Οι Γερμανοί (επενδυτές)… ξανάρχονται αυτή τη φορά για τις ιαματικές πηγές!
Πώς αξιολογεί τις 7 διαθέσιμες ιαματικές πηγές ο Detlef Jarosch, επικεφαλής Ανάπτυξης Υποδομών και συνεργάτης της γερμανικής εταιρείας «PROJECT M GmbH». Επτά διαθέσιμα ακίνητα με ιαματικές πηγές, εγκαταστάσεις που έχουν μείνει… κολλημένες στο (βαθύ) παρελθόν με περιβάλλον που αγγίζει τα όρια της εγκατάλειψης, προοπτικές, σύγχρονη ματιά, προτάσεις ριζικής αναμόρφωσης και αναβίωσης, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, (ιατρικές, ξενοδοχειακές, ομορφιάς, αποκατάστασης, ευεξίας κ.λπ.), ολοκληρωμένα σχέδια και υπαρκτά επιτυχημένα παραδείγματα, έντονο γερμανικό ενδιαφέρον.
Πώς συνδέονται άραγε τα παραπάνω μεμονωμένα στοιχεία; Ο Detlef Jarosch, επικεφαλής Ανάπτυξης Υποδομών και συνεργάτης της PROJECT M GmbH, αναλαμβάνει να τοποθετήσει τα κομμάτια στο… πάζλ, υπό την κωδική ονομασία: «Ιαματικές πηγές προς αξιοποίηση». Στα τέλη Φεβρουαρίου –τη Δευτέρα, 26 για την ακρίβεια – πραγματοποιήθηκε στους συνεδριακούς χώρους του Μουσείου της Ακρόπολης ημερίδα, υπό την επωνυμία «Investors’ Workshop: Development οf Thermal Springs in Greece». Η συγκεκριμένη ημερίδα διοργανώθηκε από το Enterprise Greece σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και με την ενεργή αρωγή της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα. Επίσης υποστηρίχθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ), που συμμετείχε κιόλας σε αυτή.
Η γερμανική πλευρά αντιμετωπίζει με σοβαρό ενδιαφέρον το ζήτημα των ιαματικών πηγών. Όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς πως από τη μια πλευρά διαβλέπει μια προοπτική σε αυτές και από την άλλη έχει ένα πολυετές και επιτυχημένο know-how τόσο εντός των Γερμανικών συνόρων, όσο και σε γειτονικές χώρες, όπως Αυστρία, Ελβετία και Κροατία.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η δημοσιογραφική κάλυψη της ημερίδας, αλλά και η δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του εγχώριου Τύπου, υπήρξε –τουλάχιστον– «αδύνατη». Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε μια εξαιρετικής σημασίας ημερίδα, καθώς κατά τη διάρκεια της αρκετοί ξένοι παράγοντες και δη από τη γερμανική πλευρά, εκδήλωσαν ένα πρώτο ενδιαφέρον για τον τομέα των επτά ιαματικών πηγών της χώρας μας. Πρόκειται για τις επτά πηγές που ανήκουν στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ και συγκεκριμένα για επτά ακίνητα που συμπεριλαμβάνουν και ιαματικές πηγές σε Κύθνο, Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, Θερμοπύλες, Κονιαβίτη, Αιδηψό, Υπάτη και Πλατύστομο.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στα διοικητικά όρια της Στερεάς Ελλάδος και σε κοντινή σχετικά απόσταση μεταξύ τους, γεγονός που δύναται να συμβάλλει στην ανάπτυξη ποικίλων όσο και συμπληρωματικών συνεργιών μεταξύ τους. Στόχος λοιπόν της ημερίδας «Investors’ Workshop: Development οf Thermal Springs in Greece», ήταν να αναδείξει τη δυναμική των ιαματικών πηγών στη χώρα μας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για τον τομέα του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας από την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Σε αντίθεση με την αδιαφορία που επέδειξε ο ελληνικός Τύπος, η γερμανική πλευρά αντιμετωπίζει, όπως φαίνεται, με σοβαρό ενδιαφέρον το ζήτημα των ιαματικών πηγών. Όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς πως από τη μια πλευρά διαβλέπει μια προοπτική σε αυτές και από την άλλη έχει ένα πολυετές και επιτυχημένο know-how τόσο εντός των Γερμανικών συνόρων, όσο και σε γειτονικές χώρες, όπως Αυστρία, Ελβετία και Κροατία.
Μάλιστα, και η γερμανική διπλωματική αποστολή μέσω του ιδιαίτερα ενεργού όσο και αποτελεσματικού εμπορικού της τμήματος δείχνει να προωθεί την υπόθεση, κάνοντας το ανάλογο pitching σε ενδιαφερόμενους Γερμανούς επενδυτές, τους οποίους προσκάλεσε να συμμετάσχουν στο «Investors’ Workshop: Development οf Thermal Springs in Greece».
Οι επενδυτές μέσα από τη συμμετοχή τους ενημερώθηκαν εκτενώς, ενώ είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ορισμένες από τις εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών που αναμένεται να τεθούν προς διαπραγμάτευση, σε μια ευρύτερη διαδικασία αναζήτησης συνεργατών-επενδυτών-διαχειριστών.
Την ίδια στιγμή, το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας της Γερμανίας συνεργάστηκε με την εταιρεία «PROJECT M GmbH» προκειμένου η τελευταία, υπό την ιδιότητα του στρατηγικού συμβούλου, να επεξεργαστεί προτάσεις αξιοποίησης και ανάπτυξης των επτά ιαματικών πηγών, με τα αντίστοιχα προτεινόμενα βήματα. Κάτι που παρουσίασε στους παριστάμενους στην εκδήλωση του περασμένου Φεβρουαρίου. Τι περιλάμβανε, όμως, η στρατηγική προσέγγιση εκ μέρους της γερμανικής εταιρείας, ποιες οι προτάσεις της για καθεμιά από τις συνολικά επτά ιαματικές πηγές; Ο Detlef Jarosch, μιλά αποκλειστικά στην «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ» και «ανοίγει» τα χαρτιά του για το ζήτημα του ευρύτερου ιαματικού τουρισμού στη χώρα μας εξ αφορμής της -οσονούπω- διαθεσιμότητας των επτά ιαματικών πηγών.
Αγορά αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων
Προκειμένου να γίνει κατανοητή η δυναμική που διαθέτει η βιομηχανία spa και ιαματικών πηγών σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως το 2015 ξεπέρασε σε αξία τα 51 δισ. δολάρια. Επίσης ο τουρισμός ευεξίας συνολικά παράγει έσοδα που υπερβαίνουν τα επίπεδα των 563 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση. Οι δε τουρίστες που ανήκουν και εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, εκτιμάται πως δαπανούν κατά 61% περισσότερα χρήματα εν συγκρίσει με τους ουδέτερους τουρίστες. «Ο ιαματικός τουρισμός έχει αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό, υπό διαρκή εξέλιξη όσο και ελκυστικό επενδυτικό “πακέτο”, αρκεί να υπάρχει μια επαγγελματικού επιπέδου προσέγγιση, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και μια συνοδευτική στρατηγική με τα απαιτούμενα βήματα, τα οποία θα συμβάλουν καταλυτικά στην επιτυχή υλοποίησή ενός τέτοιου project.
Τουλάχιστον αυτό μου έχει δείξει η μέχρι σήμερα εργασιακή μου εμπειρία που περιλαμβάνει περισσότερα από 120 projects στον τομέα του τουρισμού υγείας και της διαχείρισης των ιαματικών πηγών» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Jarosch. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, γνωστοποίησε πως η ωρίμαση των περιουσιακών στοιχείων της κατηγορίας των ιαματικών πηγών επιτρέπει τη χάραξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης των υποδομών ιαματικού τουρισμού, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων. Παράλληλα, επιχειρώντας να δώσει το στίγμα της νέας στρατηγικής του Ταμείου, τόνισε ότι η πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Ανέφερε μάλιστα πως οι επενδύσεις που θα γίνουν και τα νέα κεφάλαια που θα φέρει μαζί του ένας επενδυτής, ένας παραχωρησιούχος, συνιστούν για το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ ένα κυρίαρχο στοιχείο επιλογής.