Η καινοτομία στα τρόφιμα. Η αγροδιατροφική αλυσίδα με σημείο αφετηρίας το «χωράφι» και τελικό σταθμό το ράφι των καταστημάτων τροφίμων αποτελεί μια σημαντική διεργασία για τη στήριξη της οικονομίας παγκοσμίως, και τα τελευταία χρόνια δείχνει να αναπτύσσεται δυναμικά.
Του Σταύρου Παπαδόπουλου, Entrepreneurship Development Manager Nέα Γεωργία Νέα Γενιά
Ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί ζωτικό συστατικό της οικονομίας της χώρας και σημαντικό εργοδότη. Σύμφωνα με έκθεση του ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα συνεισφέρει στο 15% περίπου του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί περίπου 528.000 άτομα.
Νεοφυείς επιχειρήσεις & Καινοτομία
Η γεωμορφολογία της χώρας και το μεσογειακό κλίμα δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, με αποτέλεσμα τα προϊόντα διατροφής να είναι θρεπτικά και νόστιμα. Όσον αφορά την καινοτομία τροφίμων, η Ελλάδα έχει σημειώσει άνοδο σε νεοφυείς επιχειρήσεις και μικρές επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νέων και καινοτόμων προϊόντων διατροφής,
Οι προκλήσεις είναι η νέα αφετηρία
Ωστόσο, ο ελληνικός τομέας τροφίμων αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμένων πόρων και της ανάγκης προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών. Για να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις και να προωθήσει την καινοτομία, ο ελληνικός κλάδος τροφίμων μπορεί να μάθει από τις βέλτιστες πρακτικές και τάσεις από το εξωτερικό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας της καινοτομίας τροφίμων αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
Ο κλάδος των τροφίμων αξίζει
Η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων και ποτών εκτιμάται ότι αξίζει πάνω από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, με σημαντικούς παίκτες όπως η Nestlé, η PepsiCo, η Coca-Cola, η Unilever και η Danone. Ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και εξελίσσεται ταχέως, με νέες εταιρείες και καινοτομίες να εισέρχονται συνεχώς στην αγορά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας της καινοτομίας τροφίμων επίσης αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με μια έκθεση της Research and Markets, η παγκόσμια αγορά καινοτομίας τροφίμων αναμένεται να φτάσει τα 729,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026.
Επιστροφή στη φύση
Οι βασικές τάσεις στην καινοτομία τροφίμων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη φυτικών εναλλακτικών λύσεων για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, λειτουργικά τρόφιμα που παρέχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία και χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση και η ζύμωση ακριβείας. Όσον αφορά τις επενδύσεις στην καινοτομία τροφίμων, η χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων για νεοφυείς επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Εναλλακτικές πρωτεΐνες στο επίκεντρο
Μία από τις βασικές τάσεις στην καινοτομία των τροφίμων είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών πρωτεϊνών. Η ζήτηση για πρωτεΐνη αυξάνεται παγκοσμίως και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών, όπως φυτικής προέλευσης, φυκιών και εντόμων. Στην Ευρώπη, το EIT Food πρωτοστατεί στην προώθηση της ανάπτυξης εναλλακτικών πρωτεϊνών. Η εστίαση του EIT Food στις εναλλακτικές πρωτεΐνες συμβάλλει στην προώθηση της καινοτομίας σε αυτόν τον τομέα και οι ελληνικές εταιρείες τροφίμων θα μπορούσαν να μάθουν από την προσέγγιση του EIT Food για την ανάπτυξη νέων προϊόντων που καλύπτουν την αυξανόμενη ζήτηση για εναλλακτικές πρωτεΐνες.
Κυκλική οικονομία στο τρόφιμο
Μια άλλη σημαντική τάση είναι η κυκλική οικονομία. Η κυκλική οικονομία είναι ένα οικονομικό μοντέλο που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης και στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων. Ο τομέας των τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια σπατάλη και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ενός κυκλικού συστήματος τροφίμων. Το EIT Food πρωτοπορεί επίσης στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας στον τομέα των τροφίμων και οι ελληνικές εταιρείες, βασιζόμενες σε αυτό, θα μπορούσαν να διδαχθούν και να αναπτύξουν νέα προϊόντα και διαδικασίες που ελαχιστοποιούν τη σπατάλη και μεγιστοποιούν την αποδοτικότητα των πόρων.