Μία από τις πιο αγαπημένες περιόδους του χρόνου, ο Δεκέμβρης με τις πολλές γιορτές του και αποκορύφωμα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έφτασε! Τώρα που τα λαμπάκια στο δέντρο είναι αναμμένα, θα στολίσουμε και τα εορταστικά μας τραπέζια για να λάμψουν και αυτά! Και δεν υπάρχει καλύτερο στολίδι από ένα μπουκάλι εκλεκτό κρασί, δίπλα στα χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Η Ελληνικά Κελλάρια καταθέτει τις προτάσεις της από την πλούσια γκάμα των κρασιών της, είτε επιλέξετε να συντροφέψουν το τραπέζι που θα διοργανώσετε, είτε να τα προσφέρετε ως ένα ιδιαίτερο δώρο στα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Το κόκκινο κρασί σίγουρα θα πρωταγωνιστήσει στα εορταστικά τραπέζια. Έτσι, ένας οίνος ερυθρός ξηρός όπως η Μελισσόμαντρα-Καλλιγά Ερυθρό θα συνοδεύσει άριστα το παραδοσιακό χοιρινό στη γάστρα, κρεατικά στη σχάρα, κυνήγι και ώριμα τυριά, καθώς και κάθε πιάτο με κόκκινες σάλτσες. Η αγαπημένη ποικιλία Cabernet Sauvignon δίνει ένα βαθυκόκκινο πορφυρό χρώμα και χαρακτηριστικό άρωμα. Πλούσια και γεμάτη γεύση, απολαυστικό στην επίγευση, αφήνει σαφές αποτύπωμα παλαίωσης και άρωμα βανίλιας.
Ένα άλλο εξίσου υπέροχο ερυθρό ξηρό κρασί είναι το Αγιωργίτικο Νεμέας, της σειράς Ποικιλιακά Λουλούδια-Flowers, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Διαθέτει πλούσιο άρωμα, βελούδινη, γεμάτη γεύση και λαμπερό ρουμπινί χρώμα, με βιολετιές ανταύγειες. Συνοδεύει ιδανικά και αυτό, κόκκινα κρέατα, αλλαντικά, πικάντικα τυριά και ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες. Σερβίρεται ελαφρά δροσερό στους 15ο με 18ο C.
Για τους λάτρεις του λευκού ξηρού κρασιού, η Ελληνικά Κελλάρια προτείνει Μοσχάτο Άσπρο, του ΕΟΣ Σάμου, από την μοναδική ποικιλία του ακριτικού νησιού, το λευκό μικρόρωγο μοσχάτο. Η δυναμική αυτού του σταφυλιού με τα φρουτώδη και ανθικά χαρακτηριστικά στο στόμα και τη μύτη, πλαισιωμένα από μία «τραγανή», δροσιστική οξύτητα δίνει σε αυτό το κρασί μία στιβαρή προσωπικότητα. Προέρχεται από τους καλύτερους ορεινούς αμπελώνες της Σάμου, με λαμπερό, ανοιχτοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Το Μοσχάτο Άσπρο είναι ένα αρωματικό, ευχάριστο κρασί για κάθε στιγμή απόλαυσης. Αποτελεί τον ιδανικό συνοδό για την γαλοπούλα των Χριστουγέννων ή για άλλα άσπρα κρέατα, ενώ συνοδεύει υπέροχα εκλεπτυσμένα πιάτα από την Ελληνική και Διεθνή κουζίνα, ακόμη πιάτα θαλασσινών και γλυκόξινα εδέσματα. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8ο – 10ο C.
Η εναλλακτική επιλογή του ροζέ κρασιού συναντάει την Μελισσόμαντρα-Καλλιγά Ροζέ, από την ποικιλία Grenache. Ένα ροζέ ξηρό κρασί, με χρώμα λαμπερό και ιριδίζουσες αποχρώσεις. Η γεύση του είναι φρουτώδης, γλυκόπιοτη με τόνους μελιού και καραμέλας και αναδύεται ένα υπέροχο άρωμα γαρδένιας και τριαντάφυλλων. Επίγευση διαρκείας που προκαλεί σε νέα γεύση. Συνοδεύει θαυμάσια πίτσες, ζυμαρικά, άσπρα κρέατα, αλλά και φρούτα ή γλυκά σαν επιδόρπιο.
Το κλείσιμο κάθε εορταστικού τραπεζιού δεν μπορεί παρά να γίνεται με τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, συνοδεία του πιο δημοφιλούς κρασιού της Σάμου το οποίο είναι το Νο 1 γλυκό κρασί σε πωλήσεις στην Ελλάδα, του Samos Vin Doux. Αυτός ο Οίνος Γλυκύς του ΕΟΣ Σάμου, με χρυσαφί χρώμα από τη διάσημη ποικιλία του μικρόρωγου μοσχάτου Σάμου, αναδύει αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, ώριμου πεπονιού, με νύξεις καραμέλας βουτύρου. Προσφέρει μια πανδαισία αρωμάτων γεύσης, εκφρασμένη με εξαιρετικά φρέσκο τρόπο. Σαν ένα κλασσικό επιδόρπιο κρασί, σερβίρεται μετά το φαγητό στους 8ο – 10ο C, και θα συνοδεύσει ιδανικά κουραμπιέδες, μελομακάρονα, αλλά και ελαφριά, ανοιχτόχρωμα γλυκά, όπως μηλόπιτα, λεμονόπιτα ή τάρτες φρούτων.
Καλές Γιορτές!