποτελεί μια από τις βασικές του προτεραιότητες και άξονες με στόχο τη συνολική ρύθμιση των θεμάτων που απασχολούν τον τουριστικό κλάδο και την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στον ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό και στις σύγχρονες ανάγκες.

Οι υπόλοιποι άξονες της Εθνικής Στρατηγικής αφορούν, όπως προανέφερε και η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά:

  • Στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την οποία επιτύχαμε από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο με στόχο Τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο.
  • Τη διείσδυση σε νέες αγορές

Τη θεσμοθέτηση και ανάπτυξη των Ειδικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, με τουριστικό όφελος στις τοπικές κοινωνίες και αγορές μέσα από τις αρχές και τις πρακτικές της Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης, Την ενιαία προβολή και προώθηση του τουρισμού σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τον ιδιωτικό τομέα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και τέλος,

  • Την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων με απλούστευση διοικητικών διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας και των αδειοδοτήσεων.

Για την επίτευξη των γενικών, αλλά και ειδικότερων στόχων που έχουμε θέσει, προωθούμε συντονισμένα την ανάπτυξη των πεδίων εκείνων, στα οποία η χώρα μας παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Η Ελλάδα είναι το λίκνο του Δυτικού πολιτισμού και παρουσιάζει μοναδική ποικιλομορφία θαλάσσιου και χερσαίου τοπίου.

Η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, αλλά και επιμέρους καινοτόμων τουριστικών προϊόντων, βάσει των πόρων κάθε περιφέρειας, με γνώμονα την ισόρροπη και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη βρίσκεται στις βασικές μας προτεραιότητες.

  • Προς το σκοπό αυτό το Υπουργείο προχωρά στον εκσυγχρονισμό της κείμενης τουριστικής νομοθεσίας, ώστε να περιλαμβάνει τις «καλές πρακτικές» και τις διεθνείς επιχειρηματικές εξελίξεις στον κλάδο του τουρισμού.
  • Καλύπτουμε κενά σε υπηρεσιακούς τομείς και δομές, με νέο σχεδιασμό και νομοθετικές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα της νέας τουριστικής πολιτικής.
  • Το 2017, όπως γνωρίζετε, έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως το Παγκόσμιο Έτος Βιώσιμου Τουρισμού για την ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο προσαρμόζουμε τη νομοθεσία μας δίνοντας έμφαση στην ισορροπία μεταξύ των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών πτυχών του τουρισμού, ικανοποιώντας τις ανάγκες των επισκεπτών, της βιομηχανίας, του περιβάλλοντος.

Προχωρούμε παράλληλα, στον επανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό του συστήματος του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων και του συστήματος Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη βάση των αντίστοιχων συνεργασιών που έχουν όλα τα Υπουργεία (TaskForce)

  • Τέλος, ολοκληρώσαμε τα νέα Οργανογράμματα του Υπουργείου και του ΕΟΤ για την αναβάθμιση και ενδυνάμωση του επιτελικού ρόλου και της διοικητικής οργάνωσης και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ σ΄ ένα ζήτημα που αφορά στην άσκηση αποτελεσματικής τουριστικής πολιτικής και αφορά τις συναρμοδιότητες με άλλα Υπουργεία για την προώθηση και επίλυση των θεμάτων που απασχολούν την τουριστική αγορά.

Οι περισσότερες από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ρυθμιστούν είναι ζήτημα συναρμοδιοτήτων με άλλα Υπουργεία.

Κάνω μνεία στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του θέματος της τουριστικής μίσθωσης κατοικιών, γνωστού και ως Συνεργατική Οικονομία (Sharing Economy), όπου επισπεύδων φορέας ήταν το Υπουργείο Οικονομικών.

Και σε άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το νέο Χωροταξικό του Τουρισμού, όπου υπάρχουν συναρμοδιότητες με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ή για θέματα Λιμένων με το Υπουργείο Ναυτιλίας, ή θέματα Ιατρικού και Ιαματικού Τουρισμού με το Υπουργείο Υγείας, ή για θέματα Τουριστικής Εκπαίδευσης με το Υπουργείο Παιδείας.

Μόνον η συνεργασία και οι συνέργειες με τα συναρμόδια Υπουργεία μπορούν να επιλύσουν έγκαιρα και οριστικά χρονίζοντα προβλήματα που επιδρούν στη λειτουργία του τουριστικού τομέα.

Κυρίες και Κύριοι,

Την τελευταία διετία προχωρήσαμε σε εκτεταμένο νομοθετικό έργο και μεταρρυθμίσεις και απλουστεύσεις αδειοδοτικών διαδικασιών, επιλύοντας οριστικά χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετώπιζαν επιμέρους κλάδοι του τουρισμού και συνεχίζουμε με προτεραιότητά μας να βελτιώσουμε δραστικά την καθημερινότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Με σειρά Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων και σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, δώσαμε ανάσα σε σημαντικό αριθμό υφιστάμενων επιχειρήσεων επιμέρους κλάδων της τουριστικής αγοράς, που αντιμετώπιζαν εμπόδια στην λειτουργία τους. Ενδεικτικώς αναφέρω:

  • Καταργήσαμε πλήρως το παρωχημένο καθεστώς των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης και έτσι δώσαμε τη δυνατότητα στα ξενοδοχεία έως τριών αστέρων να μπορέσουν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της κατηγορίας τους και στον εκσυγχρονισμό τους, αλλά και να ενταχθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
  • Όσον αφορά μεγάλο αριθμό καταλυμάτων, κάμπινγκ, ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων, προχωρήσαμε σε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για τη διασφάλιση της νόμιμης λειτουργίας τους.
  • Επίσης δώσαμε λύση στις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, έτσι ώστε να μπορούν να καταταχθούν στην κατηγορία των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών που υπάγονται.
  • Νομοθετήσαμε την «Καρτέλα Ενημέρωσης Πελάτη», με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας και τον βέλτιστο δυνατό έλεγχο σε ζητήματα φοροαποφυγής.
  • Τροποποιήσαμε τους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των τουριστικών γραφείων, σε διατάξεις που δημιουργούνταν σοβαρά πρακτικά ζητήματα ερμηνείας και εφαρμογής.
  • Καθορίσαμε τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων και ορειβατικών καταφυγίων, καθώς και τις προδιαγραφές αδειοδότησης των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων.
  • Ρυθμίσαμε καίρια ζητήματα για τις προδιαγραφές και την αδειοδότηση των χιονοδρομικών κέντρων και των ιαματικών εγκαταστάσεων, για τα οποία δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο.
  • Και όπως ήδη ενημέρωσα, με στοχευμένη νομοθετική ρύθμιση λύσαμε οριστικά  το πρόβλημα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, στις οποίες λειτουργούν εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών.
  • Στο ίδιο πλαίσιο τροποποιήσαμε την Υπουργική Απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων με στόχο την ταχύτατη αναγνώριση και νέων ιαματικών πηγών και φυσικά την συνολική ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού.
  • Επίσης, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσδιορίζουμε τις λειτουργικές μορφές και κατηγορίες των τουριστικών καταλυμάτων και εγκαταστάσεων, που εντάσσονται σε προγράμματα EΣΠΑ αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ άμεσα στην έκδοση κανονιστικών πράξεων, για τον καθορισμό των προδιαγραφών λειτουργίας για τα Κέντρα ιαματικού τουρισμού και θαλασσοθεραπείας.
  • Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τον Τουρισμό, και η εναρμόνισή του με τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις, αφορά δύο κεντρικά ζητήματα της τουριστικής μας πολιτικής τα οποία αντιμετωπίσθηκαν με ικανοποιητικό τρόπο.
  • ΤοSharing Economy και την εναρμόνιση της κείμενης εθνικής τουριστικής νομοθεσίας με όσα προβλέπει η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/2302/ΕΕ για τα Οργανωμένα Ταξίδια και τους εξατομικευμένους τουριστικούς προορισμούς.
  • Ως προς το πρώτο ζήτημα, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει τα τελευταία χρόνια οδηγήσει, όπως γνωρίζετε, στην ανάπτυξη της Συνεργατικής Οικονομίας (Sharing Economy) ή ακόμα πιο ορθά της νέας αναπτυσσόμενης δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων.Στο Υπουργείο Τουρισμού:
  • Φροντίσαμε από την πρώτη στιγμή να εργασθούμε με σχέδιο προς την κατεύθυνση προστασίας του τουριστικού μας προϊόντος.
  • Συνεργασθήκαμε στενά με το καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών για τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, προκειμένου να στηρίξουμε τη νόμιμη και υγιή τουριστική επιχειρηματικότητα, να εξαλείψουμε στρεβλώσεις και φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και να θεσπίσουμε δικλείδες ασφαλείας στη λειτουργία της αγοράς.Προς αυτήν την κατεύθυνση το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε με το ν. 4446/2016 και συγκεκριμένα με το άρθρο 111 στη θέσπιση ρυθμίσεων στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού και θα ήθελα να σημειώσω ότι για πρώτη φορά επιχειρήθηκε σε εθνικό επίπεδο ο καθορισμός ενός σταθερού πλαισίου για την οικονομία διαμοιρασμού και η ελληνική ρύθμιση θα χρησιμεύσει ως Οδικός Χάρτης και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

    Ένα άλλο επίπεδο, το οποίο αφορά στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας, είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2015/2302/ΕΕ για τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς, σκοπός της οποίας είναι η ασφάλεια δικαίου κατά ισόρροπο τρόπο, δηλαδή τόσο για τους εμπόρους, όσο και για τους ταξιδιώτες.

  • Το Υπουργείο Τουρισμού ενεπλάκη ενεργά, τόσο κατά τις διαβουλεύσεις προ της ψήφισης της Οδηγίας, όσο και τώρα που βρισκόμαστε στο στάδιο ενσωμάτωσής της στην εθνική έννομη τάξη.
  • Εκτός της ενσωμάτωσης, το Υπουργείο μας θα προβεί και στην τροποποίηση της κείμενης τουριστικής νομοθεσίας, με σκοπό τη βέλτιστη εναρμόνισή της στο πνεύμα της νέας Οδηγίας.
  • Στον Τομέα της Τουριστικής Εκπαίδευσης, προτεραιότητά μας στο αμέσως επόμενο διάστημα, είναι να επέλθουν σημαντικές και αναγκαίες αλλαγές στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση.
  • Μετά την κατάργηση του ΟΤΕΚ ως αυτόνομου οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης τον Ιανουάριο του 2013 και την κατάσταση που παραλάβαμε το 2015, επιχειρούμε πλέον να δώσουμε μία ολοκληρωμένη λύση και να οργανώσουμε αποτελεσματικά σε νέες υγιείς βάσεις το χώρο της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης.
  • Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας μιας ολοκληρωμένης πρότασης, έτσι ώστε:
  • Να επαναλειτουργήσουν οι Σχολές Ξεναγών με πρώτη αυτή της Αθήνας από φέτος,
  • Να αναβαθμίσουμε τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και,
  • Να εκσυγχρονίσουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση στα 8 Δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού.
  • Με αποφάσεις της Υπουργού Τουρισμού, ήδη:
  • – Ανασυστάθηκε η Επιστημονική Επιτροπή για την επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού και λοιπά θέματα εκπαίδευσης ξεναγών. Ένα γνωμοδοτικό όργανο με έργο να συνδράμει και να καθοδηγεί επιστημονικά και εκπαιδευτικά το Υπουργείο όσον αφορά στην εκπαίδευση του ξεναγού.
  • Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Τουρισμού συμμετέχει πλέον ως κοινωνικός εταίρος, μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών των ΙΕΚ, σε προγράμματα Erasmus και ότι, κατόπιν σχετικής αίτησης της ΑΣΤΕΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της απονεμήθηκε ο Πανεπιστημιακός Χάρτης Ανώτατης Εκπαίδευσης ERASMUS, που της δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος, που αφορά στην εκπαίδευση και την κατάρτιση σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως το έτος 2020.
  • Παράλληλα ήδη προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τα έτη 2017 έως και 2019 προγραμμάτων και δράσεων του Υπουργείου Τουρισμού αναφορικά με την κατάρτιση και μετεκπαίδευση εργαζομένων, εποχιακά ανέργων και ανέργων εμπειροτεχνών στον τομέα του τουρισμού με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον τουριστικό κλάδο.
  • Κλείνοντας, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι στον άμεσο σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται ένα νέο Σχέδιο Νόμου το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, με στόχο να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και να διευθετήσουμε οριστικά τουριστικά ζητήματα όπως την κάλυψη νομοθετικών κενών και τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων.
  • Επιδιώκουμε τη συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς και επιζητούμε τη στήριξη τους στις προσπάθειες για την καταπολέμηση παθογενειών του συστήματος, όπως στο μέτωπο της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και στην παροχή υψηλής ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών.
  • Υποστηρίζουμε, σχέδια και συνεργασίες που οδηγούν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και που επιτρέπουν τη διάχυση του οικονομικού οφέλους σε όλους τους προορισμούς και σε όλες τις τοπικές κοινωνίες.
  • Αποτελεί χρέος και ευθύνη μας να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν σε ποιότητα, σε υποδομές, σε εκπαίδευση, σε παροχή υπηρεσιών.
  • Όλοι όσοι έχουν ρόλο και λόγο στον Ελληνικό τουρισμό και βεβαίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, επιθυμούμε να συστρατευθούν στη συλλογική αυτή προσπάθεια ώστε να επιτύχουμε ακόμη υψηλότερα αποτελέσματα που θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του τουριστικού τομέα, θα αφορούν στο κοινωνικό σύνολο και την γρήγορη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ομιλία Δημήτριου Τρυφωνόπουλου, ΓΓ ΕΟΤ, στην ημερίδα του Υπ. Τουρισμού με αφορμή την επίσκεψη του ΓΓ ΠΟΤ, Taleb Rifai,

Προορισμός Ελλάδα 365 ημέρες το χρόνο: Προβολή και προώθηση

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το έτος 2017 έχει ανακηρυχθεί ως διεθνές έτος Αειφόρου Τουρισμού για την ανάπτυξη.

Βεβαίως, η έννοια της αειφορίας και της υπεύθυνης διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας δεν είναι πρωτόγνωρη για εμάς στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Αποτελεί θεμελιώδη αξία και βασική κατεύθυνση του έργου του ΕΟΤ, από την πρώτη μέρα που ανέλαβα την ηγεσία του.

Του Οργανισμού, που, ως γνωστόν, έχει την απόλυτη ευθύνη της αποτελεσματικής υλοποίησης της τουριστικής πολιτικής και στρατηγικής, όπως την χαράσσει το Υπουργείο Τουρισμού και η Υπουργός, κα Κουντουρά.

Κατά συνέπεια, οι συνεργάτες μου και εγώ προβάλλουμε το Ελληνικό τουριστικό προϊόν με προγράμματα που καταρτίζονται στη βάση των κύριων κατευθύνσεων της αειφόρου, τουριστικής ανάπτυξης. Δηλαδή:

Την ανάδειξη κάθε περιοχής ανάλογα με την φέρουσα τουριστική της ικανότητα και ως εκ τούτου την κοινωνική ένταξη τμημάτων του πληθυσμού και της περιφέρειας στον ευρύτερο χάρτη του Εθνικού Τουρισμού,

Την προβολή του πολιτισμού και της διαφορετικότητας της κάθε περιοχής,

Την ασφάλεια των τουριστών και τις ειρηνικές συνθήκες επισκεψιμότητας της χώρας,

Τον σεβασμό στο περιβάλλον και το μικροκλίμα,

Την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και αύξηση της απασχόλησης (και συνεπώς μείωση της ανεργίας) σε κάθε περιοχή.

Αποτέλεσμα αυτών, είναι να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό, τουριστικό ρεύμα που άρχισε να καταγράφεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα αξιοποιώντας στο έπακρο περιορισμένα κονδύλια συγκριτικά με άλλες χώρες και παρά τις διεθνείς αντιξοότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα (για παράδειγμα, τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις, την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, το Βrexit, τα τρομοκρατικά χτυπήματα και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα).

Και αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία που ανέδειξαν το 2016 ως μια νέα χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό:

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία για το 2016, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση για το 2016 ξεπέρασε τα 27,5 εκ. επισκέπτες και πιθανότατα να σπάσει και το φράγμα των 28 εκ. ταξιδιωτών, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 7% περίπου, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον ρυθμό ανάπτυξης του Παγκόσμιου Τουρισμού.

Ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον τα τελικά στοιχεία της ΤτΕ για τις εισπράξεις του 2016 από την τουριστική δραστηριότητα, θέλω εδώ να υπογραμμίσω ότι, από πηγές της αγοράς (πχ ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων και Mega T.Os) παρουσιάζονται αυξήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο έως και 29% στις διανυκτερεύσεις και έως 36% στις εισπράξεις, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Και εδώ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, επιτρέψτε μου να απευθυνθώ σε εσάς και να σας ζητήσω να εντείνετε τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλετε, ώστε ο ΠΟΤ να καταστεί το πλέον αξιόπιστο σημείο αναφοράς για την άντληση τουριστικών μεγεθών διεθνώς.

Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2016 σημειώθηκε αύξηση (για Οκτώβριο +66%, για Νοέμβριο +125%) στις χορηγηθείσες θεωρήσεις εισόδου (Visa) κινέζων ταξιδιωτών στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός, μαζί και του πρώτου δεκαήμερου Δεκεμβρίου 2016 είναι ο υψηλότερος των αντίστοιχων μηνών της τελευταίας 20ετιας.

Σχεδόν το 83% της αύξησης μισθωτής απασχόλησης το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου αφορούσε θέσεις εργασίας στο χώρο καταλυμάτων και εστίασης∙ ενώ, 1 στις 2 νέες θέσεις εργασίας που προήλθε από τον τουρισμό,

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Συνεδρίων (International Congress & Convention Association), τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 5% στη διοργάνωση Συνεδρίων στην Ελλάδα. Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, η χώρα μας κατατάσσεται στη 13η θέση, ενώ σε διεθνή κλίμακα αναμένεται να αναρριχηθεί στην 16η θέση μέσα στα επόμενα χρόνια.

Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα ποσοτικά στοιχεία, αφού η προστιθέμενη αξία του έργου του ΕΟΤ αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο και στις διεθνείς διακρίσεις που κέρδισε η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός. Επιγραμματικά σας αναφέρω ότι:

Η Ελλάδα αναδείχθηκε κορυφαίος προορισμός παγκοσμίως για το 2016 στην κατηγορία «Καλύτερη Χώρα» («Best Country in the world»), από

Στο μείγμα (marketing mix) παραδοσιακών και σύγχρονων, διαδικτυακών μέσων διαφήμισης και προβολής, κατά τρόπο ώστε να εντείνουμε τη χρήση των δεύτερων, χωρίς όμως να παραγνωρίζουμε τα πρώτα. Έτσι, αξιοποιήσαμε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παγκοσμίως γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες αλλά και τα παραδοσιακά μέσα, τα status symbols, για να προσεγγίσουμε τους επισκέπτες υψηλής εισοδηματικής αξίας ανά αγορά-στόχο (highend target group of travelers),

Στη συνεχή επικοινωνία με μεγάλους Tour Operators και αεροπορικές εταιρείες,

Στη στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας,

Στη διοργάνωση fam, press και blogger trips, στοχευμένων σε περιοχές λιγότερο προβεβλημένες και σε προορισμούς λιγότερους γνωστούς στο ευρύ κοινό, καθώς και τα νησιά που υποδέχθηκαν μεγάλες μεταναστευτικές ροές (Κώς, Σάμος, Μυτιλήνη, Χίος, Λήμνος),

Στη συμμετοχή σε επιλεγμένες Διεθνείς Εκθέσεις Γενικού αλλά και Ειδικού Τουρισμού, τόσο σε παραδοσιακές, όσο και σε αναδυόμενες αγορές,

Στην περαιτέρω ενδυνάμωση του brand name Greece στις παραδοσιακές αγορές αλλά και στο άνοιγμα νέων.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος:

Στον τομέα της Διαφημιστικής Προβολής ο ΕΟΤ:

Α) Δρομολόγησε διαφημιστικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει δράσεις προβολής της χώρας σε στοχευμένες αγορές ,όπως :

Το Digital (online) πρόγραμμα συνεργασιών με τις πλέον δημοφιλείς ψηφιακές πλατφόρμες, όπως: Google, Instagram, Trip Advisor, Adara, Facebook, Τaboola, Savoteur, Expedia, Burda.Ru, αλλά και τις Yandex στη Ρωσία και Baidu στην Κίνα. Ενώ, με τη χρήση του Sizmek παρακολουθούμε σε realtime την αποτελεσματικότητα της διαδικτυακής καμπάνιας του ΕΟΤ.

Εδώ να υπογραμμίσω ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Τα διαφημιστικά μηνύματα του ΕΟΤ σε χώρες, όπως Μεγάλη Βρετανία, Η.Π.Α., Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ρωσία, Χώρες Μέσης Ανατολής ξεπέρασαν τις 600.000.000 εμφανίσεις (impressions) και έφθασαν σε 97 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες.

Κοινά διαφημιστικά προγράμματα με τους σημαντικότερους Τ.Ο.s (π.χ. Tui, Thomas Cook), αλλά και με Τ.Οs σε τοπικό επίπεδο χώρας.

Προβολή σε στρατηγικά επιλεγμένα Inflight περιοδικά μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, όπως: United Airlines, Delta Airlines, Aeroflot, Lufthansa, Swiss Airlines, EasyJet.

Διαφημιστικές ενέργειες σε επιλεγμένα offline και ομογενειακά μέσα, με βασική την δυναμική καμπάνια στο Travel Channel.

Διαδικτυακή καμπάνια “Now is the time” για την προσέλκυση τουριστών της «τελευταίας στιγμής» (last minute campaign), με αποτέλεσμα το 2016 να έχουμε, όπως προανέφερα, την καλύτερη φθινοπωρινή περίοδο σε αφίξεις.

Διαφημιστική καμπάνια με την Ryanair από τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι μέσα Νοεμβρίου σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Πολωνία, για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ενδυνάμωση του τουρισμού πόλεων (city breaks). Κατά τη διάρκεια της προέκυψε άμεση άνοδος στις αεροπορικές κρατήσεις ως ακολούθως:

– Από τη Μεγάλη Βρετανία : +19%

  • Από τη Γερμανία: +16%
  • Από την Πολωνία: +7%

Εκδόσεις εντύπων, ειδικών οδηγών σε 7 γλώσσες τόσο από την Κεντρική Υπηρεσία όσο και από τα Γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού, παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού και προωθητικού υλικού εκθέσεων και εκδηλώσεων.

Συστηματική εκπόνηση μελετών -ερευνών αγοράς, όπως η Ποσοτική και Ποιοτική Έρευνα Ικανοποίησης Τουριστών που έγινε για λογαριασμό του ΕΟΤ σε 13 Πύλες Εισόδου και έδειξε μεταξύ άλλων ότι:

  • 9 στους 10 τουρίστες αξιολογούν την εμπειρία τους από τη χώρα από «Πολύ καλή» έως «Άριστη».
  • 6 στους 10 αεροπορικούς τουρίστες αναφέρουν πως, εκτός από το μοντέλο «ήλιος/ θάλασσα» σημαντικό κίνητρο για να επισκεφθούν την χώρα μας αποτελεί και η ελληνική γαστρονομία,

Και σημαντικότερό, ότι πάνω από τους μισούς δηλώνουν πολύ πιθανή την επάνοδό τους στη χώρα για διακοπές (repeaters).

Τέτοιου είδους έρευνες αποτελούν για εμάς την «πυξίδα» για στοχευμένες δράσεις προσέλκυσης επισκεπτών ανά αγορά-στόχο.

Β) Επίσης, ο ΕΟΤ συμμετείχε σε 34 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 5.800.000€, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά και εκθέσεων θεματικού τουρισμού.

Μόνο για το α’ εξάμηνο του 2017, έχει προγραμματισθεί η συμμετοχή του ΕΟΤ σε 30 Εκθέσεις, που προλειαίνουν το άνοιγμα και δυναμικών νέων αγορών, όπως της Ινδίας αλλά και του Χονκ Κονγκ.

Γ) Ο ΕΟΤ προχώρησε σε περισσότερες από 600 εγκρίσεις σε επιμέρους δράσεις Τουριστικής Προβολής Περιφερειών & Δήμων της Ελλάδας, παρέχοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία και συμβουλές προώθησης και προβολής, στο πλαίσιο της Ενιαίας Εθνικής Τουριστικής Στρατηγικής.

Στον τομέα της Στρατηγικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, ο ΕΟΤ:

  • Α) Διοργάνωσε 252 ταξίδια εξοικείωσης (fam, press και blogger trips) – για πρώτη φορά στην ιστορία σχεδόν μια για κάθε ημέρα του χρόνου.
  • Β) Από αυτά, 41 ταξίδια (περίπου 20%) αφορούσαν στα νησιά που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές όπως Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως.

Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν:

Έξι τηλεοπτικές παραγωγές από μεγάλα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως Ρωσικό Ομοσπονδιακό Channel 1 TV, το Τουρκικό World Travel Channel και το Ισραηλινό κρατικό κανάλι Channel 1.

Διαδικτυακή Προβολή μέσω Google, Facebook ,Yahoo, Savoteur.

Προβολή κατά προτεραιότητα σε επιλεγμένα inflight περιοδικά (Air China, China Eastern Airlines, LOT).

Προβολή μέσω www.visitgreece.gr και social media ΕΟΤ οπτικοακουστικού υλικού, όπως Video για Χίο και Λέσβο στο You tube (Google) και Yahoo.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για το νησί της Κω, κατορθώσαμε σε συνεργασία με την αρμόδια Περιφέρεια, Τ.Ο.s και τον Σύλλογο Ξενοδόχων να ανατρέψουμε τις αρχικές αρνητικές εκτιμήσεις για την επισκεψιμότητα, που άγγιζαν το -50% και στο β’ εξάμηνο να περιορίσουμε σχεδόν στο -5% τις όποιες απώλειες.

Γ) Σχεδίασε σειρά ενεργειών και εκδηλώσεων για το Αφιερωματικό έτος Ελλάδα- Ρωσία & Ρωσία- Ελλάδα 2016, με στόχο την ανάδειξη της χώρας μας ως τον πλέον ασφαλή και ελκυστικό τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους τουρίστες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αεροπορικές αφίξεις από τη Ρωσία να ανέλθουν το 2016 σε περίπου 950.000.

Δ) ο ΕΟΤ, επίσης, διοργάνωσε ή συμμετείχε, μέσω των Γραφείων Εξωτερικού, σε 155 εκδηλώσεις Δημοσίων Σχέσεων και Μάρκετινγκ (Workshops-Σεμινάρια-Roadshows, webinars κ.α.).

Το συνολικό κόστος των παραπάνω ενεργειών ανήλθε περίπου σε 2 εκατ. Ευρώ, διασφαλίζοντας σχεδόν τριπλάσιο όφελος σε δημοσιότητα (media value), δηλαδή περίπου 6 εκατ. Ευρώ για τη χώρα.

Με όλους τους παραπάνω τρόπους, δίπλα στο κλασικό μοντέλο Ήλιος-Θάλασσα προβάλλουμε πλέον αποτελεσματικά νέα προϊόντα και υπηρεσίες για την δημιουργία τουρισμού ειδικής ζήτησης, όπως για παράδειγμα: γαστρονομία ως βάση του ευ ζην και της μακροζωίας, κρουαζιέρες, yachting, αθλητικός τουρισμός, θρησκευτικός-προσκυνηματικός τουρισμός, τουρισμός MICE, ιατρικός τουρισμός, αγροτοτουρισμός αλλά και city breaks, συνεδριακός τουρισμός, ώστε να ενδυναμωθεί περαιτέρω η ροή των πιστών-τακτικών τουριστών (repeaters).

Έτσι, αξιοποιούμε συστηματικά την τεράστια δυνατότητα που προσφέρει η χώρα να συνδυάσουμε προορισμούς και δραστηριότητες, ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις του σύγχρονου επισκέπτη, που, πέρα από την αναψυχή, επιλέγει επιπλέον και την εμπειρία.

Βασικός στόχος μας είναι να πετύχουμε ισόρροπη και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στη νησιωτική αλλά και ηπειρωτική Ελλάδα υλοποιώντας στο ακέραιο την στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού να αποτελέσει η Ελλάδα έναν ασφαλή προορισμό για κάθε είδους εναλλακτικής μορφής τουρισμού 365 μέρες τον χρόνο.

Συνοψίζοντας,

Ο ελληνικός Τουρισμός σήμερα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από εκείνους του Παγκόσμιου Τουρισμού.

Σήμερα, η χώρα μας κατατάσσεται σταθερά στην 15αδα των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως.

Πεποίθηση μου, είναι ότι μέχρι το 2020 μπορούμε ν’ αγγίξουμε τα 35 εκατομμύρια επισκεπτών και θ’ αναρριχηθούμε στην πρώτη δεκάδα.

Και σε αυτό συνάδουν ήδη τα πρώτα στοιχεία του 2017.

Φέτος ξεκινάμε:

Με αύξηση στις κρατήσεις του νέου έτους. Με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2017 καταγράφεται άνοδος των βεβαιωμένων αφικνούμενων θέσεων κατά 6,1%, δηλαδή 950.000 περισσότερες θέσεις. Εκτιμάται, δε, ότι οι Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις στα Περιφερειακά Αεροδρόμια κατά τη θερινή περίοδο του 2017 θα σημειώσουν αύξηση της τάξης του 6,8% σε σχέση με το 2016.

Η αύξηση αυτή αφορά και τις παραδοσιακές μας αγορές. Για παράδειγμα, η αγορά των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι αεροπορικές εταιρείες καταγράφουν 13% άνοδο στις κρατήσεις σε σχέση με το 2016. Γι’ αυτό και αυξάνουν τη χωρητικότητα με αλλαγή τύπου αεροσκαφών (Delta Airlines, United Airlines, American Airlines), αλλά και τη συχνότητα των πτήσεων για την Ελλάδα. Σε αυτές προστίθενται και οι καθημερινές πτήσεις της Emirates, που ξεκινούν από 11 Μαρτίου.

Με διακρίσεις: Ο ΕΟΤ κέρδισε το βραβείο για τον Καλύτερο Σχεδιασμό Περιπτέρου στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Ινδίας «Outbound Travel Mart» (ΟΤΜ, 21-23.2.2017) καθώς και στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Πολωνίας Tour Salon Poznan 2017 (17-19/2/2017).

Κυρίες και Κύριοι,

Η ραγδαία ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια καθιστά πλέον τον Τουρισμό ασφαλή δικλείδα οικονομικής ανάπτυξης για την πατρίδα μας.

Είναι ο μόνος τομέας που φέρει προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, ευημερία, και διαμορφώνει συνθήκες ειρήνης και ανθρωπισμού, αλλά και άμεσης και ισόρροπης κατανομής του πλούτου που παράγεται, σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες τόσο στο κέντρο όσο και στην Περιφέρεια.

Και γι’ αυτό, ο Τουρισμός είναι Εθνική υπόθεση. Είναι υπόθεση όλων μας:

Του Υπουργείου Τουρισμού,

Του ΕΟΤ,

Των επαγγελματιών του κλάδου,

Καθώς και των λοιπών Υπουργείων και άλλων φορέων, που το αντικείμενό τους σχετίζεται και αφορά τον τουριστικό τομέα.

Και βέβαια, του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Τουρισμός απαιτεί το μέγιστο επίπεδο ευθύνης και την συστράτευση όλων μας.

Τότε, σας διαβεβαιώνω, ότι «ταβάνι» δεν υπάρχει για τον Ελληνικό Τουρισμό, ούτε σε αφίξεις ούτε σε έσοδα.

Sky is the limit.

Ενώ την ίδια στιγμή, οι όποιες αιτιάσεις περί συνεπειών από το φαινόμενο του υπερτουρισμού (overtourism) αντικρούονται από την βιώσιμη και αρμονική ανάπτυξη, που μπορεί να προσφέρει, υπό τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.

Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε, με στόχο ν’ αναδείξουμε την Ελλάδα ως μοναδικό παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, που προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες στον επισκέπτη του 365 μέρες τον χρόνο.

Επίσης, προσωπικά πιστεύω ότι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μπορεί να σταματήσει την μετανάστευση των Ελλήνων επιστημόνων (brain drain), που αποτελεί πληγή για τη χώρα μας,

Αφού έτσι:

οι νέοι επιστήμονες θα μπορούν να επενδύουν την καριέρα τους στον Τουρισμό.

θα εγγυηθούμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, σε βάθος χρόνου.

θ’ αποδείξουμε στους επισκέπτες πως η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι διαχρονικός τουριστικός προορισμός, μοναδικού κάλλους, με εξαιρετικό value for money.

Αναπτυξιακή Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό

Γιώργος Τζιάλλας

Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού

Ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύει ότι έχει ισχυρές αντοχές και αντιστάσεις απέναντι στις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις. Το 2016, ήταν η καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά στον τουρισμό με αύξηση των αφίξεων για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Για το 2017 τα πρώτα στοιχεία είναι εξίσου, εάν όχι περισσότερο, ενθαρρυντικά. Η αύξηση των προκρατήσεων για τη νέα χρονιά κινείται ακόμα και σε διψήφια νούμερα! Μάλιστα, σε περιοχές του Νοτίου Αιγαίου που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση, όπως η Κως, η αύξηση αγγίζει το 100%! Άνοδο καταγράφουν και οι προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις και θέσεις, ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που παρουσιάζεται.

Πέρα όμως από τα αισιόδοξα μηνύματα από τους μεγάλους τουρ οπερέιτορς της Ευρώπης για την νέα τουριστική σεζόν, που στο μυαλό όλων μας ταυτίζεται κυρίως με την θερινή περίοδο και ιδιαίτερα με τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, υπάρχουν πλέον σημαντικές ενδείξεις ότι η Ελλάδα πλέον δεν αποτελεί μόνο ήλιο και θάλασσα! Οι πτήσεις τσάρτερ στα νησιά ξεκινούν το Μάρτιο και τελειώνουν τον Νοέμβριο, ενώ σε προορισμούς city breaks προστίθενται κάθε χρόνο νέες πτήσεις για όλο το χρόνο. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν τουρισμό όλο το χρόνο.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαία, αλλά αντίθετα απόρροια των συντονισμένων προσπαθειών στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η Ελλάδα μπορεί και θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια ως παγκόσμιος ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός για τουρισμό 365 ημερών το χρόνο και σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε με συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο εθνικός μας σχεδιασμός, έχει ως στόχο να πετύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να δημιουργήσουμε και να καταστήσουμε ευρέως δημοφιλείς στο εξωτερικό νέους ελληνικούς προορισμούς, να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να παρέχουμε μέσα από νέες επενδύσεις, υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, εμπλουτίζοντας έτσι συνεχώς το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Οι ταξιδιώτες προτιμούν όλο και περισσότερο πλέον την κατανάλωση εμπειριών σε σχέση με παραδοσιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Ο σύγχρονος τουρίστας αναζητά νέες αισθήσεις που να σχετίζονται με καθημερινές εμπειρίες ή ειδικές περιπτώσεις, και αυτό αποτελούν τα περισσότερα ταξίδια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, οι προορισμοί που το έχουν αντιληφθεί πρέπει προσαρμόσουν την προσφορά τους ανάλογα, ώστε στο μέλλον να παραμείνουν στις πιο ανταγωνιστικές θέσεις. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν: ταξίδια περιπέτειας, ταξίδια για αθλητισμό, ναυτικά ταξίδια, ταξίδια για καλή ζωή, ευημερία και καλή φυσική κατάσταση (ευεξία), ταξίδια «για έναν σκοπό», π.χ. προστασία της άγριας φύσης.

Είναι πλέον σαφές ότι ο τουρισμός έχει περάσει από την φάση του μαζικού στην εξατομίκευση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την παροχή μιας ιδιαίτερης, μοναδικής και μόνιμης εμπειρίας. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν και γι’ αυτό έχουμε καθιερώσει στενή συνεργασία με όλες τις Περιφέρειες και τους εκπροσώπους του τουρισμού της χώρας. Η κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα μοναδικά της χαρακτηριστικά, την ξεχωριστή της ταυτότητα και όλες μαζί συνθέτουν τη μοναδικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Είμαστε λοιπόν σε στενή συνεργασία μαζί τους για να αναδείξουμε νέες μορφές τουρισμού, νέα προϊόντα και υπηρεσίες και νέους προορισμούς.

Η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτύξει περαιτέρω ειδικές θεματικές μορφές τουρισμού όπως ο ιαματικός και ο ιατρικός τουρισμός, ο θρησκευτικός-προσκυνηματικός, ο πολιτιστικός, ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ακόμα και ο ορεινός τουρισμός όπως η χιονοδρομία και η ορειβασία.

Ο θεματικός τουρισμός είναι ο τουρισμός που στην ιδανική περίπτωση ισοκατανέμει τους τουρίστες και το σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας σε όλους τους μήνες του έτους αμβλύνοντας έτσι το πρόβλημα της τουριστικής εποχικότητας και τη διαφοροποίηση των τουριστικών περιόδων.

Το Υπουργείο δεν επιδιώκει μόνο την ανάπτυξη του τουρισμού αποκλειστικά με οικονομικούς όρους, αλλά τη βιώσιμη ανάπτυξή του που προϋποθέτει και την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής διάστασης στην τουριστική πολιτική. Με άλλα λόγια την ανάπτυξη μιας τουριστικής βιομηχανίας την οποία χαρακτηρίζουν κώδικες σεβασμού του περιβάλλοντος, αλλά και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και πολιτισμικών στοιχείων. Μιλάμε λοιπόν για την ανάπτυξη ενός τουριστικού ρεύματος που απλώνεται σε όλες τις περιοχές της χώρας, 365 μέρες το χρόνο.

Ο εναλλακτικός τουρισμός προσδιορίζεται από εκείνες τις μορφές τουρισμού, οι οποίες συνδέονται με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αξίες που επιτρέπουν τόσο στους «οικοδεσπότες» όσο και στους «φιλοξενούμενους» να υφίστανται τις θετικές αλληλεπιδράσεις και να μοιράζονται εμπειρίες. Είναι τουρισμός που δεν καταστρέφει το περιβάλλον και δεν επιφέρει τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί ο μαζικός τουρισμός στις περιοχές που αναπτύσσεται. Προέρχεται και οργανώνεται από τον τοπικό πληθυσμό και τους τοπικούς φορείς. Ο τρόπος ανάπτυξης έχει αφενός λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις κοινωνικές και πολιτιστικές και αφετέρου ευνοϊκή αποδοχή από τον τοπικό πληθυσμό.

Η Ελλάδα είναι επίσης μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που μπορεί να αναπτύξει τον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό. Διαθέτει πάνω από 250 τόπους ιδιαίτερου θρησκευτικού ενδιαφέροντος και έχει την δυνατότητα να προσελκύσει επισκέπτες από διάφορες χώρες. Τα τελευταία χρόνια ο θρησκευτικός τουρισμός γνωρίζει μια αξιοσημείωτη άνθηση σε πολλές χώρες που διαθέτουν τις προϋποθέσεις για να δεχθούν τους επισκέπτες – προσκυνητές και η Ελλάδα είναι μία από αυτές! Το Υπουργείο συνεργάζεται στενά με την Εκκλησία της Ελλάδος, τις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου των Δωδεκανήσων, και με την Εκκλησία της Κρήτης, και προχωρήσαμε στη δημιουργία ομάδας εργασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Αναφορικά με άλλες θεματικές μορφές τουρισμού που αναπτύσσουμε, θα αναφέρω ακόμη τον ορεινό-ορειβατικό τουρισμό και τη χιονοδρομία. Παρόλο που η Ελλάδα αποτελεί την πλέον παράκτια περιοχή της Ευρώπης και ως εκ τούτου η ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών υπήρξε εντυπωσιακή, είναι ταυτόχρονα και μια από τις ορεινότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος, λοιπόν του Υπουργείου είναι και η τουριστική ανάπτυξη που σχετίζεται με το βουνό όπως είναι η χιονοδρομία και η ορειβασία, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για μια βιώσιμη ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα. Παρόλη την ταύτιση της Ελλάδας με τον ήλιο και τη θάλασσα, η χώρα διαθέτει περισσότερα από 20 χιονοδρομικά κέντρα!

Παράλληλα, προχωρούμε σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση ενός ξεκάθαρου πλαισίου με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία των επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού και των θεματικών υποδομών. Σύντομα θα ολοκληρωθεί και η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, για να έχουμε ένα σαφές και απλούστερο πλαίσιο στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς, ανά κλάδο.

Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και κυρίως τη μικρομεσαία, μέσα από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση τους πόρους που έχουμε εξασφαλίσει, οι ενισχύσεις προς τις υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις θα ξεπεράσουν τα 210 εκατ. ευρώ μέσω δύο προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα για επενδύσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ, έκλεισε με την υποβολή περισσότερων από 2.500 αιτήσεων με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 139 εκ €. Μέσα στο 2017 προγραμματίζουμε την προκήρυξη του νέου προγράμματος για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων ύψους 120 εκ €.

Mία από τις βασικότερες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η ενθάρρυνση και διευκόλυνση της αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων, που αποτελεί αρμοδιότητα της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ). Η Υπηρεσία αυτή, λειτουργώντας ως «one-stop-shop», μεριμνά για όλα τα στάδια αδειοδότησης, από την παραλαβή των φακέλων και των δικαιολογητικών, μέχρι την έκδοση ή την αναθεώρηση οικοδομικής άδειας από το Πολεοδομικό Γραφείο που λειτουργεί εντός αυτής και καταλήγει στην έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης. Παράλληλα, η Υπηρεσία αποτελεί το κεντρικό σημείο ενημέρωσης των επενδυτών σχετικά με το θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο των επενδύσεων. Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τη λειτουργία της Υπηρεσίας δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν αποκτήσει έναν αξιόπιστο συνομιλητή που τους ενημερώνει και αντιμετωπίζει τα αιτήματά τους άμεσα και αποτελεσματικά, ενώ το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό επεξεργάζεται και προτείνει λύσεις σε όποιες διοικητικές δυσχέρειες ή προβλήματα που ανακύπτουν στη διάρκεια της αδειοδοτικής διαδικασίας

Την τελευταία διετία έχει αυξηθεί το εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής ποιότητας και εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί με ακόμη υψηλότερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.

Η Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, της οποίας προΐσταμαι, σχεδίασε και εξασφάλισε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για νέα προγράμματα που αφορούν στην αναβάθμιση δημόσιων υποδομών με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιφέρειας. Μία από τις προσεχείς δράσεις θα αφορά στην προώθηση του θερμαλισμού μέσω της αξιοποίησης και ανάδειξης των αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών της χώρας μας. Στο πλαίσιο της δράσης επιδιώκεται η κατασκευή, ο εκσυγχρονισμός ή η επέκταση υποδομών που είναι απαραίτητες για την ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του φυσικού πόρου προς όφελος, μεταξύ άλλων, και του τουρισμού. Ο ιαματικός τουρισμούς, λόγω και των ιδιαίτερα ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών της χώρας, αποτελεί ένα προϊόν που προσφέρεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Δύο ακόμα δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη νέων προορισμών είναι η αξιοποίηση δημόσιου κτιριακού αποθέματος, καθώς και η δημιουργία πάρκων που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο όπως είναι οι λίμνες και τα ποτάμια. Η αναβάθμιση υποδομών που δεν σχετίζονται απαραίτητα με τους ήδη αναπτυγμένους προορισμούς που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα, αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου στο πλαίσιο μια βιώσιμης και ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης για όλη τη χώρα.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης εργάστηκε ώστε το Υπουργείο για πρώτη φορά να συμμετέχει ως εταίρος σε εταιρικά σχήματα μαζί με άλλους φορείς τουρισμού, επιμελητήρια και την τοπική αυτοδιοίκηση από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την υποβολή προτάσεων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, τα INTERREG, Το Υπουργείο μέχρι τώρα έχει συμμετάσχει στην υποβολή περισσότερων των 15 προτάσεων για έργα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία δικτύων καταδυτικών πάρκων, στη προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο ιατρικός, ο ιαματικός, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, στην εξασφάλιση του προσβάσιμου τουρισμού για άτομα με ειδικές ανάγκες και τρίτης υλικίας, στη προβολή των νησιών του Αν. Αιγαίου ως «ασφαλών προορισμών».

Έχοντας προετοιμάσει το έδαφος, επιδιώκουμε το 2017 να αποτελέσει αφετηρία για την υλοποίηση νέων τουριστικών επενδύσεων με έμφαση στην ποιότητα. Στο Υπουργείο εργαζόμαστε για τη συνεχή υποστήριξη της ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου και την αύξηση της κίνησης και των εσόδων. Μια από τις βασικές στρατηγικές μας, όπως προανέφερα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με στόχο τουρισμό για όλους, 12 μήνες το χρόνο. Η βασικότερη ίσως προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού πέρα από το παραδοσιακό μοντέλο ήλιος-θάλασσα, στο οποίο βασίστηκε κατά κύριο λόγο η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είναι ορατά και δουλεύουμε εντατικά για να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως έναν προορισμό ελκυστικό για όλο το χρόνο που θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη όλης της επικράτειας ωφελώντας όλους μας.

Ευχαριστώ!

Save

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας