Η αναγκαιότητα της ανάδειξης του διαφορετικού, της αναζήτησης του (τρόπον τινά)… «wow factor» στον κλάδο του τουρισμού, φτάνει σε σημεία πέρα από τα καθιερωμένα. Σε «γωνιές» της σκέψης που είναι δύσκολο να διαφανούν διά γυμνού οφθαλμού, τις οποίες σε πλείστες περιπτώσεις αρκετοί δεν αντιλαμβάνονται. Μια από τις πλέον πρόσφατες τάσεις που
–ουσιαστικά– ξεκίνησε να… ταράζει τα νερά σε διεθνές επίπεδο, δεν είναι άλλη από τον heritage τουρισμό ή αλλιώς την αναζήτηση ιχνών των προγόνων των ενδιαφερομένων!

Heritage Tourism:Το φαινόμενο της μετανάστευσης μόνο ως ξένο δεν θεωρείται (και) στη χώρα μας, καθώς εδώ και πολλές δεκαετίες έχει οδηγήσει στη… δημιουργία μιας ακόμη Ελλάδος εκτός συνόρων! Έλληνες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς που βρίσκονται σε κάθε σημείο του ορίζοντα παγκοσμίως, έχουν ο καθένας ξεχωριστά να διηγηθούν τη δική του ιστορία. Τι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους και γιατί, πώς κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δεύτερης (και πολλές φορές πρώτης ή βασικής) πατρίδας τους κ.ά. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης έχει να κάνει με το ιδιαίτερα μακρινό παρελθόν των προγόνων, τους οποίους πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν, ωστόσο αποτέλεσαν τον προπομπό ολόκληρων οικογενειών ή ακόμη και γεωγραφικών περιοχών στην αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας και ζωής.

Διατλαντική κρουαζιέρα αναζήτησης της πορείας των προγόνων!

Καθώς η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας βρήκε τη… Γη της Επαγγελίας στις πέραν του Ατλαντικού ακτές, το παράδειγμα των ΗΠΑ αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό που εμπίπτει στην εν λόγω κατηγορία. Κι αυτό, καθώς θεωρείται ως το κράτος εκείνο που απαρτίζεται από εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό μεταναστών, τους οποίους υποδέχεται στα εδάφη του από τα μέσα του 16ου αιώνα κιόλας… Για αυτό και η πλειοψηφία των μη-γηγενών Αμερικανών μπορούν να αναζητήσουν την ιστορική κληρονομιά τους σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου.

Heritage TourismΜάλιστα, έχει υπολογιστεί πως τουλάχιστον 100 εκατομμύρια κάτοικοι των ΗΠΑ μπορούν να αναζητήσουν και να εντοπίσουν την άφιξη μελών της οικογένειάς τους εκεί, μέσω των αρχείων που διατηρούνται στη νήσο Ellis. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, 1 στους 5 που έφταναν, αποβιβαζόταν από πλοία που διαχειριζόταν η εταιρεία Cunard, και τα οποία πραγματοποιούσαν δρομολόγια μεταξύ της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής από το 1840 και εντεύθεν.

Προς τι η αναφορά στη συγκεκριμένη πτυχή του ζητήματος; Νωρίτερα φέτος, η Cunard προανήγγειλε την πραγματοποίηση μιας ειδικής, επταήμερης διατλαντικής κρουαζιέρας τον προσεχή Νοέμβριο, με θέμα την αναζήτηση της πορείας των προγόνων των συμμετεχόντων. Σε αυτήν, έμπειροι γενεαλόγοι θα βοηθήσουν τους επιβάτες στην εκπλήρωση της προσπάθειάς τους, ακολουθώντας το «κλασικό» δρομολόγιο του Βορείου Ατλαντικού.

Η Cunard προανήγγειλε την πραγματοποίηση μιας ειδικής, επταήμερης διατλαντικής κρουαζιέρας τον προσεχή Νοέμβριο, με θέμα την αναζήτηση της πορείας των προγόνων των συμμετεχόντων. Σε αυτήν, έμπειροι γενεαλόγοι θα βοηθήσουν τους επιβάτες στην εκπλήρωση της προσπάθειάς τους, ακολουθώντας το «κλασικό» δρομολόγιο του Βορείου Ατλαντικού.

Αργά, αλλά σταθερά λοιπόν, η λογική του heritage tourism αποτελεί διαρκώς αναδυόμενη τάση, υποβοηθούμενη και από το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν να πλοηγηθούν στα βήματα των προγόνων τους.

Το πετυχημένο case study του Ellis Island…

Πρώτος όσο και άκρως επιτυχημένος «διδάξας» στην υπό διαμόρφωση πραγματικότητα θεωρείται η ίδια η νήσος Ellis, που έχει αναδειχθεί σε ιδιαίτερα διαδεδομένο τουριστικό σημείο ενδιαφέροντος. Εκεί, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την κεντρική αίθουσα-σάλα στην οποία οι άρτι αφιχθέντες μετανάστες υποβάλλονταν σε μια σειρά από συνοπτικές εξετάσεις που αφορούσαν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Εκεί τους ζητούσαν να επιδείξουν τα 25 δολάρια, που έθετε ως απαράβατο όρο η αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να αποδείξουν στην πράξη πως δεν θα επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία με την αναζήτηση επιδομάτων πρόνοιας και εν γένει βοηθημάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας