Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) δημοσίευσε ακόμη μία ανάλυση σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις αερομεταφορές και όπως είναι αναμενόμενο τα στοιχεία είναι και πάλι ιδιαίτερα δυσάρεστα.
Η νέα ανάλυση της IATA εστιάζει στις θέσεις εργασίας και η εκτίμηση είναι πως κινδυνεύουν άμεσα περίπου 25 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις αερομεταφορές να βρεθούν άνεργοι το επόμενο διάστημα.
Υπολογίζεται πως διεθνώς περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται επαγγελματικά από τις αερομεταφορές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και όσοι απασχολούνται στον τουρισμό. Οι θέσεις εργασίας αμιγώς στις αερομεταφορές εκτιμώνται στα 2,7 εκατομμύρια. Η IATA μελετώντας την εκδοχή παράτασης των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις και στα ταξίδια υπολογίζει πως θα βρεθούν σε επισφαλή θέση 25 εκατομμύρια εργαζόμενοι διεθνώς.
Η απειλή απώλειας θέσεων εργασίας παρουσιάζεται και ανά περιοχή του πλανήτη. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα κινδυνεύσουν 11,2 εκατομμύρια θέσεις σε Ασία και Ειρηνικό, 5,6 εκατομμύρια στην Ευρώπη, 2,9 εκατομμύρια στην Λατινική Αμερική, 2 εκατομμύρια στην Βόρεια Αμερική, 2 εκατομμύρια στην Αφρική και 900.000 στη Μέση Ανατολή.
Προς επίρρωση των όσων περιγράφει η IATA, στην Ευρώπη ήδη ο όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε ήδη το πρώτο πακέτο αναδιάρθρωσης που είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει χιλιάδες θέσεις εργασίας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η διοίκηση τόνισε κατά τις ανακοινώσεις ότι θα καταβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες σε προσωπικό.
Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές απώλειες στις αερομεταφορές εκτιμάται ως ώρας στα 252 δισεκατομμύρια δολάρια και η IATA τονίζει, για πολλοστή φορά, πως θα χρειαστεί μεγάλη παρέμβαση από τις κυβερνήσεις για να μπορέσει να επανεκκινήσει ο κλάδος μετά την πανδημία με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες.
Η βασική εκτίμηση είναι πως όταν θα επιτραπούν ξανά οι πτήσεις, το τοπίο δεν θα είναι ίδιο με αυτό που ήταν πριν την πανδημία. Κρίνεται πως θα χρειαστούν επαφές με τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες, προκειμένου να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, όπως τα χαοτικά για τα αεροδρόμια μέτρα που ελήφθησαν στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Τέτοιου είδους επαφές και συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στα τέλη Απριλίου.