IATA

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) δημοσίευσε νέα στοιχεία για την επίπτωση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού στις αερομεταφορές, σύμφωνα με τα οποία η Ευρώπη δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα. Οι εκτιμήσεις είναι αρνητικές για τα έσοδα, τις θέσεις εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα σε όλη την Γηραιά Ήπειρο.

Οι προβλέψεις της IATA δείχνουν ότι το 2021 η Ευρώπη θα έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον κλάδο των αερομεταφορών με τις απώλειες να ανέρχονται σχεδόν στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Η επιβατική κίνηση έπεσε 70% την φετινή χρονιά και η άνοδος το 2021 αναμένεται στο 47,5%, όταν στην Βόρεια Αμερική η άνοδος αναμένεται στο 60,5%.

«Οι εκτιμήσεις μας για τις αερομεταφορές στην Ευρώπη είναι κοντά σε αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε καταστροφή. Οι περιορισμοί στις διασυνοριακές μετακινήσεις και η καραντίνα που επιβλήθηκε σε πολλές χώρες «πάγωσαν» τις αερομεταφορές και η Ευρώπη επηρεάστηκε πολύ χειρότερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές του πλανήτη. Υπάρχει αισιοδοξία με το εμβόλιο, αλλά όπως δείχνουν και οι προβλέψεις μας για το επόμενο έτος, δεν θα προλάβει εγκαίρως να εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, ώστε να αποφευχθούν οι περικοπές στις θέσεις εργασίας, εκτός και αν οι κυβερνήσεις λάβουν μέτρα στήριξης για τις αεροπορικές εταιρείες. Τα rapid tests πρέπει πάντως να είναι το κομμάτι που πρέπει να εστιάσουμε, ώστε να πάψουν οι καραντίνες και να ανοίξουν τα σύνορα», τόνισε ο περιφερειακός αντιπρόεδρος της IATA στην Ευρώπη Rafael Schvartzman.

Μία σε βάθος ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι οι προσδοκίες για τους αριθμούς επιβατών έχουν πέσει από τον Αύγουστο σε όλη την ήπειρο. Αναπόφευκτα αυτό μεγαλώνει την ανησυχία για έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αλλά και για αρνητικές εξελίξεις στα οικονομικά των αεροπορικών εταιρειών. Ήδη σε όλη την Ευρώπη έχουν χαθεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο περισσότερες από 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαιτίας της πανδημίας.

Λόγω του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού και τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν η επιβατική κίνηση στην Ευρώπη μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου είναι «πεσμένη» κατά 81% συγκρινόμενη με το παρελθόν. Από το 2019, οι πτήσεις έχουν μειωθεί κατά 68% στην Φρανκφούρτη, 67% στο Λονδίνο, 67% στο Παρίσι, 66% στην Κωνσταντινούπολη, 64% στη Μόσχα και 53% στο Άμστερνταμ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας