Υγεία-ευζωία & Ψηψιοποίηση
Η υγεία και η ευημερία αναδεικνύονται επίσης ως βασικές τάσεις στην καινοτομία των τροφίμων. Οι καταναλωτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την υγεία και την ευημερία τους και υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για εξατομικευμένες λύσεις διατροφής. Η ψηφιοποίηση είναι μια άλλη σημαντική τάση στην καινοτομία των τροφίμων. Οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη και το διαδίκτυο των πραγμάτων, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον τομέα των τροφίμων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας.
Η προέλευση της τροφής βρίσκει απάντηση
Εκτός από αυτές τις τάσεις, υπάρχουν αρκετές βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό. Για παράδειγμα, η Ολλανδία είναι γνωστή για τον προηγμένο τομέα της γεωργίας και των τροφίμων, με πολλές εταιρείες να χρησιμοποιούν τεχνολογία για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα. Oι Ολλανδοί αγρότες χρησιμοποιούν γεωργία ακριβείας για να βελτιστοποιήσουν τη χρήση λιπασμάτων και νερού, και οι εταιρείες τροφίμων χρησιμοποιούν blockchain για να παρακολουθούν την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων διατροφής. Για την Ολλανδία, πρόκληση αποτελούν ζητήματα όπως η καλή διαβίωση των ζώων και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εντατικής κτηνοτροφίας.
Η φυτική παραγωγή βελτιώνεται
Οι ΗΠΑ φιλοξενούν πολλές καινοτόμες εταιρείες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των Beyond Meat, Impossible Foods και Memphis Meats, οι οποίες αναπτύσσουν εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά και τα κύτταρα. Η χώρα είναι επίσης πρωτοπόρος στη γεωργία ακριβείας, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες, όπως drones, αισθητήρες και μεγάλα δεδομένα, για τη βελτιστοποίηση της φυτικής παραγωγής. Οι προκλήσεις στον τομέα των τροφίμων των ΗΠΑ περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τη διαφάνεια των τροφίμων και την ανάγκη αντιμετώπισης ζητημάτων όπως η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.
Η υγεία και η ευημερία αναδεικνύονται επίσης ως βασικές τάσεις στην καινοτομία των τροφίμων.
Η Ιαπωνία δίνει λύσεις
Επίσης, η Ιαπωνία κατέχει ηγετική θέση στην τεχνολογία και στην καινοτομία τροφίμων, με πολλές εταιρείες να αναπτύσσουν νέα προϊόντα και διαδικασίες. Για παράδειγμα, Ιάπωνες ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη βοείου κρέατος wagyu που καλλιεργείται στο εργαστήριο και εταιρείες όπως η Mitsubishi Chemical αναπτύσσουν εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά. Οι προκλήσεις στην Ιαπωνία περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού και της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού στον τομέα της γεωργίας.
Αντίσταση στην πρόκληση
Ενώ υπάρχουν πολλές τάσεις και βέλτιστες πρακτικές από τις οποίες θα μπορούσαν να διδαχθούν οι ελληνικές εταιρείες τροφίμων, υπάρχουν επίσης προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Μία από αυτές είναι η αντίσταση ορισμένων εταιρειών τροφίμων να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες και διαδικασίες. Αυτή η αντίσταση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη γνώσης, ο φόβος του κινδύνου και η απροθυμία για αλλαγή. Για να ξεπεραστεί αυτό, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, παρέχοντας εκπαίδευση και υποστήριξη στις εταιρείες τροφίμων.
Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη
Μια άλλη πρόκληση είναι η ανάγκη ευθυγράμμισης της καινοτομίας στα τρόφιμα με τη βιωσιμότητα και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Ο ελληνικός τομέας τροφίμων πρέπει να εξισορροπήσει την καινοτομία με τη βιωσιμότητα για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή τροφίμων δεν βλάπτει το περιβάλλον και ότι τα προϊόντα διατροφής είναι υγιεινά και θρεπτικά. Η ανάπτυξη εναλλακτικών πρωτεϊνών, μοντέλων κυκλικής οικονομίας και εξατομικευμένων διατροφικών λύσεων μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη αυτής της ισορροπίας.