Τέσσερις προτάσεις μορφών αξιοποίησης για τα 7 ακίνητα

iamatikaΟ κ. Jarosch και οι συνεργάτες του έλαβαν υπόψη τους πολλά στοιχεία κατά τη διαδικασία κατάρτισης ενός αρχικού στρατηγικού πλάνου αξιοποίησης και ανάπτυξης των επτά ιαματικών πηγών: «Η αλήθεια είναι πως εξετάσαμε μια σειρά από σενάρια, μέσω των οποίων θα διασφαλιζόταν η επιτυχής άνθησή τους με την ταυτόχρονη μετατροπή τους σε state-of-the art προορισμούς, με αποδεδειγμένο track record σε επίπεδο της προσφοράς αποτελεσματικών θεραπειών. Αυτά, την ίδια στιγμή, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός συνολικότερου πακέτου ευεξίας και απόλαυσης, μιας συνολικότερης εμπειρίας εκ μέρους των τουριστών-επισκεπτών.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, ξεκινήσαμε με έναν αρχικό διαχωρισμό με βάση τη χρήση των συγκεκριμένων ιαματικών πηγών. Κατασταλάξαμε σε τέσσερις βασικές χρήσεις: τον τουρισμό θερμαινόμενων spa, την αξιοποίηση με όρους “καθαρού” real estate, την ιατρική και θεραπευτική ευεξία, καθώς επίσης και το δημόσιο αγαθό της υγείας. Οι δύο πρώτες περιπτώσεις εκτιμάται πως μπορούν να λάβουν… σάρκα και οστά μέσω της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, με την ανεύρεση επενδυτών στην πρώτη και επενδυτικών κεφαλαίων σε συνάρτηση με θεσμικούς επενδυτές, στη δεύτερη περίπτωση. Όσο για τις άλλες δύο, υπάγονται στην προσέλκυση μεικτών σχημάτων τύπου ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), όπου το ζητούμενο είναι η σύμπραξη οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με επενδυτές που έχουν έντονο το στοιχείο της κοινωνικής προσφοράς.

Το health & sport resort που θα βρίσκεται στα Καμένα Βούρλα, αναμένεται να λειτουργήσει ως διεθνές hotspot, καθώς θα διαθέτει μαρίνα σκαφών, καζίνο, γήπεδα γκολφ και μια σειρά από ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με έμφαση στην αναψυχή και τον αθλητισμό. Μέσω δε, της επίτευξης συνεργιών, θα καταστεί δυνατή η προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων που θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση του περιβάλλοντος, αναβαθμίζοντας αισθητά ολόκληρη την περιοχή.

Στη συνέχεια, προχωρήσαμε σε μια εκτενέστερη ανάλυση που περιελάμβανε την ταυτότητα της χρήσης, την εξειδίκευση που προτείνεται, καθώς επίσης και τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Οπότε, στην πρόταση του Thermal και Spa Τourism η προτεινόμενη προσέγγιση περιλαμβάνει την καταφυγή στη διεθνή αγορά, προκειμένου να προβληθεί ως destination brand και την ταυτόχρονη παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους τομείς της διαμονής, της γαστρονομίας, της ευεξίας κ.ο.κ. Αυτό που θα απαιτηθεί θα είναι η ανάπτυξη και δημιουργία της απαιτούμενης τουριστικής υποδομής. Στην πρόταση της αντιμετώπισης των επτά ιαματικών πηγών με κριτήρια αξιοποίησης real estate, θα χρειαστεί μια σειρά από κινήσεις που άπτονται του καθορισμού των χρήσεων και των δικαιωμάτων των υφιστάμενων περιοχών, του ξεκαθαρίσματος σε επίπεδο πολεοδομικών κανονισμών και τις νομοθεσίες περί των κτισμάτων.

iamatikaΕπιπροσθέτως, θα πρέπει να γίνει προσέγγιση σε συγκεκριμένες αγορές ενδιαφερόμενων επενδυτών-αγοραστών, προβάλλοντας τα δελεαστικά χαρακτηριστικά των υποδομών και του συνοδευτικού περιβάλλοντος. Εάν επιλεγεί η διάσταση της ιατρικής όσο και θεραπευτικής ευεξίας, τότε θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα ελκυστικό πακέτο, που θα ξεχωρίζει από έναν πλήρη και τεκμηριωμένο ιατρικό κατάλογο υπηρεσιών και θεραπειών, που θα συνοδεύεται από απτά δείγματα αποτελεσματικότητας, ακόμη και με την αναφορά ποσοστιαίων αριθμητικών μεγεθών. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να επισημαίνονται οι πρόσθετες παροχές που τυχόν παρέχονται, τα οφέλη που προκύπτουν στην υγεία από το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, η ύπαρξη high-end εξοπλισμού και πιστοποιήσεων, η αποκλειστική συνεργασία με κορυφαίους και εξειδικευμένους γιατρούς, η –τυχόν– διεθνής παρουσία κ.ο.κ.

Τέλος, η τέταρτη περίπτωση ενέχει μια έντονη γεύση από το κοινωνικό πρόσωπο που πιθανώς θέλει να επιδείξει η Πολιτεία. Υπό αυτό το πρίσμα, θα μπορούσαν να προωθηθούν οι θεραπευτικές ιδιότητες των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, οι τιμολογιακές προσφορές, καθώς επίσης και τα οφέλη που προκύπτουν για τον οργανισμό κάθε ανθρώπου κ.ά. Χρήσιμο θα είναι να δημιουργούνται εξειδικευμένες προσφορές που θα απευθύνονται προς ξεκάθαρα target-groups, έχοντας ως βάση το θεματικό περιεχόμενο και πτυχή των παροχών».

iamatikaΑναγέννηση με επιστροφή στο… μέλλον!

Αποτελεί κοινό τόπο πως οι ιαματικές πηγές στη χώρα μας γνώρισαν έντονη ανάπτυξη κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Ωστόσο, η συνέχεια όχι μόνο δεν ήταν ανθηρή, αλλά αντιθέτως η πτώση ήταν τέτοιας μορφής που ξεπέρασε τον ορισμό της παρακμής! Δυστυχώς, η διαχείρισή τους ήταν στην ευθύνη ανθρώπων που διέθεταν μηδενικές γνώσεις, διακρίνονταν από παντελή απουσία φαντασίας, αγάπης, ενδιαφέροντος, καθώς επίσης αντίληψης της δυναμικής και της προοπτικής που ενσωμάτωνε ο θεραπευτικός/ιαματικός τουρισμός. Οι δήμοι και οι εν γένει κρατικοί φορείς αντιμετώπιζαν τις ιαματικές πηγές ως «αναγκαίο κακό», ορίζοντας τη μοίρα τους και… βολεύοντας ημετέρους. Όσο για το κοινό που τις επισκέπτονταν; Αυτό ήταν ιδιαίτερα προχωρημένης ηλικίας που αξιοποιούσε τις παροχές του κοινωνικού τουρισμού και των επιδοτήσεων μέρους ή ακόμη και ολόκληρης της θεραπείας.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της νοοτροπίας ήταν, το «προϊόν» που ονομάζουμε ιαματική πηγή να απαξιωθεί σε ανεπανόρθωτο βαθμό, αποκτώντας αρνητικό «στίγμα» για ολόκληρο τον κλάδο. Παράλληλα, ο εξοπλισμός που διαθέτουν κρίνεται απαρχαιωμένος, μακριά από τις σύγχρονες όσο και καινοτόμες ιατρικές εξελίξεις, ενώ τις περισσότερες φορές είναι εκτός λειτουργίας. Επίσης, οι κτιριακές εγκαταστάσεις, η πληρότητά τους, ο βαθμός της αποτελεσματικής λειτουργίας και η ευχρηστία τους χρήζουν επιπλέον προσοχής. Όσον αφορά το προσωπικό, εκ των πραγμάτων ακολούθησε τη (βολική σε πλείστες περιπτώσεις) λογική: «Αυτά έχουμε, με αυτά πορευόμαστε…». Οπότε, τα μελανά χρώματα με τα οποία περιγράφεται ο κλάδος των ιαματικών πηγών, οδηγούν στο αγωνιώδες ερώτημα, εάν υπάρχει… επιστροφή στην κανονικότητα!

iamatikaΣε επίπεδο σχεδίων επί χάρτου, ο κ. Jarosch εμφανίζεται αισιόδοξος και δηλώνει πως «ασφαλώς και γίνεται, αρκεί να υπάρχει βούληση, ενδελεχής σχεδιασμός, οργάνωση, όραμα και πίστη στο πλάνο». Τι προτείνεται, ωστόσο για καθεμιά από τις υπό αξιοποίηση ιαματικές πηγές; «Οι προτάσεις τις οποίες παρουσιάσαμε δομήθηκαν αφού λήφθηκαν κατά νου μια σειρά από “μετρήσιμα” στοιχεία και δεδομένα, όπως η τοποθεσία, οι εγκαταστάσεις, οι ιδιαιτερότητες, η προϊστορία, οι δεσμοί με την περιοχή, η δυναμική, οι θεραπευτικές ιδιότητες. Επίσης, εξετάσαμε τα πλεονεκτήματα, τη δυνατότητα συνδυαστικών ενεργειών, δράσεων, υπηρεσιών και προϊόντων, την πιθανή δικτύωση με συγκεκριμένους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό κ.ο.κ. Αυτό που διαπιστώσαμε στην πορεία είναι πως κάθε υπό εξέταση ιαματική πηγή συγκεντρώνει αρκετά δυναμικά χαρακτηριστικά ώστε να λειτουργεί αυτόνομα, είτε ως μέρος ενός συνδυαστικού δικτύου. Κάτι που αυξάνει σημαντικά τον βαθμό ευελιξίας της χρήσης, διευκολύνοντας την προσέλκυση δυνητικών επενδυτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας