Η πρώτη παρουσίαση της πρωτοβουλίας “The Rhodes Co-Lab” – 1st Sustainable Global Tourism Destination, μετά την ανακοίνωση του project από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρόδο, ενώπιον των εκπροσώπων των φορέων του τουρισμού, των παραγωγικών τάξεων και της αυτοδιοίκησης.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μαζί με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τον CEO της TUI Group, Fritz Joussen, τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και τον Πρόεδρο του TUI Care Foundation, Thomas Ellerbeck, με τον συντονισμό του δημοσιογράφου Νίκου Υποφάντη, παρουσίασαν στην αίθουσα του «Ακταίον» τους άξονες της παγκόσμιας αυτής πρωτοβουλίας, βάσει της οποίας η Ρόδος επελέγη για να γίνει ο πρώτος αειφόρος, τουριστικός προορισμός και να αποτελέσει πρότυπο, βιώσιμο επιχειρησιακό μοντέλο “νέας γενιάς” για τους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Η ανακοίνωση του project “The Rhodes Co-Lab” – 1st Sustainable Global Tourism Destination, έγινε την περασμένη Τετάρτη από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen, παρόντων του Υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου και του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη.

Συνιστά απόρροια της επιτυχημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης της τελευταίας διετίας, όπου η Ρόδος και το Νότιο Αιγαίο συνολικά, επέδειξαν αντανακλαστικά ενός σοβαρού, ώριμου και υπεύθυνου προορισμού, που κατόρθωσε να εμπνεύσει το αίσθημα της ασφάλειας στους επισκέπτες του, στην πιο κρίσιμη περίοδο στην ιστορία του παγκόσμιου τουρισμού.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του “The Rhodes Co-Lab” παρέστησαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, καθώς και εκπρόσωποι των κορυφαίων τουριστικών φορέων της χώρας, όπως ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και Α΄Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γρηγόρης Τάσιος, ο Σταύρος Μήτσης και ο Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης, μέλη του ΔΣ του ΣΕΤΕ, ο Ανδρέας Μεταξάς, διευθύνων σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group, ως εκπρόσωπος του ΞΕΕ και ο Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Εμπορικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece. Από πλευράς τοπικών φορέων, παρέστησαν, η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, ο Διευθυντής του ΕΟΤ Ρόδου, Δημήτρης Καπετάνος, ο Γιάννης Πάππου, Πρόεδρος του ΕΒΕΔ, ο Πρόεδρος της ΕΞΡ, Μανώλης Μαρκόπουλος καθώς και τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης, ο Χρήστος Μιχαλάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, ο Γιώργος Ματσίγκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, ο Παναγιώτης Τοκούζης Πρόεδρος ΣΕΤΚΕ και Αντοπρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο Νίκος Κωστάκης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, ο Παναγιώτης Εγγλέζος, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, ο Αντώνης Γιαννικουρής, Πρόεδρος του ΤΕΕ τμ. Δωδ/σου, ο Βασίλης Περίδης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, ο Θεοδόσης Καστανίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου, ο Νίκος Χριστοφόρου, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, ο Γιώργος Αντώνογλου, Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ, ο Σάββας Παγωνάκης – Πρόεδρος Τουριστικού Τμήματος του ΕΒΕΔ, ο Σταύρος Ζουρούδης, γραμματέας του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου Δωδεκανήσου, καθώς και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Η ίδρυση του “The Rhodes Co-Lab” , με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, σηματοδοτεί την αρχή ενός μετασχηματισμού βιωσιμότητας με σημασία πολύ πέρα από την Ελλάδα. Είναι το πρώτο έργο στον κόσμο στο οποίο ένας κορυφαίος προορισμός αυτού του μεγέθους, όπως η Ρόδος, αντιμετωπίζει τη δική του μεταμόρφωση προς περισσότερη βιωσιμότητα με τόσο ολοκληρωμένο τρόπο. Το στίγμα το έδωσε o Fritz Joussen, Διευθύνων Σύμβουλος TUI Group, λέγοντας πως “ο βιώσιμος μετασχηματισμός χρειάζεται συνεργασία. Η Ελλάδα, το Αιγαίο και η TUI προσκαλούν την τουριστική βιομηχανία να συνεργαστούν για να αναπτύξουν τον βιώσιμο προορισμό του μέλλοντος.”

Της χθεσινής παρουσίασης στο Ακταίον, προηγήθηκε νωρίτερα συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο του TUI Care Foundation, Thomas Ellerbeck, στην διάρκεια οποίας χαράχθηκε ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος, του πρώτου εργαστηρίου συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό, μέσω του καινοτόμου Co-Lab project.

Το “The Rhodes Co-Lab” είναι μία στρατηγική συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ομίλου TUI, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να χτίσουν ένα πρωτοπόρο μοντέλο του μέλλοντος για το βιώσιμο τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Ρόδου, και με την κινητοποίηση και συμμετοχή τοπικών, εθνικών και παγκοσμίων stakeholders από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, με βάση την παγκόσμια ατζέντα για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του προγράμματος “Build Back Better” για την Ευρώπη, η Ρόδος επελέγη από την TUI για να πρωταγωνιστήσει ως τουριστικός προορισμός στη δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, πράσινη ψηφιακή και βιώσιμη ανάπτυξη. Θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη και για άλλους προορισμούς με παρόμοια χαρακτηριστικά για τη στροφή από το παρωχημένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης σε αυτό του πραγματικά βιώσιμου τουρισμού.

Στόχος είναι η ανάπτυξη της Ρόδου σε διεθνή φάρο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών διακοπών. Το “The Rhodes Co-Lab” θα συνεργαστεί με την τοπική τουριστική βιομηχανία και διεθνείς εταίρους για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων και την ανάπτυξη και εφαρμογή τους στη Ρόδο. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή σκέψης στη Ρόδο για να συγκεντρώσει διεθνείς εμπειρογνώμονες και να ενισχύσει και να αναπτύξει περαιτέρω τον μετασχηματισμό της βιωσιμότητας του τουριστικού τομέα.

Μέσα από την ανταλλαγή γνώσης, δεξιοτήτων, καλών πρακτικών και καινοτόμων ιδεών, το “The Rhodes Co-Lab” θα χαρτογραφήσει, θα επανασχεδιάσει και θα προσδιορίσει λύσεις – προγράμματα που θα αποτελέσουν μία ολιστική προσέγγιση για την εφαρμογή ενός βιώσιμου επιχειρησιακού μοντέλου “νέας γενιάς” για τους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Το Co-Lab θα απαντήσει σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ρόδου, όπως π.χ. η μείωση του αντίκτυπου του τουρισμού στο περιβάλλον με παράλληλα νέα οφέλη στην τοπική ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας, στοχεύοντας πάντα στη διασφάλιση της συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Η υλοποίηση των projects του “The Rhodes Co-Lab” αφορά σε όλο το φάσμα των υποδομών, προϊόντων και υπηρεσιών της τουριστικής αλυσίδας και της τοπικής αγοράς (ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις, λεωφορεία, ταξί, τουριστικά αξιοθέατα, μουσεία και πολιτιστικοί χώροι, εστίαση και ψυχαγωγία, λιμάνια-μαρίνες κτλ.).
Για την χρηματοδότηση του, το project μπορεί να αντλήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα, αφού οι στόχοι του υπηρετούν πλήρως και τους στόχους των ανωτέρω χρηματοδοτικών εργαλείων.

To “The Rhodes Co-Lab” Project επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες εργασίας, που ο καθένας υποστηρίζει τρεις τομείς εστίασης, για να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο και βιώσιμη ανάπτυξη:

1. Μετασχηματισμό προς μια κυκλική οικονομία
2. Αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και προστασία του οικοσυστήματος
3. Δημιουργία πράσινης οικονομικής ανάπτυξης και οφέλους για την τοπική οικονομία
4. Μείωση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος

Οι στόχοι που τίθενται είναι:

ü Νέες θέσεις εργασίας και τοπική επιχειρηματικότητα
ü Αύξηση της τοπικής προστιθέμενης αξίας μέσω καινοτόμων εμπειριών
ü Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των τοπικών Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων και του τουριστικού τομέα
ü Διαχείριση ενέργειας, νερού και απορριμμάτων
ü Ώθηση της τοπικής παραγωγής πόρων
ü Βιώσιμη κινητικότητα και μετασχηματισμός καυσίμων
ü Αναδάσωση και ανάπλαση της γης
ü Διατήρηση της ποικιλομορφίας της φύσης
ü Θαλάσσια και παράκτια προστασία
ü Προώθηση της σταδιοδρομίας στον τομέα του τουρισμού μέσω της κατάρτισης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων
ü Ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων μέσω της εκπαίδευσης
ü Προστασία και προώθηση του τοπικού αυθεντικού πολιτισμού και κληρονομιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας