IATA

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) με αφορμή την επανέναρξη των πτήσεων καλεί τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τα μέτρα καραντίνας σε βάρος επιβατών. Στον αντίποδα η IATA προτείνει μια σειρά μέτρων που θα μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19 μέσω των αερομεταφορών και θα περιορίσουν τις πιθανότητες διασποράς του ιού, στην περίπτωση που κάποιοι ταξιδιώτες είναι φορείς χωρίς να το γνωρίζουν.

Η IATA επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο καραντίνας των επιβατών πρακτικά θα οδηγήσει σε συνέχιση του lockdown για τα ταξίδια και τον τουρισμό. Ο CEO της ένωσης Alexandre de Juniac τονίζει πως υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές με τις οποίες μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εισαγωγής κρουσμάτων στις χώρες, επιτρέποντας παράλληλα την ομαλή λειτουργία των ταξιδιών και του τουρισμού, ενός κλάδου που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αναθέρμανση των εθνικών οικονομιών.

Τα μέτρα που προτείνει η IATA είναι τα εξής:

  • Να μην επιτρέπεται σε επιβάτες με συμπτώματα να ταξιδεύουν. Οι αεροπορικές εταιρείες σε αυτή την περίπτωση προσφέρουν ευελιξία για νέα κράτηση.
  • Μέτρα για την δημόσια υγεία. Προτείνεται αν όχι όλες οι περισσότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για το ταξίδι, να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ιστοσελίδων ή εφαρμογών στο κινητό. Παράλληλα στα αεροδρόμια θα πρέπει να ελέγχεται η θερμοκρασία των επιβατών. Η IATA αναγνωρίζει ότι η θερμομέτρηση δεν αποτελεί ασφαλή μέθοδο εντοπισμού κρουσμάτων Covid-19, ωστόσο η εφαρμογή του μέτρου θα αποθαρρύνει τους επιβάτες που έχουν συμπτώματα να ταξιδέψουν. Επιπλέον οι θερμομετρήσεις κάνουν τους επιβάτες να αισθάνονται πιο ασφαλείς, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει.
  • Τεστ για τον εντοπισμό ασθενών. Οι χώρες που έχουν κλιμάκωση των κρουσμάτων θα πρέπει να διενεργούν τεστ στους επιβάτες για να εξακριβώνουν αν πάσχουν ή όχι από Covid-19. Ιδεατά αυτό θα πρέπει να γίνεται στο αεροδρόμιο αναχώρησης, προκειμένου να εντοπίζονται τα κρούσματα και να μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού κατά την διάρκεια της πτήσης. Τεστ για τους επιβάτες από αυτές τις χώρες μπορούν να διεξάγονται και στα αεροδρόμια άφιξης. Το σημαντικό είναι τα τεστ που θα επιλεγούν να είναι γρήγορα και ακριβή και κυρίως να διαπιστώνουν αν κάποιος είναι ασθενής και όχι αν φέρει κάποια αντισώματα.
  • Μείωση του κινδύνου μετάδοσης στην διάρκεια της πτήσης. Οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού, να έχουν μεταξύ τους τις μεγαλύτερες δυνατές αποστάσεις και να ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής και απολύμανσης εντός των αεροσκαφών.
  • Ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Στην περίπτωση που εντοπίζεται επιβάτης με Covid-19 θα πρέπει να εντοπίζονται άμεσα και να τίθενται σε απομόνωση μέχρι να εξεταστούν, όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια.
  • Προστασία στους τουριστικούς προορισμούς. Τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις στους τουριστικούς προορισμούς λειτουργούν θετικά και για τους επισκέπτες τους και μειώνουν τον κίνδυνο των κρουσμάτων. Τα πρωτόκολλα που έχει προτείνει ο WTTC προσφέρουν μια πραγματιστική προσέγγιση για την υγειονομική προστασία στον τουρισμό που επιτρέπει την λειτουργία των ξενοδοχείων και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών. Εκτός από τα ξενοδοχεία τα πρωτόκολλα προβλέπουν μέτρα και για τα μουσεία, τα αξιοθέατα και γενικά τους χώρους και τις τοποθεσίες που θα βρεθούν οι τουρίστες.

Κλείνοντας η IATA αναγνωρίζει ότι για να έχουν επιτυχία τα μέτρα που προτείνει απαιτούνται διακρατικές συνεργασίες και μάλιστα σε γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα σημειώνει ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός αφορούν πάνω από το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ και σαν κλάδος απασχολεί 300 εκατομμύρια εργαζομένους διεθνώς. Το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας μπορεί ενδεχομένως να διασφαλίσει την αποφυγή νέων κρουσμάτων, ταυτόχρονα όμως θα μηδενίσει την όποια τουριστική δραστηριότητα στις χώρες που θα εφαρμόσουν το μέτρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας