Οι τρύγοι στα οινοποιεία Μπουτάρη ανά την Ελλάδα έχουν ολοκληρωθεί και τα «βλέμματα» μας είναι στραμμένα στο έργο της οινολογικής μας ομάδας και τα αποτελέσματα που θα μας αποφέρει η φετινή σοδειά!

Ο Βασίλης Γεωργίου, Προϊστάμενος Οινολογικού Τμήματος και Υπεύθυνος Οινολόγος για τα οινοποιεία της Νάουσσας, Σαντορίνης και Κρήτης, μαζί με τον Αλέξανδρο Τζαχρίστα, Υπεύθυνο Οινολόγο του οινοποιείου της Μαντινείας και του Κτήματος της Ρωξάνης Μάτσα, σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Οινοποιείου της Μαντινείας, Παρασκευά Ευαγγελίου και πάντα υπό την καθοδήγηση του Δρ. Ιωάννη Βογιατζή, Γενικού Διευθυντή και Διευθυντή Οινολογικού Τμήματος, μας περιγράφουν την εξέλιξη των φετινών τρύγων.

Είμαστε ιδιαίτερα ανυπόμονοι για τα κρασιά της φετινής σοδειάς, καθώς όπως φαίνεται από τις εκτιμήσεις τους, πρόκειται για μια πολύ καλή χρονιά για τις περισσότερες περιοχές!

Νάουσα

Μεγάλη διαφοροποίηση στην ποιότητα των φετινών κρασιών της Νάουσσας σε σχέση με του 2018 έκανε ο τελείως ξερικός Αύγουστος. Χαρακτηριστικό επίσης της χρονιάς είναι η αρκετά μεγάλη ανομοιομορφία στο αμπέλι με διαφορετική ωρίμανση. Ποσοτικά δεν υπήρχαν στο σύνολο μεγάλες απώλειες πάρα μόνο στα αφυδατωμένα αμπέλια.Πρόκειται για χρονιά που θα δώσει εξαιρετική ένταση χρώματος και αλκοολικούς βαθμούς 12-12.5%.

Σαντορίνης

Οι μεγάλης εντάσεως άνεμοι που επικράτησαν στο νησί τον Απρίλιο και τον Μάιο μαζί με τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου μείωσαν τη συνολική παραγωγή του αμπελώνα της Σαντορίνης σε επίπεδα ρεκόρ. Ποιοτικά, όμως το ασύρτικο  θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα μιας και είναι χρονιά με έντονο αρωματικό δυναμικό και μεγάλο όγκο στο στόμα.

Κρήτη

Στο κτήμα μας στο Σκαλάνι Ηρακλείου περιμένουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι μεγάλες βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου έδωσαν μεγάλο υδατικό απόθεμα στα αμπέλια ώστε να αντέξουν την ανομβρία από την άνοιξη και μετά.

Για τα λευκά περιμένουμε κρασιά έντονα αρωματικά με τραγανές οξύτητες. Στα ερυθρά περιμένουμε κρασιά με πολύ έντονο χρώμα, ενώ στο στόμα θα έχουν υψηλή συγκέντρωση φρούτου αλλά θα παρουσιάζουν και τσιμπημένη οξύτητα που θα τους δώσει χαρακτηριστική φρεσκάδα. 

Μαντινεία

Τα Μοσχοφίλερα εμφάνισαν εξαιρετική υγιεινή κατάσταση  και πολύ καλή φαινολική ωριμότητα επιτρέποντας τον χειρισμό της πρώτης ύλης με συνδυασμό οινοποιητικών μεθόδων που σκοπό  έχουν την ανάδειξη των διαφορετικών  εκφάνσεων της ποικιλίας στα διαφορετικά αμπελοτόπια του Οροπεδίου.

Οι οίνοι από τις λευκές ξενικές ποικιλίες και τα ερυθρά ωριμάζουν σε βαρέλια και δεξαμενές ενώ τα γλεύκη των Μοσχοφίλερων βρίσκονται στα μέσα της ζύμωσης με το οινοποιείο να μοσχοβολά!

Σε μια σπουδαία χρονιά για το Μοσχοφίλερο και τη Μαντινεία με ευρύ πεδίο για πειραματισμούς, τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο, αδημονούμε για τα πρώτα αποτελέσματα.

Αττική – Κτήμα Ρωξάνης Μάτσα

Σημαντική επίδραση στο ύψος των αποδόσεων και την ποιότητα των σταφυλιών, είχαν οι βροχοπτώσεις στο διάστημα Απριλίου-Αυγούστου, αλλά και η πολύ καλή και επίκαιρη κατανομή τους μέσα στο διάστημα αυτό, με αποτέλεσμα τον καλό εφοδιασμό των πρέμνων σε νερό, ώστε να ανταπεξέλθουν στη ξηρή και θερμή περίοδο που ακολούθησε μέχρι τον τρυγητό, ευτυχώς χωρίς καύσωνες.

Ο τρυγητός ξεκίνησε με 10 ημέρες καθυστέρηση σε σχέση με το 2018. Τα σταφύλια ήταν απολύτως υγιή και  με πολύ καλή τεχνολογική ωριμότητα. Η φετινή Μαλαγουζιά βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης. Χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, αρωματική πολυπλοκότητα και πλούσιο σώμα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας