Την πλήρη απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου πέτυχε η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2023, όπως δείχνουν τα στοιχεία του πρόσφατου Δελτίου Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που στάλθηκε στα μέλη του την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου. Εξάλλου, δραστικά μειωμένη ήταν και στο σύνολο του περασμένου έτους η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη χώρα μας, όπως δείχνει η Ετήσια Ανάλυση του Ινστιτούτου για την Ελληνική Ενεργειακή Αγορά το 2022.
Ειδικότερα, μηδενικές ήταν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου τον Ιανουάριο του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρξαν καθόλου εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου χρησιμοποιήθηκε με αντίστροφη ροή (reverse flow) για εξαγωγές ποσοτήτων φυσικού αερίου, προερχόμενες από LNG, προς την Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες.
Έτσι, τον Ιανουάριο οι συνολικές παραδόσεις του 100% εισαγόμενου αερίου στην Ελλάδα έφθασαν τις 5,1 TWh ή 5,1 bcma, από τις οποίες 22,0% εισήλθε μέσω Νέας Μεσημβρίας (αγωγός ΤΑΡ), το 1,0% μέσω του Ελληνο-Τουρκικού διασυνδετηρίου αγωγού στους Κήπους του Έβρου, ενώ το 77,0% προήλθε από LNG μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας. Μάλιστα, όπως τονίζεται στη Μηνιαία Ανάλυση (Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης 305 – Φεβρουάριος 2022), η εν λόγω συνεισφορά του LNG στο σύνολο των εισαγόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου στη χώρα μας τον περασμένο Ιανουάριο θεωρείται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών, αναδεικνύοντας τον στρατηγικό ρόλο που ήδη παίζει και αναμένεται να παίξει το εν λόγω καύσιμο τα επόμενα χρόνια.
Εισαγωγές Φ.Α. Ανά Σημείο Εισόδου (Ιανουάριος 2023)
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση όχι μόνο να απεξαρτηθεί η ίδια από την Ρωσική ενέργεια αλλά και να στηρίξει τις γειτονικές μας χώρες στα Βαλκάνια μέσω των εξαγωγών σε αέριο. Όπως, εξάλλου, δείχνει η Ετήσια Ανάλυση του ΙΕΝΕ για το 2022 (Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης 302 – Ιανουάριος 2022), τον χρόνο που πέρασε η Ελλάδα εξήγαγε 29,54 TWh προς τις γειτονικές χώρες – κυρίως μέσω του Σιδηροκάστρου (σε reverse flow) και του IGB – που αντιστοιχεί στο 34,27% των συνολικών ποσοτήτων που παρέλαβε η χώρα το 2022.
Από την ανωτέρω ανάλυση προκύπτει ότι, συνολικά για το 2022, οι εισαγωγές αερίου από την Ρωσία μέσω Σιδηροκάστρου αντιστοιχούσαν στο 14% των συνολικών εισαγωγών αερίου της Ελλάδας, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 2021, που ανερχόταν σε 40%. Αλλά και οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου ήταν μειωμένες το 2022 σε σχέση με το προπερασμένο έτος κατά 12%, ανερχόμενες σε 62 TWh, όντας πολύ κοντά στα επίπεδα του 2020 (63 TWh), χρονιάς με μειωμένη κατανάλωση λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.