H σεισμική δραστηριότητα στα Επτάνησα ανησυχεί τους τουρίστες.
Με αφορμή την πρόσφατη σεισμική δόνηση στην Ζάκυνθο ανησυχία έχει προκληθεί στους αρμόδιους φορείς του αλλά και τους τουρίστες που βρίσκονται ακόμα και τώρα στο νησί.
Πιο αναλυτικά, σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζακύνθου, με τον Καθηγητή Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλη Σκορδίλη να αναφέρει ότι ο ισχυρότερος μετασεισμός ήταν στις 2:09, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Καθησυχάζει ο Δήμαρχος
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των υλικών ζημιών και παρότι τα σχολεία και τα δημόσια κτήρια έκλεισαν -για προληπτικούς λόγους- όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά ενώ οι ζημιές που παρατηρήθηκαν ήταν μικρές.
Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Είχαμε, ευτυχώς, μικρές ζημιές. Κυρίως σε τοιχοποιίες σε σπίτια, τις οποίες καταγράφουμε. Για προληπτικούς λόγους έχουμε κλείσει σχολεία σήμερα και τα δημόσια κτήρια. Κλιμάκια μηχανικών επισκέπτονται και ελέγχουν για τυχόν φθορές. Μία βύθιση είχαμε στον τραπεζοειδή του λιμανιού» δήλωσε, σημειώνοντας πως το πρόβλημα θα εξεταστεί από κλιμάκια υποδομών και θα επισκευαστεί γρήγορα.
Τι γίνεται με τους τουρίστες;
Μαρτύριο αποδεικνύεται η παραμονή των τουριστών στα Επτάνησα φέτος το καλοκαίρι καθώς πέρα από τα σκουπίδια σε Κέρκυρα και Λειψούς τώρα όσοι βρίσκονται στην Ζάκυνθο για τις τελευταίες μέρες των διακοπών τους έχουν να αντιμετωπίσουν και τον σεισμό που «ξενύχτησε» το νησί.
Ο κος Παύλος Κολοκοτσάς σπεύδει να διευκρινίσει ότι η θαλάσσια επικοινωνία είναι ανοιχτή, το αεροδρόμιό, το νοσοκομείο, όλες οι υποδομές της Ζακύνθου λειτουργούν κανονικότατα και δεν έχουν κανένα πρόβλημα
Ο κ. Κολοκοτσάς σημείωσε πως δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός ή εγκλωβισμός λόγω της δόνησης και οι Αρχές ενήργησαν γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τον πανικό των κατοίκων. Όπως είπε: «Αντιμετωπίσαμε τον πανικό των κατοίκων γιατί ήταν πολύ ισχυρός ο σεισμός και πρωτόγνωρος για τους περισσότερους κατοίκους».
Τα ρήγματα που δείχνουν τους επόμενους σεισμούς
Τα ρήγματα στα οποία αναμένεται να εκδηλωθούν οι επόμενοι μεγάλοι σεισμοί του κεντρικού Ιονίου είναι σύμφωνα με επιστήμονες τρία κομμάτια μεγάλων ρηγμάτων, τα οποία δεν «έσπασαν» κατά τη διάρκεια πρόσφατων ισχυρών σεισμών.
Το πρώτο, μήκους 6 χιλιομέτρων, εντοπίζεται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Λευκάδας, το δεύτερο, μήκους 14 χιλιομέτρων, βρίσκεται βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς και το τρίτο με μήκος 30 χιλιόμετρα κατεγράφη στις δυτικές ακτές του νησιού.
Αξιοποιώντας δεδομένα από δορυφορικά ραντάρ, οι επιστήμονες εξέτασαν την παραμόρφωση που προκάλεσαν τέσσερις παλαιότεροι ισχυροί σεισμοί στα νησιά του κεντρικού Ιονίου, χαρτογράφησαν με ακρίβεια τα ρήγματά τους και ανακάλυψαν τα κομμάτια τους που δεν έχουν «σπάσει», αποκαλύπτοντας έτσι τις περιοχές που είναι πιθανό να παραγάγουν σεισμούς στο μέλλον.
Τα σεισμικά κενά που χαρτογραφήθηκαν μπορούν να δώσουν σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 5,5 έως 6,5 Ρίχτερ με τους σεισμολόγους να επισημαίνουν ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί η χρονική εκδήλωση σεισμών, δίνουν, όμως, έναν ορίζοντα 20ετίας για τη διάρρηξη των ρηγμάτων στα συγκεκριμένα σημεία.