Γρηγόρης Τάσιος: Με τους tour operators υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα. Οι Έλληνες ξενοδόχοι έβαλαν τα δυνατά τους κι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, με σοβαρότητα και ευθύνη, στη σχολαστική τήρηση των πρωτοκόλλων και χωρίς δεύτερες σκέψεις για το επιπλέον λειτουργικό κόστος που σήμαιναν για τις επιχειρήσεις τους.

Γρηγόρης Τάσιος

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ΠΟΞ

Ποιες πιστεύετε πως είναι οι προοπτικές της φετινής τουριστικής σεζόν; Πώς διαμορφώνονται κρατήσεις, προγραμματισμένες πτήσεις αλλά και οι τιμές για τις προκρατήσεις από τους tour operators;
Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η σεζόν εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας. Εάν η εξέλιξη είναι καλή, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τότε από τον Απρίλιο και μετά μπορεί να ξεκινήσει η σεζόν, κατά κύριο λόγο, στη Νότια Ελλάδα με τις αγορές της Αγγλίας και τις υπόλοιπες παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές. Υπάρχουν, όμως, ακόμη μεγάλα ερωτηματικά σε σχέση με το τι θα γίνει με τις αγορές από άλλες ηπείρους· ΗΠΑ, Κίνα και Μέση Ανατολή. Υπάρχει, λοιπόν, αναμονή για το πώς θα εκφραστεί η ζήτηση για την Ελλάδα που παραμένει υψηλή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που έχουμε μέχρι σήμερα. Σε ό,τι αφορά τις προκρατήσεις, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΤΕΠ, μόλις ένα 36% των ξενοδόχων δήλωσε πως έχει υπογράψει συμβόλαια, στη συντριπτική πλειοψηφία τους (70%) σε τιμές ίδιες με αυτές του 2021.

Τα εύσημα που αποσπάσαμε από διεθνείς οργανισμούς είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο εμπιστοσύνης και συνιστά «ατού» για τη σεζόν που έχουμε μπροστά μας.

Τιμές – Περιθώρια κέρδους – Πληρότητες: Ποιος είναι ο ρόλος των tour operators, των online t.o. και των μεμονωμένων ταξιδιωτών;
Με τους tour operators υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα και σε ό,τι αφορά τις πληρωμές και τις αυξήσεις που πρέπει να πάρουμε το επόμενο διάστημα. Mάλιστα, σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 10% καθώς βρισκόμαστε σε πληθωριστική πίεση που, απ’ ό,τι φαίνεται, θα συνεχιστεί και το 2023, μαζί βεβαίως με το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών από online t.o. και για το θέμα αυτό συνεργαζόμαστε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τοπικές ενώσεις ξενοδόχων –κυρίως χειμερινών προορισμών– εξέφρασαν πρόσφατα την αμφισβήτησή τους στο «success story» του χειμερινού τουρισμού που προβάλλει ο υπουργός Τουρισμού, αλλά και για τον βαθμό συνεργασίας με το υπουργείο. Τι έχετε να σχολιάσετε πάνω σ’ αυτό το θέμα;
Η αλήθεια είναι πως το κύμα της μετάλλαξης «Ο» και η ανασφάλεια που κυριάρχησε, εμπόδισε τους χειμερινούς προορισμούς να φτάσουν εκεί που πραγματικά θα μπορούσαν. Σύμφωνα με το Χειμερινό Ξενοδοχειακό Παρατηρητήριο του ΙΤΕΠ τις εβδομάδες των εορτών η μέση πληρότητα, πανελλαδικά, για τα ορεινά ξενοδοχεία διαμορφώθηκε στο 60%. Προφανώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις και σε κάποιους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς τα ποσοστά ήταν μεγαλύτερα από αυτά της μέσης πληρότητας. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές πως με δυο σαββατοκύριακα, ακόμη κι αν η πληρότητα είναι στο 100% δεν μπορείς να αντισταθμίσεις τις απώλειες δύο ετών και όταν αυτά τα ξενοδοχεία καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών που καταγράφεται αυτό το διάστημα.

Σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία, από τη μέχρι σήμερα εμπειρία που έχετε, ποιες είναι οι παρατηρήσεις σας;
Οι Έλληνες ξενοδόχοι έβαλαν τα δυνατά τους κι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, με σοβαρότητα και ευθύνη, στη σχολαστική τήρηση των πρωτοκόλλων και χωρίς δεύτερες σκέψεις για το επιπλέον λειτουργικό κόστος που σήμαιναν για τις επιχειρήσεις τους. Σημειώστε, επίσης, πως το ποσοστό του εμβολιασμού των εργαζομένων στα ξενοδοχεία έφτασε στο 90%. Αυτές οι καλές πρακτικές αντανακλώνται στο γεγονός πως ανοίξαμε και ολοκληρώσαμε με ασφάλεια τη θερινή σεζόν και η χώρα μας αναδείχθηκε σε πρότυπο υγειονομικής διαχείρισης στον τουρισμό. Τα εύσημα που αποσπάσαμε από διεθνείς οργανισμούς είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο εμπιστοσύνης και συνιστά «ατού» για τη σεζόν που έχουμε μπροστά μας. Από κει και πέρα, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις επικρατεί μια χαώδης κατάσταση αφού κανένας δεν ελέγχει κανέναν. Έχουμε επισημάνει το συνολικό πρόβλημα που υφίσταται από τη διατήρηση αυτής της κατάστασης και γι’ αυτό χρειάζονται πρωτοβουλίες, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να μπει τάξη στο χάος που προκαλείται στη φέρουσα ικανότητα των προορισμών, στρεβλώνοντας τον υγιή ανταγωνισμό αλλά και απειλώντας τη διεθνή εικόνα της χώρα που με τόσο κόπο χτίζουμε.

Ρευστότητα και Οικονομικές υποχρεώσεις/ τραπεζικά δάνεια ξενοδοχείων: Υπάρχει πρόβλημα σ’ αυτόν τον τομέα;
Οι συσσωρευμένες εκκρεμότητες υποχρεώσεων γίνονται θηλιά στο λαιμό του ξενοδόχου και εξανεμίζουν ό,τι μπήκε στο ταμείο του το 2021, καθώς πλέον δεν υπάρχουν προκαταβολές κρατήσεων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ρευστότητα κάθε επιχείρησης. Η επιμήκυνση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τόσο προς το Δημόσιο και το κράτος όσο και προς τις τράπεζες, είναι μονόδρομος. Η χρονική μετάθεση των «πανδημικών» υποχρεώσεων, όπως είναι η ένταξη στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων είναι θετική και θα πρέπει να εξεταστούν και τα περιθώρια μεγαλύτερου «κουρέματος» στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Συνολικά, η επιμήκυνση στην εξόφληση υποχρεώσεων είναι η μόνη ορθολογική λύση, ώστε το ελληνικό ξενοδοχείο να πάρει μια ανάσα, καθώς ο δρόμος είναι μακρύς για να φτάσει στην ανάκαμψη. Από κει και πέρα υπάρχουν πάντα διεθνείς παίκτες που αναζητούν επιχειρήσεις σε δυσκολία για να αποσπάσουν μεγάλες υπεραξίες και δεν είναι τυχαίο ότι η στόχευση αφορά επιχειρήσεις άνω των 150 δωματίων. Όσο αργεί η επιστροφή στην ανάκαμψη, είναι σίγουρο πως γίνεται και πιο πιθανό να «αλλάξουν χέρια» επιχειρήσεις που έχουν «τραυματιστεί» και από την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης και από την πανδημία. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα κρατικής στήριξης ήταν σημαντικά για το 2020 και πιο στοχευμένα για το 2021 και κάλυψαν, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, κατά μέσο όρο το 40% των χρηματοδοτικών αναγκών. Η Ε.Ε παίζει καθοριστικό ρόλο αναφορικά με το πλαίσιο των ενισχύσεων και χρειάζονται πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της σημασίας της φιλοξενίας συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία, ώστε να διευρυνθούν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες με δεδομένο πως η πανδημία είναι ακόμη εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας