To Brexit, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο που εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα σε όλη την ήπειρο. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η τουριστική βιομηχανία έχει επίσης υποστεί συνέπειες, τουλάχιστον από την πλευρά των Βρετανών τουριστών.
Σήμερα, βρετανοί παραθεριστές που αποφασίζουν να ανταλλάξουν το νόμισμά τους στο αεροδρόμιο, λαμβάνουν μόνο 98 σεντς του ευρώ ανά Βρετανική λίρα. Πρόκειται για μεγάλη πτώση σε σύγκριση με το 1,32 ευρώ ανά λίρα, ισοτιμία του 2015.
Μια σημαντική αποδυνάμωση του βρετανικού εθνικού νομίσματος συνέβη επίσης το 2016, όταν η χώρα ψήφισε υπέρ στο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Οι Βρετανοί εξακολουθούν να ζουν την αβεβαιότητα του Brexit, και ειδικά με τους φόβους που υποβόσκουν ότι θα πραγματοποιηθεί άτακτα και χωρίς συμφωνία“, σύμφωνα με BBC.
Για το λόγο αυτό, η λίρα έχει υποχωρήσει στα $1,23, το χαμηλότερο στους τελευταίους 27 μήνες. Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, χωρίς συμφωνία, εξόδου από την Ε.Ε η λίρα μπορεί να φθάσει την ισοτιμία με το δολάριο. “Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους για τους Βρετανούς τουρίστες αν αλλάξετε το ήμισυ του ποσού σε ξένο νόμισμα τώρα και το άλλο μισό – μια εβδομάδα πριν από το ταξίδι“, προσθέτει το BBC.
Ωστόσο η οικονομική πτυχή δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες μετά το Brexit. Μία από τις άλλες ανησυχίες είναι η επίδραση που θα έχει στο διαβατήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έξοδος από την ΕΕ ενδέχεται να οδηγήσει τους κατόχους βρετανικών διαβατηρίων σε «υπηκόους τρίτων χωρών» και θα υπάρξουν πολλές ταξιδιωτικές αλλαγές που συνδέονται με αυτό.
Ένα ακόμα πιθανό πρόβλημα συνδέεται με τα αεροπορικά ταξίδια. Εάν η ΕΕ και η Βρετανία δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλη αναστάτωση, εν αναμονή πολλών νέων πιθανών συμφωνιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των αεροπορικών εταιρειών. Πολλά από τα νέα γραφειοκρατικά ζητήματα που δημιουργούνται από αυτό θα οδηγούσαν αναπόφευκτα σε αύξηση των τιμών για τον μέσο πελάτη
Επίσης, ένα ζήτημα που μπορεί να επηρεάσει τους Βρετανούς τουρίστες είναι η μη αποδοχή των βρετανικών αδειών οδήγησης στην ΕΕ. Χωρίς συμφωνία, οι βρετανοί υπήκοοι θα χρειάζονται διεθνή άδεια οδήγησης (IDP) μαζί με την άδεια οδήγησης στην Ένωση.
Τα τέλη περιαγωγής είναι μια άλλη πτυχή που θα κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για τον πληθυσμό. Από το 2017, δεν υπάρχουν πρόσθετα τέλη περιαγωγής σε άλλες χώρες, ωστόσο αυτό ενδέχεται να αλλάξει με μια έξοδο χωρίς συμφωνία και οι φορείς της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να χρεώνουν πρόσθετα τέλη.
Συνολικά, ο οικονομικός αντίκτυπος ενός μη-deal Brexit θα ήταν τεράστιος. Όχι μόνο για τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιθανόν να χάσει πολλούς τουρίστες. Πέρυσι, αναφέρεται ότι οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο αξίζουν τα 37,4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα κράτη μέλη της ΕΕ. Χώρες όπως η Ισπανία (19 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες) ή η Γαλλία μπορεί να είναι οι μεγάλοι χαμένοι από την πτώση εκροής ταξιδιωτών από τη χώρα.