Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης και η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΠΟΞ κ. Ντίνα Σβύνου ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία όχι μόνο για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και για την εξαίρεση της Κω από το νέο φόρο διαμονής που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου.
Με πρόταση που απέστειλαν στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Οικονομικών, στους αρχηγούς των κομμάτων και στους βουλευτές επισημαίνουν ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού αλλά και η στήριξη της τοπικής οικονομίας, επιχειρηματιών και επαγγελματιών, υπερβαίνουν κομματικές γραμμές.
Τονίζουν ότι η Κως έχει υποστεί τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού στον τουρισμό της ενώ δοκιμάστηκε και από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί μας στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, αφήνοντας ανοιχτές πληγές.
Ζητούν την εξαίρεση της Κω και των άλλων νησιών που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος στα νησιά, από την επιβολή του ειδικού φόρου διαμονής για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Θεωρούν ότι η κίνηση αυτή θα έχει ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος και προτείνουν μάλιστα και ισοδύναμα όπως οι περικοπές δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με προμήθειες, μετακινήσεις προσωπικού και αγοράς υπηρεσιών τρίτων.
Σε κοινή δήλωσή τους ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης και η κ. Σβύνου Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και Αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, τονίζουν: “Το αίτημα μας για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, είναι διαρκές και ισχυρό.
Εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Κω, κυρίως όμως εκφράζει τη λογική και αποτυπώνει την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη και αναγνώριση των βαρών που κλήθηκε αλλά και καλείται να διαχειριστεί το νησί μας.
Σε αυτό το αίτημα προσθέτουμε και την απαλλαγή της Κω από την επιβολή του νέου φόρου διανυκτέρευσης.
Είναι ένα αίτημα που δεν εκφράζει μόνο τους ξενοδόχους αλλά και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις του νησιού.
Το αίτημα αυτό το συνοδεύουμε και με προτάσεις για την εξεύρεση ισοδυνάμων που υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κόστος στο πολλαπλάσιο.
Ο φόρος διανυκτέρευσης έτσι όπως έχει επιβληθεί οριζόντια, είναι ένας άδικος φόρος. Δεν λαμβάνει υπόψιν του το χαρακτήρα της εποχικότητας του τουρισμού στις νησιωτικές περιοχές, δεν έχει διαβαθμίσεις και δεν χρησιμοποιεί καμία από τις βέλτιστες πρακτικές ανάλογων φόρων που ισχύουν στο εξωτερικό.”