Η κατολίσθηση στο Ναυάγιο Ζακύνθου ήταν γεωδυναμικό φαινόμενο σε μια σεισμογενή περιοχή όπως αναφέρει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής μάλιστα αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι φορείς είχαν προειδοποιηθεί από τον ίδιο και την ομάδα του για τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.

Ο κύριος Λέκκας μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων. Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους. Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».

Η κατολίσθηση άλλαξε το τοπίο στο Ναυάγιο

Δραματική αλλαγή έχει υποστεί το τοπίο στο Ναυάγιο μετά την κατολίσθηση με την διάσημη και πολυβραβευμένη παραλία να μην είναι πια ίδια.

Τρομακτικές στιγμές έζησαν το πρωί της Πέμπτης 13/09 εκατοντάδες λουόμενοι που επισκέφθηκαν τη μαγική παραλία της Ζακύνθου με τα καταγάλανα νερά. Λίγο μετά τις 11 μεγάλοι βράχοι αποκολλήθηκαν από την πλαγιά καταλήγοντας στη θάλασσα. Πέτρες εκτοξεύτηκαν προς πάσα κατεύθυνση, ενώ τα μεγάλα κύματα που προκάλεσε η κατολίσθηση αναποδογύρισε βάρκες. Από το σοκαριστικό περιστατικό υπήρξαν 7 τραυματίες.

Η κατολίσθηση, σύμφωνα με τις μαρτυρίες έγινε σε τρεις φάσεις, άρχισαν αρχικά να πέφτουν κάποιες πέτρες, σε δεύτερη φάση έφυγαν κάποιες ακόμη και σε τρίτη φάση έγινε η μεγάλη κατολίσθηση. Έτσι, οι λουόμενοι είχαν το χρόνο να αντιληφθούν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και να απομακρυνθούν εγκαίρως.

Σκαπτικά μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν τις πέτρες από την παραλία, ωστόσο το φυσικό τοπίο του διάσημου «Ναυαγίου» άλλαξε δραματικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας