Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες χρονιές εδώ και τρεις δεκαετίες, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να «δείχνει τα δόντια της».

Σε νέα ανάλυση, ο οικονομολόγος Σκοτ Τζόνσον του Bloomberg Economics προβλέπει ανάπτυξη μόλις 2,4% το 2023. Το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο από το εκτιμώμενο 3,2% για φέτος και το χαμηλότερο -εξαιρουμένων των ετών κρίσης του 2009 και του 2020- από το 1993.

Ωστόσο, το τελικό ποσοστό είναι πιθανό να κρύψει τις αποκλίνουσες προοπτικές μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, με τη ζώνη του ευρώ να ξεκινά το 2023 με ύφεση και τις ΗΠΑ να κλείνουν τη χρονιά με ύφεση.

Αντίθετα, η οικονομία της Κίνας προβλέπεται να επεκταθεί περισσότερο από 5%, ενισχυμένη από ένα ταχύτερο από το αναμενόμενο τέλος στη στρατηγική μηδενικής ανοχής για την Covid-19 και την υποστήριξη στην αγορά ακινήτων, που έχει πληγεί από την κρίση.

Πώς θα διαχειριστούν τη μειωμένη ανάπτυξη οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου
Οι διαφορές θα είναι επίσης εμφανείς στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες «προχώρησαν από κοινού σε σημαντικούς περιορισμούς», έγραψε ο Τζόνσον.

«Στις ΗΠΑ, με τα μισθολογικά κέρδη να διατηρούν τον πληθωρισμό πάνω από τον επιθυμητό στόχο, πιστεύουμε ότι η Fed οδεύει προς ένα τελικό επιτόκιο της τάξης του 5% και θα παραμείνει εκεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Στη ζώνη του ευρώ, εν τω μεταξύ, μια πιο γρήγορη μείωση του πληθωρισμού θα σημαίνει χαμηλότερο τελικό επιτόκιο και πιθανότητα περικοπών στο τέλος του 2023».

Στην Κίνα, όπου οι Αρχές διχάζονται μεταξύ της επιθυμίας να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και της ανησυχίας για την αδυναμία του νομίσματος, οι «περιορισμένες» μειώσεις των επιτοκίων είναι πιθανές.

Η Goldman Sachs προβλέπει πώς θα μοιάζει η παγκόσμια οικονομία μέχρι το… 2075
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. επιχείρησαν να προβλέψουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έως το 2075. Δύο δεκαετίες από τότε που περιέγραψαν με εκπληκτική ακρίβεια τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις ανάπτυξης για τις λεγόμενες οικονομίες BRIC, οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Ζον Χάτζιους επέκτειναν τις προβλέψεις τους για να συμπεριλάβουν 104 χώρες κατά τον επόμενο μισό αιώνα.

Τα αποτελέσματά τους είναι τα εξής:

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι κατά μέσο όρο λίγο κάτω από το 3% ετησίως την επόμενη δεκαετία, από 3,6% τη δεκαετία πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση, και θα ακολουθήσει σταδιακά πτωτική πορεία, αντανακλώντας την επιβράδυνση της αύξησης του εργατικού δυναμικού.

Οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να συγκλίνουν με τις βιομηχανικές χώρες, καθώς Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ινδονησία και Γερμανία βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα των μεγαλύτερων οικονομιών, όταν υπολογίζονται σε δολάρια. Η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος θα μπορούσαν επίσης να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων.

Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να επαναλάβουν τη σχετικά ισχυρή επίδοση της τελευταίας δεκαετίας και η εξαιρετική ισχύς του δολαρίου επίσης θα μειωθεί τα επόμενα 10 χρόνια. Και ενώ η εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των χωρών έχει μειωθεί, θα συνεχίσει να αυξάνεται εντός τους.

Οι οικονομολόγοι Κέβιν Ντέιλι και Τάντας Γκέμινας αντιμετωπίζουν τον προστατευτισμό και την κλιματική αλλαγή ως κινδύνους που είναι «ιδιαίτερα σημαντικοί» τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη σύγκλιση των εισοδημάτων.

«Οι προβλέψεις μας υποδηλώνουν ότι έχουμε ξεπεράσει το υψηλό επίπεδο της δυνητικής παγκόσμιας ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προβλεπόμενης επιβράδυνσης οφείλεται στα δημογραφικά στοιχεία. Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού μειώθηκε στο μισό τα τελευταία 50 χρόνια», έγραψαν οι οικονομολόγοι στην ανάλυσή τους.

Τόνισαν δε, ότι η βραδύτερη αύξηση του πληθυσμού είναι «ένα καλό πρόβλημα», επειδή συνεπάγεται λιγότερη πίεση στο περιβάλλον. Ωστόσο, θα παρουσιάσει «μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις», όπως το πώς θα πληρώσουν τα έθνη για το αυξανόμενο κόστος υγείας του γηράσκοντος πληθυσμού.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας